1 жовтня 2014

Статті
Баррозу публічно відповів Путіну. Текст листа голови Єврокомісії
Жозе Мануел Баррозу: "Угода про асоціацію залишається двосторонньою, і згідно з нормами міжнародного законодавства будь-які зміни до неї можуть вноситися лише на запит однієї зі сторін".
Побиття по-страсбурзьки. "Антифашистська поразка" Росії
Росія планувала змінити розклад сил у Страсбурзі, вийти з глухої оборони і, за щасливого збігу обставин, перейти в дипломатичний наступ. Але – не судилося. Обговорення та голосування завершилося відвертим провалом Кремля. Втім, це лише тактична, а не стратегічна поразка. Росія вже готує всі сили, щоби добитися відновлення права голосу на січневій сесії асамблеї...
Новини
21:59
Затверджено новий польський уряд
Сейм Польщі затвердив новий уряд на чолі з Евою Копач. В його підтримку проголосувало 259 парламентаріїв, проти - 183, а троє утрималися. Як відомо, посаду міністра закордонних справ обійняв Гжегож Схетина, на адресу якого лунає критика.
20:40
Джемилєв: невдовзі можливе вторгнення РФ з Криму та масове знищення татар
"Існує загроза, що з початком військових дій в першу чергу почнуть знищувати п'яту колону в самому Криму, тобто кримських татар, які не визнають російський режим. Вже існують списки людей, яких планують викрасти та вбити", - заявив він.
18:20
Допомога ЄС піде на компенсацію покупки котлів на альтернативному паливі
50 млн грн фінансової допомоги Європейського союзу будуть використані для компенсації населенню частини вартості покупки котлів на альтернативному паливі.
18:00
Словаччину змушують відмовитися від реверсу газу
Словацький імпортер газу SPP повідомив про зниження поставок газу з Росії на 50%.
17:40
ПАРЄ обійшла російське лобі та розкритикувала Грузію за політрепресії
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо Грузії з жорсткими нормами, попри протести доповідачів. На підтримку документа з внесеними правками висловилося 103 депутати, проти - 27.
17:35
Герхард Шредер висловив підтримку асоціації Росії з ЄС
Колишній канцлер ФРН Герхард Шредер заявив про доцільність більш тісних контактів між Росією та структурами ЄС.
17:01
Новий генсек НАТО: ми не терпітимемо порушення Росією міжнародних норм
"НАТО не хоче конфронтації з Росією. Проте ми не будемо терпіти порушення Росією міжнародних норм. Ми продовжуватимемо надавати підтримку суверенній та незалежній Україні".
16:46
В ПАРЄ скандал через Грузію. Доповідачі не бачать переслідування Саакашвілі
Більша частина документа присвячена позитивним змінам, які відбуваються в Грузії. В документі відсутні згадка про арешт колишнього прем’єра Вано Мерабишвили та про рішення арештувати екс-президента Михайла Саакашвілі.
15:54
Україна та Єврокомісія проведуть двосторонні газові переговори 2 жовтня
Делегації України та Єврокомісії планують провести двосторонню зустріч із газового питання 2 жовтня у Брюсселі; зустріч у попередньому, тристоронньому форматі запланована на 3 жовтня.
15:40
Направлення люстрації у "Венеціанку" не заважає підписати закон – джерело
"Комітет не голосував за дане рішення. Льовочкіна просто підійшла до свого колеги, голови комітету (цю посаду обіймає австрієць, соціаліст Стефан Шеннах. - ЄвроПравда), передала йому папочку з неофіційним перекладом закону англійською, і він пообіцяв направити документ у "Венеціанку". Голова комітету дійсно має таке право".
15:39
Баррозу закликав Росію відновити поставки газу в Україну
15:22
У ЄС розробили інфографіку щодо фінансової допомоги Україні
Посольство Великої Британії розробило інфографіку про фінансову допомогу ЄС Україні. Згідно з даними Європейської комісії, загальна сума допомоги склала 11 млрд євро.
15:14
Канада виділила Україні кредит у 200 мільйонів
14:35
Представництво ЄС в Україні засуджує побиття українських посадовців
"Побиття українських посадовців не відповідає мирним традиціям проведення передвиборчої кампанії в Європі. Такі дії йдуть на користь тим, хто не бажає мирного життя для України. Державні органи влади мають вжити заходів для того, щоб зупинити випадки залякування та насилля", - зазначено в коментарі Представництва ЄС в Україні.
14:18
МЗС РФ не помітив зв'язку між агресією і зупинкою безвізового діалогу Росія-ЄС
"Фактично наші європейські партнери цю тему заморозили ще задовго до українських подій... Весь час вигадували якісь нові й нові приводи для того, щоб не починати реальні переговори", - заявив російський дипломат. Слід зазначити, що заяви заступника глави МЗС РФ багато в чому суперечать дійсності.
