12 червня 2014

Статті
ЄС хоче більше грошей
Бюджет ЄС на 2015 рік, оприлюднений в середу 11 червня, викликав хвилю обурення серед можновладців країн-членів. Зокрема, лютий опір з боку національних чиновників викликало положення про фінансування брюссельської бюрократії п’ятьма відсотками від загальної суми бюджету.
Філіппінська асоціація
Предметом судової тяганини стали владні повноваження Єврокомісії та Ради ЄС... В результаті "філіппінської справи" угоди про асоціацію з Грузією та Молдовою "потрапили під удар" точно так само, як і український договір. Але до 27 червня все завершиться. Підписання асоціації з Україною, Молдовою і Грузією не буде перенесено.
Колонки
"Філіппінська справа" та Україна: юридичний коментар
З точки зору пересічного громадянина цей спір може здатися малозначним чи навіть дивною забавкою юристів. Проте це не так. Рішення Суду ЄЄ є дуже важливим для функціонування ЄС в цілому, оскільки від правової підстави залежить здатність різних інституцій ЄС здійснювати вплив на зовнішню політику ЄС, а також співвідношення повноважень ЄС і його держав-членів у сфері зовнішньої політики
Новини
22:43
ДоповненоУгоду про асоціацію України з ЄС буде підписано 27 червня - Барозу
Барозу також привітав те, що президенти України та Росії спілкуються на пряму.
18:57
Іспанія готова допомогти Україні військовою технікою
Іспанія запропонувала Україні винищувач і ряд військових кораблів
17:55
Юнкер буде президентом Єврокомісії – Вебер
Жан-Клод Юнкер обов’язково стане президентом Європейської комісії, оскільки в нього є підтримка переможця виборів до Європейського парламенту, Європейської народної партії.
17:00
Текст Асоціації змінювати не будуть. Підпишуть вже готовий варіант - Дещиця
До тексту економiчної частини угоди про асоцiацiю та зону вільної торгівлі з Євросоюзом жодних змін вносити не будуть. Текст угоди буде пiдписано в такому виглядi, в якому вiн є.
16:46
Францію сколихнув скандал щодо антисемітизму правих
Європейський єврейський конгрес попросив Європейський Союз позбавити колишнього лідера Національного Фронту Франції, Жана-Марі Ле Пена депутатської недоторканності у відповідь його антисемітські зауваження.
16:16
Оподаткування буде ключовим питанням ЄС у найближчі п'ять років - Рен
Єврокомісар Оллі Рен заявив, що вирішення питання агресивного податкового планування транснаціональними корпораціями буде одним з "ключових питань" для Європейського парламенту протягом наступних п'яти років.
15:27
В деяких країнах ЄС дозволять забороняти ГМО
Уряди Європейського союзу можуть домовитися про надання дозволу окремим країнам-членам повної заборони вирощування генетично модифікованих злаків з тим, щоб інші держави, котрі не розглядають ГМО як потенційну небезпеку для своїх громадян, могли їх спокійно культивувати.
14:55
Суд ЄС може визнати ожиріння інвалідністю
Суд ЄС розглядає тестову справу, котра могла б зобов'язати роботодавців лікувати ожиріння робітників як інвалідність.
14:34
Міжнародна фінансова корпорація інвестує в Україну 400 млн. доларів
У зв'язку зі складною політичною і економічною ситуацією в Україні компанія IFC має намір переорієнтовуватися на короткострокове фінансування проектів.
14:27
Німецькі євроскептики об’єднають сили з британськими консерваторамив Європарламенті
Європейські консерватори і реформісти, євроскептична група в Європейському парламенті під проводом Консервативної партії Великобританії, прийняла в свої ряди німецьку анти європейську партію "Альтернатива для Німеччини".
14:06
Польща закрила своє консульство в Донецьку
Міністерство закордонних справ Польщі ухвалило рішення тимчасово припинити діяльність відкритого у квітні консульства в Донецьку.
