2 жовтня 2014

Статті
Друзі Росії готують удар у відповідь
"Втома від української кризи" і "треба ж якось домовлятися, навіть з Росією Путіна" – ось ключові думки, які почули присутні на "українських дебатах" в Страсбурзі. Наразі ніхто не може сказати, чи набралася би в залі половина "втомлених європейців" у разі, якби голосування відбулося вже поточного тижня...
Колонки
Європейські реформи в енергетиці: час для спільних дій
Настав час підбити підсумки більш ніж піврічної роботи уряду Яценюка в питаннях реформування енергетики. Зараз очевидно, що нова влада обрала європейський напрямок. Однак однієї лише політичної волі недостатньо для належного впровадження законодавства ЄС...
Новини
21:34
Єврокомісар Еттінгер назвав дурними зірок, що постраждали від хакерів
"Якщо хтось настільки дурний, як знаменитості, щоб зробити фото "ню" і викласти це в інтернет, то вони, безумовно, не можуть чекати від нас захисту", - сказав Еттінгер.
20:48
ЄС вимагає дотримуватися режиму припинення вогню на сході України
"Нагадуємо, що тривале припинення вогню залишається ключем до успіху в нинішніх зусиллях щодо досягнення стійкого політичного врегулювання на основі поваги суверенітету України та її територіальної цілісності. ЄС готовий підтримати будь-які зусилля в цьому напрямку", - наголошується в заяві.
20:15
В Донецьку в результаті обстрілу загинув швейцарець з Червоного Хреста
Це – перший обстріл центру міста після оголошення "перемир’я" у Мінську. За деякими даними, під час цього обстрілу постраждав також торговельний центр.
19:24
ПАРЄ визнала наявність російських військ в Україні. Вимагає їх вивести
"Росія забезпечує підтримку озброєним повстанцям на Сході України, включаючи пряме військове втручання в конфлікт, про яке повідомляється", - стверджує текст документа.
18:32
Міста Східної Європи посилюють співпрацю
Згідно з декларацією, міста України (Львів, Луцьк, Рівне. Суми, Дніпропетровськ, Тернопіль, Одеса, Вінниця, Миколаїв), Грузії (Тбілісі), Білорусі (Брест), Румунії (Тімішоара) та Польщі (Люблін) посилюватимуть співпрацю у найрізноманітніших сферах - від розвитку громадянського суспільства та культури до економіки.
18:29
Польща відновила поставки газу в Україну
18:17
Покарання експортерів та імпортерів стане можливим лише за рішенням суду
Уряд пропонує змінити законодавство, дозволивши введення спеціальних санкцій проти суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності лише за рішенням суду.
18:02
Німеччина та Польща наполягають на виконанні мінських домовленостей
Міністри закордонних справ Німеччина та Польщі наполягають на тому, щоб обидві сторони конфлікту на Сході України послідовно втілювали в життя мінські домовленості.
17:52
В офісах "Лукойл" у Румунії відбувся обшук
Компанія "Лукойл" підозрюється в ухилянні від сплати податків і відмивання грошей на території Румунії на загальну суму 200 млн євро.
17:43
Україна домовилася з Румунiєю про мiсцевий прикордонний рух
Передбачається спрощений порядок перетину кордону особами, які проживають в межах 30-кілометрової зони від спільного державного кордону.
17:39
Італія найчастіше порушує європейське законодавство - звіт Єврокомісії
Італія, Іспанія та Греція є найбільшими првопорушниками європейського законодавства серед країн-членів ЄС. Серед найбільш "законослухняних" країн-членів ЄС відзначилися Литва, Мальта та Естонія.
17:16
Литва збільшить витрати на оборону втричі
Прес-секретар Міноборони повідомила що, згідно з нинішніми підрахунками, бюджет на сферу оборони наступного року складе 1,11% ВВП.
17:03
Естонія встановить чіткі координати кордону з Росією
Міністр внутрішніх справ Естонії Ханно Певкур направив до парламенту пропозицію дозволити уряду встановити чіткі координати кордону з Росією, або, як це називають в Естонії, тимчасової контрольної лінії.
