1 вересня 2014

Статті
Європейська рада зі східним акцентом
57-річний Дональд Туск не дуже добре говорить англійською. У світі його знають набагато гірше, ніж главу МЗС Польщі Радослава Сікорського. Однак саме до Туска перейде пост голови Європейської ради - найвищого політичного органу Євросоюзу... Обійняти цю посаду його особисто вмовляли Ромпей, Меркель і Юнкер... Завдання Туска - "врівноважити" італійку Федеріку Могеріні на посаді верховного представника ЄС із зовнішньої політики.
Платіжний баланс липня. Перший привіт від інвесторів
Україні поки вдається уникати масового відтоку валюти з країни, навіть незважаючи на різке падіння економіки. За даними Нацбанку, відтік валюти в липні склав лише $263 млн, зменшившись за місяць втричі. Вперше у нинішньому році був помітний значний приток іноземних інвестицій. Також НБУ фіксує збільшення експорту в усіх продуктових групах, щодо яких діють автономні преференції ЄС.
Новини
18:30
"Я можу взяти Київ за два тижні" - Путін
Європейські ЗМІ повідомляють, що під час зустрічі Європейської ради в Брюсселі 30 серпня (саміт ЄС) президент Росії Володимир Путін мав телефонну розмову з очільником Європейської комісії Жозе Мануелом Баррозу, якому заявив, що може "взяти Київ за два тижні".
18:20
Австрія заморозила спільний бізнес Курченка і Азарова
В Австрії заморожено активи компанії LPG Trading GmbH, яка займалася торгівлею зрідженим газом.
17:58
Проведення ЧС-2018 з футболу в Росії є неможливим - депутат Європарламенту
"У нинішніх умовах політики Росії і стратегії Російського футбольного Союзу проведення в цій країні чемпіонату світу з футболу є неможливим. Русифікація Криму виявилася більш важливою, ніж дотримання міжнародних правил", - сказала Хармс.
17:16
Генсек Ради Європи їде до Києва
У Києві Турбйорн Ягланд зустрінеться з президентом Петром Порошенком, а також міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, йдеться у повідомленні.
16:58
В Латвії розпочались військові навчання НАТО
В Латвії почалися військові навчання НАТО "Вірний спис II" (Steadfast Javelin II). У них візьмуть участь близько 600 військових з кількох країн, серед яких США, Італія, Канада, Болгарія, Німеччина.
16:51
Меркель: це не внутрішня криза, а конфлікт України та РФ
"Росія намагається змінити існуючі кордони шляхом погроз або навіть шляхом насильства", - сказала вона.
16:48
МЗС Франції: позиція Парижа щодо поставок до Росії "Містралів" не змінюється
Офіційний представник МЗС Франції Ромен Надаль заявив про незмінну позицію Парижа щодо поставки Росії вертольотоносців типу "Містраль".
16:27
ЄС може ввести заборону на купівлю держборгу Росії
Заборона може міститися в рамках пакета додаткових санкцій проти Москви через дії в Україні.
16:07
Литва єдина утрималася під час голосування за Могеріні
Раніше президент Литви Даля Грибаускайте публічно піднімала питання про професійну придатність Могеріні у зв'язку з її "прокремлівськими поглядами".
15:59
Росія не хоче консультацій в рамках Будапештського меморандуму
Росія відмовляється від консультацій підписантів Будапештського меморандуму, який передбачає гарантування територіальної цілісності України.
15:38
Присутність російської армії в Україні складно підтвердити - ОБСЄ
"Там завжди були громадяни Росії, які, можливо, приїжджали туди з різних причин і підтримували сепаратистів. Ці свідчення в нас є, оскільки ми зустрічали людей, які приїжджали як приватні особи, і говорили з ними", - заявив генсек ОБСЄ Ламберто Заньєр в інтерв'ю Бі-Бі-Сі в понеділок.
15:35
Готовий документ про приєднання Вірменії до Євразійського союзу
Президент Росії Володимир Путін визнав доцільним підписати договір про приєднання Вірменії до Євразійського економічного союзу (ЄАЕС).
