8 грудня 2014

Статті
Досвід Польщі: чому нове самоврядування "запрацювало" лише із другої спроби?
Історичне вікно можливостей ніколи не буває довго відкритим. У 1997-1999 роках польські реформи вдалось впровадити послідовно та швидко, адже бажання політиків та суспільства збігалися. Однак 1993 року спроба самоврядної реформи провалилася, бо уряд швидко втратив підтримку парламенту.
Інтерв'ю
Глава МЗС Чехії: "Не можу контролювати заяви Земана, та нашу політику формує не він"
Любомир Заоралек: "Проблема не в Чехії. Наша позиція близька до позиції багатьох інших держав ЄС... Ми готові допомогти Україні сплатити рахунки за газ, але ми остерігаємося, чи не осядуть ці гроші у кишенях олігархів. І байдуже, чи йтиметься про російських олігархів, чи про українських".
Колонки
Як мають реагувати США на українську кризу: три ключові принципи
Ми хочемо, щоб світ побачив, що мирна відмова України від ядерної зброї забезпечила їй доступ до звичайної зброї, коли це стало дійсно необхідним. Цю допомогу слід надати негайно, можливо, разом з бронебійними, зенітними, антиракетними установками та обладнанням для збору розвідувальної інформації.
Новини
19:53
В період санкцій та девальвації росіяни стали менше їздити до Чехії
За даними чеських туристичних бюро, кількість російських туристів, що відвідали цього року Чехію, скоротилася приблизно на третину.
19:00
У ВР пропонують визнати "ДНР" і "ЛНР" терористичними організаціями
У Верховній раді зареєстровано проект постанови про визнання "ЛНР" та "ДНР" терористичними організаціями.
18:28
Ціна бареля нафти Brent опустилася нижче $67
18:22
Молдовські соціалісти оскаржили результати виборів
Ключовими порушеннями, зокрема, на думку партії, є обмеження права голосу громадян Молдови, що живуть в Росії, виключення з передвиборчої гонки партії Patria і збій в роботі електронного реєстру виборців, який соціалісти вважають невипадковим.
17:59
Між Польщею та Чехією може розпочатися торговельна війна - ЗМІ
У Чехії видали спеціальну інструкцію щодо ретельного контролю над польськими продуктам харчування.
17:25
Литовські перевізники об'їжджають російську блокаду через Білорусь
"Ми їдемо через Білорусь - білоруси не застосовують до нас посилені перевірки, а на білорусько-російському кордоні, оскільки єдиний митний союз, перевірок немає", - відзначив керівник асоціації автоперевізників Linava Альгімантас Кондрусявічюс.
16:47
Канада постачатиме зброю Україні в разі рішення країн-членів НАТО - міністр оборони
"Що стосується озброєння, то хочу підкреслити, що тут (рішення) йде у консенсусі між країнами-членами НАТО щодо таких постачань", - сказав глава міноборони Канади на спільній конференції з міністром оборони України Степан Полторак в понеділок у Києві.
16:33
Росіяни стали краще ставитися до ЄС та досі не певні, що РФ в ізоляції
Кількість росіян, що вважає своє ставлення до ЄС негативним, зменшилася на 5%.
16:24
МЗС Чехії: жодна країна ЄС не пропонує пом’якшити санкції. Жорсткіші обговорять в грудні
"Було чітко сказано, що будь-яке зниження санкцій має бути пов'язане зі зміною на краще ситуації "на землі". Ми чекаємо, коли Росія дозволить встановити контроль за кордоном, коли Росія зупинить постачання зброї та військових на територію України. Це – ключова передумова для будь-яких можливих дискусій про зниження санкцій", - пояснив міністр.
16:00
США виділить Литві $13 млн на розвиток авіабази ВПС
Литовські міністри у понеділок висловили надію на те, що після голосування в Палаті представників проект схвалить і Сенат США.
15:42
У Путіна вже не вимагають штраф за "Містралі" - аби повернули передплату
Ушаков послався на слова Володимира Путіна про те, що "претензій особливих не буде". "Але, звичайно, ми сподіваємося, що нам повернуть ті гроші, які ми заплатили за цим контрактом", - зазначив президент РФ.
15:29
Білорусь відновила митні пункти на кордоні з РФ
"ФМС підтверджує, що білоруські митники відновили свою роботу на кордоні з Росією. З нашого боку митного контролю не здійснюється", - сказала представниця російської Федеральної митної служби Олена Грач.
15:10
Європейський бізнес впевнений у зростанні свої прибутків в Україні
40% керівників планують у наступному році зростання бізнесу та 28% керівників очікують, що бізнес активність лишатиметься на рівні 2014 року.
15:02
Майже 70% поляків вважають ситуацію в Україні загрозою для Польщі
Більше 60% польських громадян також сказали, що бачать загрозу не тільки для Польщі, але і для Європи, і майже 50% бачать загрозу через агресію Росії проти України для цілого світу.
