11 грудня 2014

Статті
Чи виконує Київ вимоги ЄС? Частина 3: державні закупівлі
Однією з ключових умов ЄС було скорочення винятків, на які не поширюється закон про державні закупівлі. Їх треба зменшити до 10% від загального обсягу. Для порівняння: в 2013 році цей відсоток складав 47%, в 2012 – всі 50%. Новий закон дає шанс на успіх, але оцінити результати можливо буде лише за півроку...
Колонки
"А хто на нас там чекає?" Кілька порад для виходу на європейські ринки
Незважаючи на спільний європейський ринок, на португальські фірми все ж ніхто не чекає в Польщі, а на польські – у Франції: ці компанії самі знаходять клієнтів і партнерів. Причини успіхів або невдач насамперед слід шукати всередині компанії, а не серед зовнішніх чинників. Я виділив би три складові: знання, навички та організація.
Новини
21:40
Сенат підтримав статус України як головного союзника США поза НАТО та пакет нових санкцій
Законопроект визначає Україну головним військовим союзником за межами НАТО, зменшує залежність України від російського газу і надає допомогу українському війську та біженцям.
19:57
ВідеоВ НАТО опублікували відео перехоплення російських Су-34
Міністерство оборони Нідерландів опублікувало відеокадри перехоплення російських винищувачів Су-34 над Балтійським морем.
19:16
Енергетичне співтовариство вимагає скасувати монополію "Нафтогазу"
Секретаріат Енергетичного співтовариства наполягає на негайному скасуванні Україною обмежень на внутрішньому ринку природного газу.
18:27
Працівники верфі, на якій будується "Містраль", влаштували страйк
Кілька сотень працівників верфі STX у французькому місті Сен-Назер, де будується вертольотоносець "Містраль", влаштували страйк через незначне підвищення заробітної плати.
18:00
В Литві узаконили відключення інтернету без рішення суду
Згідно із законом, споживачеві можуть відключити засоби зв'язку на 48 годин без санкції суду, якщо використовуване ним інформаційне обладнання або технології зв'язку ймовірно беруть участь у злочинній діяльності.
17:39
Фінляндія збільшить допомогу Україні до 6,4 млн євро
Уряд Фінляндії прийняв рішення про виділення Україні грошової допомоги в розмірі 1,5 млн євро, таким чином допомога Фінляндії Україні в цьому році збільшиться до 6,4 млн євро.
17:06
Путін компенсує друзям втрати від санкцій грошима росіян - ЗМІ
Від моменту запровадження перших санкцій США в березні 2014 року компанії друзів Путіна отримали держзамовлень мінімум на 309 млрд рублів (близько 8,1 млрд доларів за середнім курсом за ці 9 місяців).
17:03
Прем’єр Чехії не згоден з президентом, але не буде його цензором
"Уряд існує не для того, щоб бути цензором президента. У нього власний мандат, власна відповідальність, він має виражати інтереси громадян" - сказав Богуслав Соботка.
17:01
ЄС допоможе українським біженцям в Білорусі
Гуманітарну допомогу отримають близько 2,400 людей, 1,200 з яких перетнули кордон зовсім нещодавно.
16:55
ЄС знімає санкції з Портнова та ще 2 соратників Януковича, 13 під питанням – джерела
За даними журналіста, наразі у ЄС є сумніви у коректності накладання санкцій проти 16 з 22 представників колишньої української влади, щодо яких в березні ЄС ухвалив рішення про арешт активів. Однак по трьом з них питання практично вирішене, оскільки Україна вже повідомила ЄС про припинення кримінальних проваджень щодо них.
15:26
Польща закупить у США 40 високоточних ракет
Керівництво Міноборони Польщі та посол США Стівен Малл підписали угоду про поставку 40 американських високоточних крилатих ракет класу "повітря-земля" AGM-158 JASSM для винищувачів F-16.
15:21
Путін за допомогою грошей намагається впливати на Центральну Європу - Саріуш-Вольський
"Володимир Путін явно грає протягом декількох місяців на розподіл Євросоюзу. З одного боку, намагається загравати з Німеччиною, з іншого боку, використовує такі інструменти, як гроші та ресурси, щоб впливати на політику країн Центральної Європи", - відзначив він.
14:25
В ЄС підтвердили візит Могеріні до Києва
„В другій половині вівторка Могеріні поїде до Києва, де вона зустрінеться з президентом, представниками уряду, парламенту та громадянського суспільства", - сказала речниця глави зовнішньополітичної служби ЄС.
14:22
В Італії скасують сотні авіарейсів через страйк. Залізниця теж не працюватиме
В Італії авіаперевізники через загальнонаціональний страйк проти трудової реформи, який має відбутися в п’ятницю скасували ряд внутрішніх та міжнародних рейсів, не працюватиме також залізничний та громадський транспорт.