15:22
Норвегія готова допомогти Україні інтегруватися в НАТО
Міністр закордонних справ Норвегії нагадав, що наступного тижня в Уельсі проходитиме черговий саміт Україна-НАТО, де, за його словами, відбудуться перемовини щодо майбутніх взаємин між Україною та Альянсом.
15:14
НАТО може створити військовий центр у Грузії - Расмуссен
Альянс розглядає можливість створення центру військового навчання в Грузії з метою залучити партнерів НАТО.
15:03
Росія стверджує, що Китай не підтримує західні санкції
Китайська сторона "категорично проти санкцій США і Заходу щодо Росії, проти кольорових революцій, проти спроб стримувати розвиток Росії".
14:55
Санкції проти Росії позначаться на економіці Німеччини, але вони необхідні - Меркель
У той же час канцлер ФРН зазначила, що, незважаючи на це, введення обмежувальних заходів відносно Москви абсолютно необхідно.
14:47
Країни НАТО мають враховувати думку партнерів у стосунках з РФ
Незважаючи на те, що питання постачання військового обладнання знаходяться в компетенції країн-членів Альянсу, Андерс Фог Расмуссен висловив сподівання, що вони враховуватимуть безпекову ситуацію в регіоні, а також занепокоєння своїх партнерів.
14:45
ДоповненоНорвегія надасть Україні гуманітарну допомогу на суму 1 млн євро
Міністр закордонних справ Норвегії Борге Бренде підкреслив, що зараз обговорюється, що саме необхідно Україні, й не виключив, що серед наданих речей будуть медичні препарати.
14:26
Сікорський сумнівається в ефективності розширення санкцій проти Росії
Польща домагається, "аби ті, хто взяв на себе тягар відповідальності за переговори з Росією, головним чином, Німеччина, запропонували, як вони планують вирішити цей конфлікт".
14:20
Расмуссен: НАТО запропонує конкретні кроки допомоги Україні
"Під час саміту ми зустрінемося з президентом Порошенко і виразимо свою підтримку Україні. Ми також обговоримо пріоритетні реформи і конкретні кроки допомоги", - зауважив Расмуссен.
14:03
Росія та Україна готові провести тристоронню зустріч щодо газу 6 вересня
"Ймовірність - 80%, що ця зустріч відбудеться 6 вересня", - сказав міністр енергетики РФ Олександр Новак.
13:50
Нові санкції відносно РФ будуть готові у тижневий термін - Єврокомісія
Єврокомісія за дорученням Європейської ради вже готує нові пропозиції щодо обмежувальних заходів відносно Росії у зв'язку з українською ситуацією.
13:42
Генерал НАТО: Нові сили швидкого реагування стримуватимуть РФ
За словами генерала, сили швидкого реагування повинні показати Москві, що Росія увійде в "серйозний конфлікт" у разі нападу на одного з членів альянсу.
13:34
В Німеччині зафіксовано багатомільярдний профіцит держбюджету
За попередніми даними сумарний профіцит на рівні федерації, земель і громад склав 1,1% від обсягу внутрішнього валового продукту (ВВП).
13:10
У Грузії набуває чинності більша частина Угоди про асоціацію з ЄС
З понеділка почне діяти близько 80% документа, у тому числі поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі.
12:47
Туреччина допоможе відновити Слов'янськ та Краматорськ
Уповноважений з прав людини Верховної Ради Валерія Лутковська домовилася з координатором програми Агентства зі співпраці та координації Радміну Туреччини Хаджі Байрамом Болатом про надання технічної допомоги українським військовим шпиталям, в яких проходять лікування військовослужбовці із зони проведення АТО на сході України.
12:22
Туск визнав, що в Україні іде війна
Обраний голова Європейської ради Дональд Туск визнав, що в Україні іде війна, і закликав усю Європу стати на захист свого союзника.
12:17
ЗМІ: Німеччина затримує бронежилети для України
"Коли йдеться про людські життя, таке відношення є абсолютно неприйнятним", - вважає депутат Бундестагу, член комітету з міжнародних справ Карл-Георг Вельманн.