17:02
Китай хоче замінити німецькі товари на ринку Росії
"Ми не зловтішаємося з цієї ситуації. Але якщо з'явилися такі шанси, то чому вони мають залишатися невикористаними? Це ж очевидно", - зазначив посол Китаю у Німеччині Ши Мінде.
16:59
Вірменія готова до членства в Митному союзі
Вірменія може підписати Договір про вступ до Митного союзу 10 жовтня.
16:55
НАТО нарахувало сотні військових РФ на сході України
За минулий тиждень військовий блок не помітив подальшого виведення російських військових, сказав представник НАТО підполковник Джей Джанзен.
16:32
Каталонія продовжить підготовку до референдуму
Каталонія продовжить підготовку до референдуму про незалежність, попри рішення Конституційного суду Іспанії про неможливість проведення голосування.
15:54
Новим прем'єр-міністром Швеції призначено соціал-демократа Стефана Льовена
Депутати шведського парламенту затвердили кандидатуру представника Соціал-демократичної робітничої партії Стефана Льовена на посаду прем'єр-міністра Швеції. кандидатуру підтримали 132 депутати.
15:33
Переважна більшість поляків висловлюється за збільшення тиску на Росію
Переважна більшість поляків вважає, що міжнародна спільнота повинна активніше тиснути на Росію щодо вирішення конфлікту в Україні. За здійснення тиску на Росію - 79%, а за надання Україні фінансової допомоги -70%
15:23
МЗС завершує процедуру відкликання консула, що захищав Януковича
"Документ направлений Олександру Хрипунову 26 вересня. Там написано, що він має повернутися до Києва у місячний термін", - заявило джерело ЄвроПравди в МЗС.
14:51
Латвія може скасувати видачу дозволу на проживання росіянам
2 жовтня Сейм Латвії передав на розгляд профільних комісій запропоновані Національним об'єднанням поправки до закону про імміграцію, що передбачають припинення видачі дозволу на проживання через придбання нерухомості громадянам Росії.
14:39
Путін: антиросійські санкції позначаться на глобальній економіці
Президент Росії Володимир Путін вважає, що антиросійські санкції матимуть негативні наслідки для глобальної економіки. Путін вважає, що санкції "порушують фундаментальні принципи СОТ, підривають довіру до міжнародних фінансових інституцій, валют".
14:23
Польща тимчасово припинила поставки газу в Україну через ремонт
Тривалість ремонтних робіт складе вісім годин, після чого подачу газу в напрямку України буде відновлено. Недопоставлені через ремонт обсяги палива будуть відшкодовані.
14:16
Спостерігачі ПАРЄ за виборами відвідають Україну 7-8 жовтня
Делегація з семи членів Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) на чолі з британцем Крістофером Чоупом відвідає Україну 7-8 жовтня для спостереження за ходом підготовки до парламентських виборів, запланованих на 26 жовтня.
13:39
За 9 місяців Україна імпортувала з Європи на 30% більше газу, ніж торік
У вересні поточного року в Україну було імпортовано 986 млн куб. м природного газу.
13:08
Україна виплатить 20 тис. євро екіпажу "Аеросвіту" за заборону страйку - ЄСПЛ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав український уряд виплатити 20 тис. євро колишнім співробітникам компанії "Аеросвіт" через відмову у проведенні страйку. Це означає, що всі інші українські транспортні співробітники, яким відмовили у страйку, також можуть звернутися до ЄСПЛ і гарантовано отримати компенсацію.
12:54
Провідна російська металургійна компанія може постраждати через санкції
Одну з провідних російських компаній в металургійній і гірничодобувній галузі ВАТ "Мечел" закордонні кредитори попередили про ризик попадання під санкції Заходу.Санкції загрожують "Мечел" у разі, якщо державним банкам Росії відійде 50% акцій компанії.
12:43
Доповідачем ПАРЄ щодо конфлікту України та РФ стала представниця Чехії
За підсумками голосування доповідачем призначена представниця Чехії Кристина Зеленкова. Вона готуватиме проект доповіді, що має бути розглянутий асамблеєю наступного року.