13:57
Обурений Порошенко доручив прискорити судову реформу
Президент України наголосив, що робоча група, повинна прискорити реформу судової системи України, оскільки це одна з ключових вимог ЄС щодо підписання Угоди про асоціації з Україною.
13:06
"Східне партнерство" не спрямоване на шкоду Росії - Меркель
Одночасно Канцлер закликала Москву сприяти стабілізації ситуації в Україні.
12:50
Intel заплатить €1.06 млрд. штрафу ЄС
Intel Corp. (INTC) програв Європейському Союзу в суді і тепер буде змушений заплатити €1.06 млрд. штрафу за неправомірне витіснення з ринку свого конкурента Advanced Micro Devices Inc.
12:26
Оголошено відкритий відбір кандидатів на посаду заступників міністра з питань євроінтеграції - Семерак
Пропонована процедура відкритого відбору має стати прогресивною новелою у вітчизняній практиці та дозволить забезпечити призначення на цю важливу посаду справді найбільш професійно підготовлених кандидатів.
12:03
Побоювання щодо зриву Угоди між ЄС та Україною повязана з судовою тяжбою між двома органами ЄС
Проблема, що виникла у підготовці до підписання Угоди про ассоціацію, пов'язана з рішенням Великої палати Суду ЄС у судовій тяжбі між двома органами ЄС. Єврокомісія судилася за повноваження із Радою ЄС.
11:51
Україна з 11 червня збільшила добові поставки газу з Угорщини на 13%
Україна розробляє також реверсивні маршрути поставок газу з Угорщини, Польщі, Словаччини і Румунії. Зі Словаччини Україна розпочне закачувати газ з вересня цього року.
11:42
ЄС обіцяє українцям безвізовий режим вже цьогоріч
Остаточне рішення ще не ухвалено, що його буде прийнято вже найближчим часом. І якщо це відбудеться, то це означатиме, що в України є дуже хороші перспективи перейти до безвізового режиму з ЄС вже до кінця цього року.
10:59
ЄС перерахував Україні 173,3 млн грн на енергоефективні заходи
ЄС ще в 2011 році затвердив Україні виплату першого траншу в розмірі 31 млн за програмою підтримки енергоефективності. Програма ЄС передбачає виділення Україні, крім першого траншу, ще додаткових 39 млн. євро.
10:42
В Раді наполягають на більших повноваженнях комітету з євроінтеграції та на посаді віце-прем'єра
"Ми маємо наслідувати приклад країн Центральної та Східної Європи, де парламентські комітети з євроінтеграції мали особливий статус, де в їх роботі, як правило, брали участь лідери всіх фракцій", - вважає Геращенко.
10:23
Найбільші суперники в Раді ЄС - Меркель і Камерон – дослідження
Дослідження організації з моніторингу прозорості VoteWatch показало, що Німеччина і Великобританія найчастіше з усіх інших 28 країн-членів стикаються лобами під час голосування в Раді Європи.
10:20
Томбінський: структура української економіки може вимагати серйозних змін
Починати адаптацію економіки до існуючих світових і європейських реалій слід вже зараз, вважає посол. Він визнав, що така реформа вимагає значних капіталовкладень.
10:10
Казахстан скасує візи для окремих країн ЄС
Усунення візових бар'єрів необхідно підприємцям для розширення бізнес-контактів і міжнародних операцій.
10:05
Карту поляка треба надавати по всьому світі – Сікорський
В МЗС Польщі обговорюють необхідність розширення можливості надання карти поляка по всьому світу, а не тільки на території колишнього Радянського Союзу.
09:25
Литва все ще позивається до "Газпрому" в Стокгольмський арбітраж - прем'єр
Уряд не вказує точної цифри позову, проет заявляє, що не втручається у справи юристів. Хоче щоб все було об'єктивно.
09:21
Міністр енергетики: Росія блокує переговори, щоб просувати Південний потік
Міністр енергетики та вугільної промисловості, Юрій Продан заявив, що Росія навмисне блокує переговори щодо ціни на газ для того, щоб переконати своїх європейських партнерів про переваги газопроводу "Південний потік".