Спецпроект "Європейської правди",
МЗС України, представництва Євросоюзу та Радіо ЄС

Чи зможе Україна знайти своє місце в культурному просторі?

#‎BeEuropean – означає шанувати свою історію і робити з неї якісний, привабливий продукт.

Зробити з хмарочоса на кшталт "сталінської висотки" популярне туристичне місце? Без проблем.

Назвати іменем вихідця з країни передовий науково-технологічний центр для дітей та молоді? Звичайно.

А може, зробити на даху університетської бібліотеки сад, щоб студенти брали книги і виходили читати під відкритим небом, користувалися WiFi? Давайте!

 

До речі, без тематичної дитячої кімнати - не здумайте робити музей.

І обов'язково інтерактив усюди - щоб відвідувач уявив себе музикантом, художником, винахідником, помацав надгробну маску і подивився документальний фільм.

Все повинно бути у відмінному стані і супроводжено інформацією.

Тільки пам'ятники - давайте не будемо робити їх великими і громіздкими. Це не просто нагромадження бетону, а інсталяції, що провокують на роздуми.

За таким принципом працює культурна стратегія європейських країн. Відповідати духу часу, дивувати, бути частиною освітнього процесу і заявляти про себе світові.

В Європі у музеїв вийшло знайти своє місце в культурному просторі. Постійні черги і повні людей зали – тому підтвердження.

Для мене особисто музеї як центр національної культури і науки – це обличчя країни, і, потрапивши в європейську країну, я в першу чергу вибираю цей вид проведення часу, знаючи, що не розчаруюся в ньому.

У музейно-культурну сферу інвестує держава і приватні підприємці, будучи впевненими, що вкладене повернеться сторицею, в тому числі і нематеріальному плані.

На жаль, стан українських музеїв – "пацієнт швидше мертвий, ніж живий".

Не всіх - прогресивні центри звертаються до практик проведення фестивалів, доступних виставок на актуальні теми, віртуалізуються і виходять в інформаційний простір.

Українські музеї, реалізовуйте свій потенціал! Не ховайте фонди, осучаснюйте підходи.

Садиба Сікорського в центрі Києва стоїть занедбаною, повільно руйнуючись, і немає політичної волі зробити її популярним туристичним центром і предметом гордості.

#BeEuropean - це бути європейцем, при цьому залишаючись українцем.

Україна - рівноцінна історично і культурно частина Європи. Ми повинні зберегти свою культурну автентичність та історичну тяглість. Стати на ноги самотужки.

Сподіваюся почути вербалізовану культурну стратегію України та успішні кроки з її втілення вже незабаром, і, звичайно, #BeEuropean - це бути працьовитими і відчувати відповідальність за свою країну, адже хто крім нас.

– Що особисто для Вас означають слова "Бути європейцем?"

– Що здивувало Вас у інших європейських державах?

– В чому Україна має зберігати самобутність в європейській родині, а де нам варто змінюватися?

Публікуйте свої історії під хештегом #BeEuropean на Фейсбуці та у Твіттері, додавайте яскраві фото або відео та обов’язково робіть у Фейсбуці тег @MFA of Ukraine або @Європейська правда, щоб ми побачили ваш допис за запросили в ефір Радіо ЄС. Детальніша інформація - за лінком.

Завітайте до сторінки нашого спецпроекту та беріть в ньому участь. Переможці отримають приз - поїздку до Брюсселя!

ПУБЛІКАЦІЇ
Сергій Сидоренко, Юрій Панченко, Європейська правда

На порозі торговельної війні: Україна та ЄС вийшли на новий етап суперечки про ліс-кругляк

Днями Україні доведеться ухвалити непросте рішення. Його наслідки можуть виявитися болючими або для країни, або особисто для президента. Євросоюз вже написав до Києва листа, в якому дав кілька варіантів та попередив, що "замовчати" проблему не вийде...

Сергій Сидоренко, Європейська правда

Заступниця генсека НАТО: У рішенні саміту Альянсу точно буде йтися про Україну

Роуз Геттемюллер: "У вас усі сконцентровані на обгортці, на формі! Всі питають: а чи буде у нас ПДЧ? Я взагалі не бачу для вас потреби так перейматися отриманням Плану дій щодо членства. Річні національні програми ведуть вас точно тією дорогою..."