12:09
Польська інтелігенція закликає ЄС зупинити путінський імперіалізм
Польські інтелектуали закликали європейські уряди і жителів ЄС всіляко допомагати Україні і зупинити російського агресора.
11:49
Росія готується вивести в море перший «Містраль»
Існує підозра, що "Владивосток" може не повернутися з ходових випробувань і таким чином уникнути можливих санкцій.
11:48
Росія більше не стратегічний партнер ЄС - Могеріні
Політика та військова агресія президента Росії Володимира Путіна зруйнували стратегічні партнерські стосунки з ЄС.
11:19
Штайнмаєр: РФ спробує створити сухопутні коридори до Криму
В опублікованому в понеділок 1 вересня інтерв'ю газеті Märkische Allgemeine німецький дипломат не виключив нової спроби анексії з боку Росії через те, що дістатися до Криму можна лише морем або повітрям.
10:50
Прем'єр Чехії: Україна не готова до членства в ЄС та НАТО
"Я думаю, що НАТО і ЄС повинні давати реальну надію. Я думаю, що ми зробили великий крок, коли підписали Угоду про асоціацію з Україною", - відзначив прем'єр-міністр.
10:24
Санкції проти Росії - самообман. Переговори або війна - прем'єр Угорщини
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не вірить в ефективність санкцій ЄС проти Росії і заявив, що конфлікт в Україні можна вирішити "переговорами або збройним протистоянням".
10:20
Лавров переймається, що кримчан не пускають до Європи
"Спроби обмежити в правах громадян Росії, які живуть в Криму, протизаконні. Вони не спираються ні на один міжнародно-правовий документ, а навпаки, порушують зобов'язання, які Європейський союз та його країни-члени взяли на себе за Європейською конвенцією з прав людини", - сказав глава МІД РФ.
10:14
ЗМІ: Кемерон та Обама закличуть країни НАТО збільшити витрати на оборону
Дипломати вважають, що заява буде відхилена країнами, які скаржаться на те, що вони все ще виходять з кризи і відмовляються нести "необгрунтовані" видатки.
09:58
Росія готова поскаржитися на ЄС в СОТ - Лавров
Москва готова звернутися до СОТ щодо ретроспективного застосування ЄС «третього енергопакету».
09:44
У МЗС не виключають розриву дипломатичних відносин з РФ
До питання розірвання дипломатичних відносин з Росією треба підійти прагматично, проте "не можна виключати жодного сценарію", відзначив заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський.
09:43
З 1 вересня Німеччина розпочне патрулювання повітряного простору країн Балтії - ЗМІ
Починаючи з понеділка, 1 вересня, шість німецьких бомбардувальників братимуть участь у патрулюванні військами НАТО повітряного простору над країнами Балтії.
09:33
У Сенаті США закликали забезпечити Україну зброєю
Глава комітету закордонних справ сенату США Роберт Менендес закликав "передати українцям таку оборонну зброю", яка змусить Росію "заплатити високу ціну за подальшу агресію".
09:29
В Болгарії готуються до будівництва "Південного потоку" попри заборону ЄС
Болгарські ЗМІ цитують заяву компанії про те, що судно з прокладання труб Castoro Sei використовуватиметься для підготовки до будівництва трубопроводу, включаючи зварювання труб для секції, що пройде по російському мілководдю. Корабель залишатиметься в Бургасі до кінця жовтня.
08:58
Австралія розширила санкції проти Росії
Санкції передбачають заборону на експорт зброї, а також обмеження на доступ російських державних банків до австралійського ринку капіталу, заявив прем'єр-міністр Тоні Ебботт у парламенті.
08:48
Бойові дії в Україні не є перешкодою для вступу в НАТО - Лубківський
"Наслідком позаблокового статусу є втрата Криму, є агресія з боку Росії. Які результати цього позаблокового статусу? – Нуль", – пояснює Лубківський.
08:42
ЄС може припинити співпрацю з РФ у ядерній сфері – євродепутат
Санкції покриють не тільки фінансовий сектор, але і енергетику і сферу оборони.