14:16
Баррозу: тільки Україна та ЄС можуть вносити зміни до торговельної угоди
Зміни до торговельної угоди між ЄС та Україною можуть вносити лише Брюссель та Київ, повідомив голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.
13:54
Польща планує збільшити присутність американських військ у країні
Польща має посилити обороноздатність та збільшити присутність американських військ в країні. Це стане одним із завдань польського уряду на найближчий рік. Новопризначений прем'єр-міністр відзначила важливість просування ідеї створення Енергетичного союзу та протидії використанню Росією енергетичних важелів в політичних цілях.
13:32
Льовочкіна домоглася, щоби закон про люстрацію направили у "венеціанку"
13:31
Швеція може ввести квоти для збільшення числа жінок-керівників
Новий уряд Швеції може ввести квоти для компаній з метою залучення більшої кількості жінок до керівних посад. Якщо до 2016 року щонайменше 40% жінок не буде обіймати керівні посади, тоді ми будемо пропонувати парламенту відповідний законопроект
12:49
Президент Кіпру: Туреччина має докласти зусиль до подолання кіпрської проблеми
"Я закликаю уряд Туреччини відреагувати та докласти значних зусиль через безпосередні дії до врегулювання кіпрської проблеми", - заявив Нікос Анастасіадес.
12:30
Україна приєдналася до європейської системи відображення транзиту газу
"Укртрансгаз" почав щоденну публікацію даних по транзиту газу до ЄС на інформаційній платформі асоціації операторів газотранспортних мереж Європі. аким чином, Україна стала першою з країн, що не є членами ЄС, яка приєдналася до системи щоденного прозорого відображення даних по стану транзиту природного газу.
12:12
Рейтинг: людям похилого віку найкраще живеться у Скандинавії
Норвегія, Швеція та Швейцарія визнані найбільш комфортними країнами світу за критерієм якості життя для людей похилого віку. Україна опустилася в рейтингу з 62-ї на 82-гу позицію, що є найгіршим показником серед країн Східної Європи.
12:04
Росія готується до зниження ціни нафти у півтора рази
Центробанк Росії закладе у свій стресовий сценарій ціну нафти на рівні $60 за барель.
11:24
В Пентагоні радять бути готовими до "військової відповіді" Росії та Китаю
США та їхні союзники мають бути готовими до відповіді військовими засобами на дії Росії та Китаю, вважає заступник голови Пентагону Роберт Уорк.
11:17
Поліція розігнала наметове містечко на підтримку референдуму в Барселоні
Каталонська поліція розігнала мітингувальників, які намагалися облаштувати наметове містечко біля будівлі уряду в Барселоні, протестуючи у такий спосіб проти рішення Конституційного cуду Іспанії про відміну референдуму про незалежність.
11:03
Країни ЄС мають допомогти Україні зброєю - Шварценберг
Без військової допомоги ЄС Володимир Путін "зжере Україну частинами", заявив колишній міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг.
10:32
Єнс Столтенберг офіційно очолив НАТО
1 жовтня Єнс Столтенберг офіційно очолив НАТО. Столтенберга вважають проросійським політиком. В російських дипломатичних колах розраховують, що відносини Москви і альянсу покращаться після цього призначення.
10:09
Сербію закликають подумати над введенням санкцій проти Росії
Сербія має ретельно обдумати своє рішення про відмову від санкція проти Росії, якщо вона хоче стати членом Євросоюзу
09:41
Європа використовуватиме скраплений газ у разі зриву поставок з Росії
Великі невикористані потужності скрапленого природного газу (СПГ) можуть бути задіяні через конфлікт між Росією і Україною, який здатен стати причиною порушень у поставках блакитного палива в Європу цієї зими.
09:33
Shell змінює плани розробки родовищ нафти у Росії через санкції
"Ми бачимо вплив санкцій ЄС і США, введених відносно Росії як на поточну, так і на плановану діяльність Shell в Росії, включаючи плани розробки родовищ в ХМАО. В даний час ми ведемо діалог з європейськими державними органами і нашими партнерами щодо ступеня впливу цих санкцій", - повідомили в прес-службі Shell .
09:22
ЄС затвердив концепцію реформ у сфері безпеки України
Представники країн-членів Європейського Союзу в рамках засідання комітету з політичних питань і питань безпеки узгодили концепцію громадянської місії радників ЄС щодо реформи сектора цивільної оборони України.
09:05
США планують відмовитися від російських ракетних двигунів
Командування ВПС США планує представити у листопаді план рекомендацій щодо зменшення залежності країни від російських ракетних двигунів для запуску важливих американських військових і розвідувальних супутників.
08:53
ЄС закликає Росію звільнити затримане литовське риболовецьке судно
Євросоюз закликає Росію негайно звільнити литовське риболовецьке судно Juros Vilkas, яке було затримане російськими прикордонниками 18 вересня.
08:37
Обама доручив виділити додаткову допомогу Україні