15:02
Європейський бізнес очікує в 2015 році курс 15 грн/$
67% керівників компаній - членів Європейської бізнес-асоціації очікують зростання або відсутність суттєвих змін в діяльності бізнесу упродовж 2015 року. В свою чергу 84% респондентів очікують, що обмінний курс в 2015 році становитиме 15 гривень за долар США.
14:59
Колишній посол США закликає Білий дім негайно дати Україні зброю
"Сама ідея про нерозповсюдження ядерної зброї може бути дискредитована в усьому світі, якщо американські гарантії безпеки знову і знову виявлятимуться марними… Америка повинна дати всім зрозуміти, що її допомога в рамках Будапештського меморандуму включає постачання оборонної зброї", - йдеться в статті Гербста та Маєрсона.
14:32
Росіяни через санкції не святкуватимуть Новий рік
Компанії, на думку глави Федерації рестораторів і готельєрів Росії, економлять на оренді закладів у передсвяткові дні через нестабільну економічну ситуацію в країні.
14:17
Лідер соціал-демократів ЄП: cанкції діють - Україна не під "російським чоботом"
"Поки це працює - Україна не опинилася під російським чоботом. Україна має свій парламент, свій уряд та свого президента, визнаного у світі. І це означає, що ми не пішли на поводу у Росії", - наголосив євродепутат.
13:51
Британського парламентаря піймали за грою в Candy Crush під час засідання
Депутата від консерваторів Найджела Міллса піймали за грою в Candy Crush під час засідання в Палаті громад, присвяченого пенсійному забезпеченню.
13:08
Президент Земан не формує офіційну позицію країни - глава МЗС Чехії
"Думка уряду – це єдина офіційна позиція Чехії. Президент, за нашим законодавством, не має на неї впливу", - відзначив міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек.
12:43
В Польщі відкривають справи щодо осіб, які воюють проти України
В Польщі порушили першу кримінальну справу проти чоловіка, який воює на боці сепаратистів на сході України.
12:10
У ВР пропонують скасувати позаблоковий статус у вівторок
12:04
У МЗС РФ порівняли анексію Криму з окупацією СРСР країн Балтії
США десятиліттями не визнаватиме Крим частиною Росії, як свого часу не визнавали "входження держав Балтії до складу СРСР", заявив заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков.
11:44
МЗС РФ: Росія не визнає легітимність західних санкцій
Росія вважає нелегітимними санкції Заходу, тому не збирається вступати в переговори з їх відміни.
11:13
Голландські ковзанярі з політичних мотивів бойкотуватимуть чемпіонат в РФ
Причиною є політика Росії та, зокрема, її підтримка сепаратистів , що привела до збиття "Боїнгу" з громадянами Нідерландів на борту.
11:05
Пропутінський депутат Європарламенту попросив Меркель "закрити пельку"
Депутат Європарламенту Жан-Люк Меланшон, відомий своїми про кремлівською позицією, попросив канцлера ФРН Ангелу Меркель "заткнутись", а не критикувати Францію.
10:51
У Брюсселі через страйк зупинено рух транспорту
У Брюсселі, а також у провінції Валлонський Брабант проходить третій етап страйку перед загальнонаціональним страйком, який має відбутися наступного понеділка.
10:22
США хочуть змінити владу в Росії за допомогою санкцій - МЗС РФ
"Те, що метою санкцій є створення соціально-економічних умов для здійснення зміни влади в Росії - фактично не приховується", - сказав заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков.
09:54
В Держдумі вважають, що холодна війна вже розпочалася
"Проводимо парламентські слухання у Думі "Росія-США: тимчасове загострення або нова холодна війна ? На мій погляд, мова йде про холодну війну-2", - написав депутат.
09:42
ФотоВідкриття сезону у "Ла Скала" супроводжувалось сутичками з поліцією
На відкритті оперного сезону в театрі "Ла Скала" в Мілані відбулися сутички між поліцією та демонстрантами, які протестували проти урядової реформи трудового законодавства.
09:40
Парламент Греції прийняв бюджет, незважаючи на мітинги
Бюджет передбачає темпи економічного зростання на рівні 2,9% в 2015 році, а також дефіцит всього 0,2% ВВП (минулого року він становив 1,3%).
09:07
В Німеччині хочуть зобов’язати мігрантів говорити німецькою навіть вдома
Християнсько-соціальний союз, партнер партії Меркель по коаліції, виступив з законопроектом, в якому мігрантів, якщо вони хочуть залишитися в країні, зобов'яжуть говорити німецькою навіть вдома.
08:43
Канада оголосить про розширення військової співпраці з Україною
В повідомленні не уточнюється, в чому полягатиме така підтримка, але наголошується, що Канада ще від серпня надає українській армії підтримку у вигляді нелетального спорядження, а також здійснює інші заходи для "підвищення обороноздатності" Збройних сил України.
08:30
ЗМІ: Німеччина внесе 89 млрд євро в інвестиційний пакет ЄС
Німеччина має намір внести в запланований Єврокомісією інвестиційний пакет проекти на загальну суму 89 млрд євро.