5 листопада 2014

Колонки
Успіх реформ? Український досвід
Гонитва виключно за чужим досвідом – найкращий доказ відсутності власних знань і спроможності проводити реформи. Водночас, хоч це й звучить дивно, в Україні були успішні місцеві і національні реформи, хоча загальний негатив перекреслював успіхи... Те, що було далі, є певним алгоритмом здійснення реформ в Україні...
Конкурс есе MindSketch стартує 1 листопада
MindSketch – це щомісячний конкурс на найкращі есе, який запроваджується з метою розкриття найбільш актуальних суспільно-економічних проблем України, в тому числі - в сфері сближення з Євросоюзом. MindSketch розпочинається 1 листопада...
Новини
19:38
Прем'єр Чехії: Є ризик замороженого конфлікту на Донбасі
"Той факт, що ці вибори відбулися і, частини Мінського угоди, спрямовані на поглиблення інтеграції Луганської та Донецької областей, не виконуються, створює ризик замороженого конфлікту ... як в Придністров'ї", - зазначив він.
19:10
Україна збільшила перелік товарів для вилучення з вільної торгівлі з РФ
18:24
Португальські ВМС перехопили російське судно
"Корабель був виявлений, ідентифікований і виведений з меж виключної економічної зони Португалії в ніч з вівторка на середу", - зазначив міністр оборони Португалії Жозе Педру Агіар-Бранко.
18:22
Захід на порозі нової холодної війни з Росією – президент Фінляндії
Західні країни опинились на порозі нової холодної війни з Росією, спричиненою кризою в Україні.
17:45
Каталонія поскаржиться в ООН та Європарламент на уряд Іспанії
В повідомленні, опублікованому в середу, йдеться про право народу Каталонії визначати своє політичне майбутнє.
17:25
Суд ЄС, що розглядає скаргу Януковича, відмовив у позові в іншій справі про санкції
У рішенні від 5 листопада Суд ЄС визнав законними санкції, введені проти сирійського посадовця. Ці санкції ідентичні тим, які ЄС ввів на початку 2014 року проти екс-президента Януковича та його соратників.
17:15
Син депутата албанського парламенту вбив 4 людей
Син депутата парламенту Албанії влаштував бійню в нічному клубі Тірани.
16:42
Путін оголосив світові війну - Валенса
"Коли Україна віддавала ядерну зброю, великі держави дали гарантії територіальної неподільності України, а він (Путін) її порушив та зірвав домовленості, тому це є воєнне виголошення, він оголосив війну світові", – сказав колишній президент.
15:56
Уряд Німеччини відкрив шлях до ратифікації асоціації Україна-ЄС
У Німеччині для ратифікації потрібен спеціальний закон, який мають схвалити Бундестаг та Бундесрат. Проекти цих законів і затвердив німецький уряд.
15:50
В Грузії остаточно розвалилася коаліція - уряд втратив більшість в парламенті
Політична партія "Вільні демократи", лідером якої є колишній міністр оборони Іраклі Аласанія, вийшла з коаліції "Грузинська мрія". В результаті коаліція "Грузинська мрія", заснована Бідзіною Іванішвілі, втратила підтримку більшості в парламенті - у неї лишилося 73 мандати.
15:33
ФотоРакетний есмінець США повернувся в Чорне море
USS Ross змінив у Чорному морі однотипний есмінець з керованою ракетною зброєю USS Cole ВМС США, який перебував на чорноморському чергуванні з 10 по 30 жовтня 2014 року.
15:21
Польща втретє припинила розслідування авіакатастрофи під Смоленськом
Окружна прокуратура Варшави втретє припинила слідство у справі авіакатастрофи під Смоленськом.
14:54
У Латвії затвердили новий уряд зі старим прем'єром
За затвердження уряду, який сформували партії "Єдність", " Союз "зелених" і селян і Національне об'єднання, проголосував 61 депутат, проти - 39 депутатів.
14:45
Відбулося перше засідання нового складу Єврокомісії
Новий склад Єврокомісії поставив за мету відбудувати мости в Європі після фінансової та економічної кризи, а також відновити довіру європейських громадян.
14:41
Польща проситиме "Газпром" про зниження ціни газу
Польська національна нафтогазова компанія PGNIG ініціювала переговори з "Газпромом" про перегляд ціни на російський газ.
14:15
Президент Єврокомісії: не думаю, що санкції проти РФ зміняться
"Моє враження таке, що санкції проти Росії залишаться такими, якими вони є зараз", - сказав Жан-Клод Юнкер.
14:01
Нова стратегія нацбезпеки: Польща розглядає Росію як загрозу
Згідно зі стратегією, безпеку в Європі визначатимуть чотири фактори: НАТО, ЄС, стратегічна присутність США і стосунки з Росією.
13:48
Україна закриває 9 своїх консульств, 4 з них - в країнах ЄС
До переліку установ, які ліквідуються, увійшли генеральні консульства в Сучаві (Румунія), Пряшеві (Словаччина), консульства у Варні (Болгарія) та Марселі (Франція). Окрім цього, будуть ліквідовані консульська агенція в Батумі (Грузія), генеральні консульства в містах Нижній Новгород (Росія), Алмати (Казахстан), консульства в Хайфі (Ізраїль) та Курітібі (Бразилія).
