4 листопада 2014

Статті
Румунські вибори - наслідки для України
Зміна президента Румунії може змінити і розклад сил в ЄС для України. Є підозри, що насправді новий румунський лідер стане новим "другом Кремля" в Євросоюзі... Водночас "російська загроза" може виявитися лише передвиборчою риторикою. Про переконливі докази проросійської спрямованості нинішнього прем'єра говорити наразі не можна...
Новини
18:56
В середу Сейм голосуватиме за відставку Сікорського
На засіданні в середу Сейм Польщі розглядатиме пропозицію опозиційної партії "Право і справедливість" (ПіС) про відставку маршалка Сейму Радослава Сікорського у зв'язку з його інтерв'ю виданню Politico Magazine.
18:18
Росія тренує бойовиків-сепаратистів - генсек НАТО
"Росія тренує сепаратистів, надає спеціальне військове обладнання, а окремі російські війська все ще перебувають на сході України", - заявив він.
18:16
Словаччина продовжуватиме реверс газу, незважаючи на тиск Росії
Політичний тиск, який здійснює Росія на Словаччину, не завадить реверсу газу в Україну, бо це – вигідна комерційна пропозиція.
18:15
Санкції проти РФ переглядатимуться залежно від оцінки ситуації - Могеріні
"Санкції проти Росії постійно переглядаються. І цей процес продовжуватиметься. Ситуація в Україні - те, що нами керуватиме у цьому питанні", - зазначила Могеріні.
18:11
Військові літаки РФ вже 100 разів вторгалися на територію під контролем країн НАТО
"З початку цього року у нас було більше сотні перехоплень, що втричі більше, ніж за весь минулий рік", - зазначив генсек НАТО.
17:45
Італійська ENI може вийти з проекту "Південний потік" - ЗМІ
17:30
Німецькі залізничники оголосили черговий страйк
Акція стане найдовшою за всю історію компанії та є вже шостою за час суперечки між Deutsche Bahn і GDL.
17:09
Канцлер Австрії виступає проти нових санкцій щодо Росії
Канцлер Австрії Вернер Файман виступає проти розширення санкцій стосовно Росії.
16:39
«Містралі» може купити Канада - ЗМІ
На переконання видання, те, що під час візиту президента Франції Франсуа Олланда до Канади його супроводжує Жіль Бонно, дипломатичний радник президента DCNS (генеральний підрядник з будівництва "Містралів") є невипадковим.
16:04
Європа чекає від Угорщини роз'яснень щодо "Південного потоку"
15:49
В чеській школі зняли портрет матюкливого президента Земана
Директор однієї з гімназій в чеському місті Пардубіце прибрав з кабінету портрет президента Мілоша Земана в зв’язку з брутальною лайкою глави держави в радіоефірі.
15:34
Франція може відкласти передачу "Містраля" на 3 місяці
За умовами контракту Франція може відкласти передачу вертольотоносця "Містраль" ще на три місяці.
15:22
Єврокомісія знизила прогнози росту єврозони в найближчі два роки
Європейська комісія знизила прогнози щодо темпів економічного зростання країн Єврозони, які залишаться млявими до 2016 року.
15:11
Конституційний суд заблокував голосування в Каталонії
Конституційний суд Іспанії призупинив рішення щодо проведення альтернативного голосування про незалежність Каталонії.
15:10
додано графіки Нафта стрімко падає на європейських біржах. Brent наблизилася до $82, WTI – $76
Сира нафта європейської марки Brent (сорт, що видобувають у Північному морі) до середини ранішньої біржової сесії втратила 2,5% та впала до $82.62 на Лондонській товарній біржі. Американська сира нафта тепер торгується за котуваннями близько $76 за барель, повідомляє британське видання The Telegraph.
14:54
Берлусконі закликали оцінити сприяння однопартійця "виборам" на Донбасі
"Звертаюся до вас, шановний пан Берлусконі, з проханням підтвердити позицію вашої партії щодо непорушності кордонів у Європі і територіальної цілісності України, а також відмежуватися від будь-яких заяв і оцінок згаданих псевдоспостерігачів, як від таких, які не відображають офіційну позицію партії, яку ви очолюєте, так і вашої країни", - йдеться в листі.
14:11
Президент Чехії не планує вибачатися за нецензурну лайку
За словами речника президента, вислови Земана мали свій контекст та причину. Зокрема було вжито цитати з текстів російської групи Pussy Riot, а також процитовано суперника з президентські вибори Карла Шварценберга.
13:50
ЄС має запровадити нові санкції проти РФ - віце-президент Європарламенту
"Видно, що Росія загострює напругу та це точно момент, що треба показати їй жовту картку. Чи це будуть санкції чи інші рішення, але Росія однозначно повинна відчути, що її політична участь в так званих виборах на Донбасі була помилкою", - відзначив депутат.
13:27
Каталонія просить суд дозволити опитування про незалежність
Представники місцевої влади наполягають на тому, що це абсолютно нова процедура, навіть незважаючи на те, що запитання, бюлетені і урни для голосування є тими ж, які планувалося використати під час заблокованого референдуму.
