3 вересня 2014

Статті
Придушення санкціями
Санкції ЄС лише спершу виглядають несерйозними. Євросоюз поки намагається обходити обмеження, що матимуть миттєвий руйнівний ефект. Та навіть ті кроки, що заплановано ухвалити 5 вересня, з часом стануть відчутними для всіх росіян. Адже за нинішніх умов, коли резерви ЦБР стрімко тануть, Росія буде позбавлена можливості вийти на зовнішній позиковий ринок. А це суттєво посилює ризики девальвації рубля.
Колонки
Invest in Ukraine, Лондон. Онлайн відеотрансляція
Третього вересня в Лондоні розпочнеться інвестиційна конференція Invest in Ukraine – перший захід із залучення в Україну європейських інвестицій після підписання нами Угоди про асоціацію.
Новини
22:36
FT розкрила деталі нових санкцій проти РФ
Зокрема, відповідно до документу, новий етап санкцій насамперед стосуватиметься обмежень доступу російських банків та компаній до європейського ринку капіталів.
21:18
Доповнено. ФотоНімеччина відмовилася лікувати найважче поранених військовослужбовців
Німецькі лікарі констатували, що військовослужбовцям, яких обрала Україна, потрібно надмірно дороге та складне лікування, тому вони обрали поранених з легшими травмами.
19:47
Грузія отримає на саміті НАТО сигнал та програму "в контексті членства"
"Пакет допомоги для Грузії – дуже широкий. Він включатиме направлення персоналу в Грузію, щоби допомогти міністерству оборони. Грузинські військові об’єкти будуть відкриті для НАТО – для співпраці, для (військових) навчань", - заявив представник альянсу.
19:38
ДоповненоФранція припиняє постачання в Росію першого "Містраля" - ЗМІ
Президент Франції Франсуа Олланд заявив про припинення постачання Росії першого вертольотоносця "Містраль", повідомляє в середу агентство АП.
18:43
ЗМІ: Меркель блокувала рішення НАТО проти Путіна
До останнього часу Меркель була фактично адвокатом Путіна і блокувала рішення НАТО проти Росії. Тепер їй доведеться його покарати разом з іншими членами організації.
18:31
Штайнмаєр поклав на Порошенка і Путіна відповідальність за всю Європу
"На карту поставлено нескінченно багато: йдеться про життя людей на сході України, йдеться про єдність України, йдеться про європейський мирний устрій", - зазначив Штайнмаєр.
17:58
Берлін не бачить підстав відмовлятись від нових санкцій
Берлін не бачить поки причин відступати від наміченого курсу по запровадженню нових санкцій Євросоюзу стосовно Росії. Про це в середу заявив у Берліні представник відомства канцлера Німеччини Штеффен Зайберт.
17:44
Європа може відмовитися від російських ракет
У разі відмови від "Союзів" запуски супутників Galileo відбуватимуться з допомогою європейських ракет-носіїв "Аріан", проте через це наступний запуск може відбутися лише в 2015 році.
17:40
ФотоАмстердам відповість на санкції РФ "помідорною битвою"
"Ми хочемо підтримати фермерів, котрих ця проблема торкнулася - придбаємо їхні помідори за справедливою ціною і таким чином привернемо увагу до цієї ситуації", - пояснює один з ініціаторів акції Юп Вербунт.
17:30
Обама звинуватив Росію в агресії проти України
Президент США Барак Обама заявив, що участь російських військовослужбовців у бойових діях на сході України - факт, який легко довести.
17:27
Сікорський вважає, що ЄС має змусити Путіна поважати правила
"Боюся, що досі ми ухвалили менше, ніж мінімум, того, щоб дозволило повернути повагу президента Путіна до Європи. Чверті поточних санкцій рік тому, коли Росія почала економічний бойкот України, було б достатньо, якби ми їх тоді прийняли", - вважає Радослав Сікорський.
17:22
Збиток від санкцій залежатиме від терміну їхньої дії - глава Міненерго РФ
"Важко сказати про якісь цифри збитків. Сьогодні навіть важко підрахувати їх насправді. Все залежить від того, як це буде розвиватися надалі. Якщо це буде, скажімо так, згорнуто в короткі терміни, напевно, це, може бути, і не буде такого істотного збитку", - сказав міністр.