12:08
Світовий банк прогнозує відновлення української економіки у 2015 році
Світовий банк чекає відновлення зростання економіки України в другій половині 2015 року і прогнозує зростання ВВП країни у 2016 році на 3,5% і в 2017 році на 4%.
11:46
Польща ухвалить закон про обмеження імпорту вугілля з РФ
Польща може ухвалити закон, який передбачає введення контролю якості вугілля та може знизити обсяги його імпорту з Росії.Новий проект закону, який має підтримку опозиційних партій, може бути прийнятий вже наступного тижня.
11:29
Президент Придністров'я: Молдова порушила домовленості при підписанні Асоціації
Під час підписання Угоди про асоціацію з Єврпоейським союзом, Молдлва порушила зобов'язання по Московському меморандуму.
11:21
В Естонії створять прикордонний центр швидкого реагування
Наступного року в Естонії створюватимуть Центр швидкого реагування прикордонної охорони (KRÜ). Опорні пункти спецпідрозділу з'являться в Нарві та Піузі, в Таллінні діятиме окремий загін KRÜ, покликаний захищати морський кордон.
10:57
Європейці проти призначення Каньєте на посаду єврокомісара з енергетики
Більше 300 тисяч людей підписали петицію, щоб зупинити призначення Мігеля Аріаса Каньєте комісаром з питань клімату та енергетики, затвердження чи відведення кандидатури якого має відбутися після слухань у Європейському парламенті.
10:38
Чехія не підтримує поставки зброї в Україну
Чехія виступає проти поставок зброї в Україну."Чехія не збирається приймати заходи, запропоновані колишнім головою чеської дипломатії", - підкреслив прем'єр-міністр.
10:23
В Британії роботу Бенксі стерли через скарги на расизм
Нову роботу митця Бенксі стерли у британському містечку Клактон-он-Сі через скарги на расизм. На графіті було зображено 5 голубів та одну ластівку яскравішого кольору. Голуби тримали плакати з написами "Мігрантам тут не раді", "Повертайся до Африки", "Не чіпай наших черв'яків".
10:02
Словаччина обіцяє, що газові проблеми з РФ не вплинуть на поставки до України
09:59
Майбутній єврокомісар з енергетики закликає до диверсифікації енергопостачання
"Якщо ми диверсифікуємо джерела за такої конкуренції та будемо розвивати альтернативну енергетику, побудуємо кращі системи, то зможемо забезпечити енергетичну незалежність", - заявив Мігель Аріас Каньєте.
09:45
МЗС Великої Британії: ми маємо пишатися санкціями проти Росії
"Ми повинні пишатися тим, що Велика Британія іде попереду у введенні далекосяжних санкцій, даючи зрозуміти Росії, що її незаконну поведінку терпіти не будуть", - заявив Філіп Хеммонд.
09:41
Меркель: Росія зобов’язана натиснути на сепаратистів на Донбасі
09:24
Захоплення аеропорту Донецька призведе до нових санкцій ЄС
Євросоюз готовий ввести додаткові санкції проти Росії у випадку, якщо бойовики встановлять контроль над Маріуполем і над аеропортом Донецька.
09:20
ЄС профінансує реконструкцію житла для переселенців
Представництво Європейського Союзу в Україні має намір виділити Дніпропетровській області 1,5 млн гривень на реконструкцію гуртожитків для переселенців. Станом на 25 вересня Дніпропетровська область прийняла 27 170 переселенців із зони АТО.
08:42
Від Росії вимагають розкрити імена всіх нев'їзних євродепутатів
Президент Європарламенту Мартін Шульц вимагає від російської влади негайного розкриття повного списоку членів Європейського парламенту, яким заборонено в'їзд до Російської Федерації, а також причини цих заборон.
08:28
Прем'єри України, Румунії та Молдови зустрінуться в Києві
Прем'єр-міністри України, Молдови та Румунії - Арсеній Яценюк, Юріє Лянке і Віктор Понта - проведуть 2 жовтня тристоронню зустріч в Києві.