13:30
Альтернативи раціональному діалогу з РФ немає - президент Грузії
"Немає альтернативи раціональному діалогу з Росією. Хоча в даний час ніхто не знає, як поводитися з Росією", - зазначив президент Грузії Георгій Маргвелашвілі.
13:13
Понад 70% литовців не впевнені в обороноздатності своєї країни
70,5% литовців вважають, що литовське суспільство наразі не готове до оборони країни.
13:07
Кабмін виділить кошти на біометричні паспорти
"Для того, щоб ми ефективно виконували безвізовий режим, уряд ухвалює рішення про виділення 150 млн грн на закупівлю більш ніж 600 терміналів для видачі біометричних паспортів", - сказав Яценюк, відкриваючи засідання уряду в середу.
12:40
Українці в жовтні почали менше просити про притулок у Польщі
Кількість громадян України, котрі попросили притулку у Польщі, у жовтні цього року зменшилась до 220 чоловік після того, як місяцем раніше досягнуто максимального в поточному році показника - в понад 300 заявок.
12:33
ФотоУ Чехії оштрафували власника готелю, що відмовився приймати росіян
Власник готелю у другій половині березня вивісив на дверях табличку з інформацією про заборону на проживання в готелі громадян Росії.
12:18
Президент Чехії каже, що матюкався в ефірі свідомо і не шкодує про це
Мілош Земан також заявив, що у випадку накладення штрафу на Чеське радіо за розмову з ним він не пропонуватиме сплатити навіть частину особисто.
11:59
У Франції страйкують фермери
В середу по всій Франції відбуваються акції фермерів, які покликані привернути увагу уряду до проблем професії.
11:37
Прем'єр Угорщини відстоює "Південний потік"
"Якщо є проблеми в Україні, то газ все рівно повинен дістатися до Угорщини, і для цього нам потрібен ще один трубопровід", - зазначив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.
11:21
Німеччина може збільшити газову залежність від Росії
Залежність Німеччини від зовнішніх енергоносіїв може збільшитися через програму уряду ФРН зі скорочення викидів від спалення вугілля.
10:55
Україна посперечається з Росією в СОТ
5-6 листопада проходитиме засідання Комітету з технічних бар'єрів у торгівлі в рамках СОТ. На ньому Україна офіційно висловить свої претензії Росії з приводу дії торгових обмежень, які РФ почала вводити ще в 2012 році.
10:38
РФ випробовує нас, як далеко вона може зайти - МЗС Польщі
"Росія випробовує нас, як далеко вона може зайти", - підкреслив глава МЗС Польщі.
10:27
Путін відвертає увагу від Криму своїми діями на Донбасі - МЗС Польщі
"Символічно, що президент Барак Обама під час виступу у вересні на Генеральній асамблеї ООН не згадав про Крим", - сказав міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина.
10:18
оновленоГлава МЗС Грузії пішла у відставку. Урядова криза посилюється
Міністр закордонних справ Грузії Майя Панджікідзе пішла у відставку
10:08
Google, Amazon і Apple виявились менш прозорими за "Газпром"
Корпорації Google, Amazon і Apple виявились менш прозорими за російські державні енергетичні компанії "Роснефть" та "Газпром". Такими є дані звіту міжнародної організації Transparency International.
10:01
РФ заборонила імпорт з Європи продуктів з яловичини
10:00
Порошенко пропонує США знову долучитися до переговорів щодо Донбасу
09:45
Росія погрожує НАТО "тривалими наслідками" за захист Східної Європи
"У НАТО мають намір продовжувати нарощувати оперативну готовність сил і наближати свою військову інфраструктуру до кордонів Росії. Це - прямий шлях до ескалації напруженості і підриву військової безпеки в регіональному вимірі і в цілому в Європі", - зазначив представник РФ в НАТО Олександр Грушко.
09:35
У Братиславі відкрито представництво "Новоросії". Влада відхрещується
"Відкриття представництва було кульмінацією зусиль по консолідації та пом'якшенні наслідків українського конфлікту", - заявив підприємець.
09:22
Обама та Путін можуть зустрітися неформально - джерело
Зустріч двох лідерів може відбутися під час саміту лідерів економік Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), який розпочинається 10 листопада в Пекіні, або ж під час саміту Великої двадцятки (відбудеться 15-16 листопада в австралійському місті Брісбен).
08:41
оновленоПроєвропейська коаліція в Грузії - під загрозою розпаду. Кажуть про диктатуру
Коаліція "Грузинська мрія" опинилась під загрозою розпаду після того, як прем’єр-міністр відправив у відставку міністра оборони Іраклі Аласанію. "Наближається диктатура, демократія в небезпеці, я йду у відставку", - підкреслив держміністр Грузії у справах європейської та євроатлантичної інтеграції Алексі Петріашвили пізно ввечері у вівторок.
08:40
Словаччина вибере оператора для збільшення реверсу газу в Україну
Можливості збільшити поставки газу в Україну на 4,5 млн кубометрів на добу Eustream вдалося досягти за рахунок забезпечення додаткової пропускної здатності газопроводу в точці з'єднання Будинце, йдеться в повідомленні.
08:30
Естонія ратифікувала Угоду про асоціацію Україна-ЄС
Прем'єр-міністр Естонії Тааві Рийвас у своїй доповіді в парламенті зауважив, що країни ЄС повинні допомогти Україні у врегулюванні конфлікту, а також у проведенні необхідних реформ.