17:03
ЄК: Санкції зачеплять капітали, оборону та товари подвійного призначення
Санкції проти Росії доповнять ті, які були ухвалені 31 липня, і стосуватимуться ринків капіталу, сфери оборони, товарів подвійного призначення і чутливих технологій. Наразі держави-члени повинні обговорити та оцінити пропозиції Єврокомісії.
16:47
Україна планує в жовтні запровадити санкції проти Росії
"Запровадити санкції проти агресора, російських громадян і підприємств, які підтримують агресію Росії проти України", - говориться у плані дій.
16:35
Обама: НАТО повинно сприяти зміцненню української обороноздатності
Він також відзначив, що Альянс повинен залишати двері відчиненими для нових членів, щоб протистояти тому, що він назвав російською агресією.
16:27
Французькі урядовці проігнорували Наришкіна у Парижі
Франція на прохання ПАРЄ хоч і дозволила візит спікера Держдуми РФ Сергія Наришкіна, якому заборонено відвідувати країни ЄС, проте жоден представник кабінету міністрів з ним не зустрічався.
16:04
Київ затвердить Нацплан з імплементації Угоди про асоціацію з ЄС - Кабмін
Кабінет міністрів України розраховує до кінця вересня 2014 року повністю переорієнтувати державний апарат на виконання Угоди про асоціацію з Європейським союзом як головної задачі.
15:51
У США та ЄС готові допомагати Україні, навіть якщо це не подобається Росії
Більшість громадян США та Євросоюзу виступають за надання Україні політичної і економічної підтримки, навіть якщо це збільшить конфлікт з Росією.
15:27
Брюссель скорочує виплати Болгарії
Брюссель скоригував виплати Болгарії за оперативними програмами з фондів ЄС, скоротивши їх на 166 млн левів (85 млн євро). В основному корекція торкнулася виплати за програмами "Навколишнє середовище" - 91,7 млн левів та "Регіональний розвиток" - 36,6 млн левів.
15:18
Еттінгер: Брехня Путіна - поза межами моїх уявлень
"Те, що пан Путін діє за допомогою своїх неправдивих повідомлень, брехні та зброї, було поза межами моїх уявлень. Тому я вже не виключаю навіть найгірших сценаріїв розвитку ситуації", - сказав єврокомісар у вівторок 2 вересня на одному із заходів у Брюсселі.
14:19
Єврокомісія вже сьогодні передасть Раді ЄС пропозиції щодо санкцій проти РФ
При цьому у Єврокомісії поки що не повідомили, чи містить новий пакет санкцій відключення Росії від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів (SWIFT), що ініціювала Велика Британія.
14:12
ЄС виділив додаткові кошти для подолання наслідків російського ембарго
"Програми просування є одним із заходів, які можуть застосовуватися в середньотерміновій перспективі для вирішення труднощів, які очікуються в деяких секторах через російське ембарго", - заявив єврокомісар ЄС з питань сільського господарства та сільського розвитку Дачан Чолош.
13:57
Україна збільшила обсяги експорту до Євросоюзу на $1,3 млрд - Яценюк
"Ми збільшили обсяги експорту до ЄС на $1,3 млрд. І одночасно зменшили нашу торгівлю з Росією на $2,5 млрд. Залежність від Росії усе менша. Цього не треба боятися", - зазначив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.
13:51
Блаттер: не може бути й мови про перенесення ЧС 2018 року з Росії
Президент Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Йозеф Блаттер заявив, що не може бути й мови про перенесення з Росії чемпіонату світу з футболу 2018 року.
13:43
Обама порівняв російську агресію з нацизмом
"Те, що ми бачимо – це агресія, яка звертається до націоналістичних почуттів, що історично було дуже небезпечно у Європі", – сказав він.
13:05
США збільшать присутність своїх ВПС у країнах Балтії - Обама
Під час спільної прес-конференції з президентом Естонії Тоомасом Гендріком Ільвесом він повідомив про ротацію додаткової кількості військовослужбовців в балтійському регіоні, а також про направлення додаткових літаків та обладнання на повітряну базу Амарі в Естонії.