14:08
В Європарламенті - інформаційна атака проти Грибаускайте
В поштових скриньках депутатів Європарламенту з'явилася провокаційна книга про президента Литви Далю Грибаускайте, перекладена англійською мовою.
13:22
Норвезька валюта обвалилась до мінімуму за 5 років через падіння цін на нафту
Центробанк Норвегії несподівано знизив базову процентну ставку вперше за 2 роки, норвезька крона на впала до мінімуму за 5 років.
13:17
Сенат Франції проголосував за визнання Палестинської держави
Визнання Палестинської держави, на думу сенаторів, стане "першим кроком до рівноправних відносин між Ізраїлем і палестинцями" і "неодмінною умовою для щирих переговорів".
12:55
В Естонії скандал через депутата, який їздив до РФ на кошти соратника Путіна
Депутат естонського парламенту (Рийгікогу) Володимир Вельман замість того щоб бути присутнім на робочому засіданні перебував у Москві на запрошення депутата Держдуми з санкційного списку ЄС Олени Мізуліної на кошти фонду глави РЖД Володимира Якуніна.
12:35
Депутати і міністр терміново полетіли до Венеціанської комісії захищати люстрацію
12:14
Обама живе в світі ілюзій - спікер Держдуми РФ
"Просто дивуєшся, в світі яких ілюзій живе ця людина. Ну та Бог з ним", - прокоментував спікер Держдуми.
11:59
В Польщі впевнені, що Росія не стане атакувати НАТО
В Польщі вважають, що своєю безпрецедентною активністю в Балтійському регіоні Росія лише тестує сили НАТО, а не готується до прямої агресії.
11:37
Лише 23% росіян знають, що джерелом влади в РФ є народ - опитування
Лише четверта частина жителів Росії (23%) назвала джерелом влади народ країни, в 2005 році таку відповідь дали 19% респондентів.
11:30
Князівство Монако отримало наступників престолу
Дружина князя Монако Альбера II Шарлен у середу народила двійню.
11:10
Саріуш-Вольський: Захід має поставити Україні зброю, щоб зрівняти її шанси з РФ
Захід повинен поставити Україні ту кількість зброї, яка б зрівняла її шанси у війні з Росією, а також посилити санкції проти РФ.
11:02
ЄС має допомогти Україні повернути окуповані території - глава делегації ЄП
За його словами, ЄС має головну відповідальність за Україну в двох аспектах. "Перший – допомагати Україні повернути території, що перебувають в окупації – частини Луганської та Донецької областей і нелегально анексований Крим. Другий – підтримати процес реформ у самій державі", - зауважив європарламентар.
10:57
Росія приречена на економічну стагнацію - доповідь ООН
10:46
Парламент Ірландії проголосував за визнання Палестинської держави
Такий крок, на думку парламентарів, стане позитивним внеском у забезпечення мирного вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту.
10:15
Ймовірність того, що РФ спробує створити коридор до Криму, зростає - Саріуш-Вольський
Окрім того, за його словами, можливий також сценарій, за якого РФ спробує "відрізати" Україну від Чорного моря та створити коридор до Придністров'я, проте він менш ймовірним.
09:32
США можуть посилити санкції проти РФ через розробку нової ракети
Заступник держсекретаря з контролю над озброєннями Роуз Готмюллер заявила, що Вашингтон розглядає можливу економічну відповідь на порушення договору.
09:20
Австралія надасть $2 млн збройним силам України
Також під час зустрічі співрозмовники обговорили можливості участі Австралії в донорській конференції для України, що має відбутися на початку 2015 року.
08:58
Естонія затвердила рекордні витрати на оборону
Як повідомляється, на оборону Естонія в 2015 році планує витратити 412 млн євро.
08:45
У Празі протестували проти президента Земана, який ігнорує права людини
Близько двох сотень людей зібралися в Міжнародний день прав людини на площі Їржі з Подебрад у Празі, щоб висловити свій протест проти президента Мілоша Земана, який своїми висловлюваннями виявляє неповагу до прав людини.
08:41
Бізнес-омбудсменом України став колишній єврокомісар
08:35
ЄК компенсує фінським молочникам втрати від російського ембарго
Розмір компенсацій складе 10,7 млн євро.
08:31
ФотоУ Словаччині пройшли антиурядові протести. Вимагали відставки прем’єра
У середу ввечері на одній з найбільших площ Братислави зібралися близько двох тисяч мітигувальників, які виступали проти корупції в уряді і вимагали відставки прем’єр міністра Роберта Фіцо.
00:05
Фото. ВідеоУ Франції військовий літак упав на медичний центр. 1 загинув, 5 поранено
Військовий літак Alphajets впав під час навчального польоту неподалік міста Тур. Аварія відбулася о 17.34 за місцевим часом. В результаті одна людина загинула та щонайменше 5 поранено. Пілот намагався уникнути падіння на житлові квартали міста...