13:23
Кількість російських військ на кордоні України лишається значною – НАТО
"На східному кордоні України залишається значна присутність російських військ, включаючи повторну конфігурацію декількох батальйонів тактичної групи. Таке пересування може бути чи поверненням на базу, чи переміщенням на нову позицію. Однак батальйони, які залишаються, продовжують здійснювати дестабілізуючий тиск".
13:05
Польща збільшить витрати на модернізацію системи ППО
Витрати на нову систему протиповітряної та протиракетної оборони складуть 7,1 млрд євро.
12:27
Через Саакашвілі Європа може заблокувати асоціацію з Грузією - ЗМІ
За словами євродепутатів, вони мають намір підтримати ратифікацію угоди про асоціацію з ЄС за умови, що уряд Грузії відмовиться від використання вибіркового правосуддя.
12:15
Хорватія залучає кошти для розробки нафтогазових родовищ в Адріатиці
Хорватія планує отримати понад 2 млрд євро на розробку нафтогазових родовищ в Адріатиці.
11:42
ЄС має продовжити політику санкцій щодо Москви - Хармс
"Є неминуча і термінова потреба в тому, щоб ЄС одностайно продовжив узгоджену стосовно Росії стратегію, що базується на економічних санкцій", - сказала євродепутат.
11:42
ЄС може оштрафувати Британію за прострочені платежі
Європейський союз союз може накласти на Велику Британію майже 54 млн євро штрафу за невчасну сплату 2,1 млрд євро додаткового внеску в бюджет ЄС.
11:18
Клімкін закликає Захід посилити санкції проти РФ
"Якщо Захід хоче, щоб Росія вважала його думку важливою і дотримувалася норм міжнародного права, то наступним логічним кроком має стати тиск на Кремль усіма можливими засобами. Це включає в себе посилення санкцій", - підкреслив Клімкін.
11:05
МЗС має надіслати в Європу протест через "спостерігачів" на Донбасі - СБУ
За словами Лубківського, деякі з так званих спостерігачів, зокрема Бела Ковач (Угорщина), Фабріціо Берто (Італія), Франк Крайелман (Бельгія), Евальд-Йоганн Штадлер (Австрія), є справжніми "міжнародними рецидивістами".
10:48
ЄБРР виділив кошти на підтримку сільського господарства в Молдові та Україні
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділив $ 25 млн групі компаній Trans-Oil Group, що дозволить стимулювати сільске господарство в Молдові та Україні.
10:43
Державам ЄС варто визнати Палестину – Могеріні
Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні вважає, що державам ЄС задля спільної безпеки та інтересів варто визнати державність Палестини.
10:25
МЗС Польщі розкритикувало Горбачова за заклик визнати Крим російським
Міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина заявив, що оцінює слова Горбачова як "незграбну спробу потрапити в нинішню російську політику людини, яка вже не має нічого спільного з цією політикою".
10:20
Горбачов просить світ сприймати Крим "як частину Росії"
09:40
Головнокомандувач НАТО в Європі запросив у Пентагону нові війська
Головнокомандувач НАТО також звернув увагу і на той факт, що в прикордонних районах Росії постійно змінюють розташування відразу сім військових бригад, тому точну кількість солдатів в них важко визначити.
09:27
В Європі починає роботу єдиний банківський регулятор
З 4 листопада розпочинає роботу європейське відомство з банківського нагляду, яке входить до складу Європейського центрального банку і створене в рамках нової програми з контролю за банками.
09:21
додано графікАмериканська нафта впала в ціні до $78. Російська наразі тримається
Онлайн-сервіси моніторингу за сировинними ринками свідчать, що після закриття американських бірж зниження цін продовжилося. Сервіс nefttrans на час публікації даного матеріалу відображає індикативну ціну на рівні $78,24.
09:10
Могеріні не готова пом'якшити санкції проти РФ
"Фактом є те, що вони (санкції. - Ред.) діють на російську економіку, що вони відчуваються з боку російського керівництва і його оточення. Але питання залишається відкритим, чи змусять вони Москву змінити свою політику", - зазначила Могеріні.
09:07
Латвія виділила кошти постраждалим від російських санкцій молочникам
Уряд Латвії прийняв рішення про виділення постраждалим від російського ембарго виробникам молока допомоги у розмірі 7,9 млн євро.
08:40
ОновленоСША попередили РФ про ще більшу ізоляцію та посилення санкцій
"Сполучені Штати не визнають вчорашні так звані вибори сепаратистів на сході України. Ми не визнаємо жодних лідерів, обраних під час цього нелегального голосування", - відзначила речниця Державного департаменту США Джен Псакі.
08:34
В Чехії скандал через президента, що хвалив Путіна та матюкався в ефірі
"Чи ви знаєте, що означає "pussy"? Це п...да. І в текстах цієї групи те саме - "п..да здесь, п..за там". Просто ідеальні політв'язні", - без особливих емоцій зазначив Земан, додавши, що "справжніх політв'язнів він готовий захищати". На цьому нецензурні вирази не закінчилися.
08:30
Угорщина ухвалила закон, що відкриє шлях для "Південного потоку"
У документі, що був прийнятий за підтримки депутатів правлячої партії "Фідес" прем'єр-міністра Віктора Орбана, зазначено, що тепер будувати газопроводи можуть навіть ті компанії, що не мають відповідної ліцензії на експлуатацію.