13:04
США готові ввести додаткові санкції проти Росії - Обама
Президент США Барак Обама вважає важливим продовжувати посилювати санкції щодо Росії, поки вона не піде на деэскалацию ситуації на Україні.
12:47
Польща висунула замість Сікорського жінку на посаду єврокомісара
За неофіційною інформацією Бєньковська має шанс зайняти важливий пост в економічному блоці Єврокомісії.
12:31
Переговори щодо газу Україна-ЄС-Росія можуть відбутися наступного тижня у Росії – "Нафтогаз"
Переговори з урегулювання газових суперечок між "Газпромом" і "Нафтогазом України" у форматі Україна-ЄС-Росія можуть відбутися наступного тижня на території Російської Федерації.
12:14
ЗМІ: 5 країн на саміті НАТО отримають новий статус
"Це означає, що Альянс відчиняє двері для більш широкої співпраці з цими країнами у таких сферах, як розвідка, участь у плануванні навчань і навчання сил швидкого реагування. Але це стане випробуванням для кожної окремої країни", - повідомило джерело в штаб-квартирі НАТО, пише видання.
11:51
Саріуш-Вольські залишився доповідачем Європарламенту по Україні
Ключове завдання доповідача полягає в підготовці документів для Європейського парламенту відповідно до тематики, консультаціях із фахівцями, а також обговоренні з іншими членами в рамках комітету і рекомендації політичної "лінії" щодо конкретної ситуації.
11:08
Польща припинила слідство у справі перевезення бронежилетів українцем
Речник окружної прокуратури в Замості Ромуальд Сітарз поінформував, що слідство у цій справі було припинене.
11:02
Нідерланди висунули главу МЗС на посаду єврокомісара
2 вересня Жан-Клод Юнкер, новообраний президент Європейської Комісії, розпочав інтерв'ю з номінантами кожної держави-члена, перш ніж приймати рішення про розподіл портфелів. Було висловлено припущення про те, що Юнкер може дати Нідерландам посаду віце-президента.
10:54
Прага зупиняє співпрацю з Москвою та Петербургом і готується до партнерства з Києвом
"Свавільна атака режиму Путіна поставила під загрозу не тільки суверенітет України, але й безпеку всієї Європи", при цьому, однак, "ми залишаємось друзями російських людей, але відкидаємо імперську політику Кремля", заявив мер чеської столиці.
10:42
виправленоБільдт висміяв англійський твіттер МЗС РФ
Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вказав на помилки у офіційному Twitter-аккаунті МЗС Російської Федерації.
10:18
Австралія передасть Україні несмертельну зброю
Австралійський уряд також розглядає короткострокову гуманітарну і невійськову допомогу Україні і призупиняє експорт урану до Росії.
10:14
До Естонії прибув президент США Барак Обама
Офіційні переговори з президентом Естонії Тоомасом Гендріком Ільвесом відбудуться в резиденції глави держави палаці Кадріорг.
10:01
Джерело: в Чорне море увійдуть чотири бойові кораблі НАТО
У Чорне море до 7 вересня зайдуть чотири бойові кораблі НАТО: есмінець США "Росс", французький корвет "Командант Біро", канадський фрегат "Торонто" і фрегат Іспанії "Альмиранте Хуан де Бурбон".
09:40
Чехія хоче внести поправки до санкцій ЄС
У вівторок чеський уряд отримав пропозиції від Єврокомісії щодо нових санкцій проти Росії. У середу міністри повинні їх розглянути.
09:33
Україна просить США и НАТО надіслати на Донбас військову авіацію – ЗМІ
Однак, за даними джерела, Україні не слід очікувати, що на саміті НАТО буде ухвалене рішення про надання "якоїсь військової підтримки" Києву.
09:15
ЗМІ: Країни НАТО проведуть навчання на заході України
"Швидкий тризуб" стане першим розгортанням військових США та союзників в Україні після початку конфлікту.
08:46
Україна піднялася на 76-те місце в світовому рейтингу конкурентоспроможності
Україна посіла в рейтингу Давоського форуму 76-те місце, піднявшись на вісім сходинок.
08:39
Україна ліквідувала групу із взаємодії з Митним союзом
Указом було також ліквідовано низку інших робочих груп та рад експертів.