14 жовтня 2014

Колонки
"Непотрібна гуманітарка". Влада любить, щоби її просили?
10 жовтня до адміністрації президента Порошенка надійшов лист за підписом президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, про який ані українська, ані європейська влада наразі не повідомляли ЗМІ. Таке листування на найвищому рівні не є звичною практикою. До того ж, вражає зміст листа.
Новини
21:52
Україна хоче побудувати новий газопровід до Польщі
17:47
"Нафтогаз" звернувся до Стокгольмського арбітражу з приводу транзиту газу
"Нафтогаз" звернувся до Стокгольмського арбітражу для перегляду контрактів із "Газпромом" на транзит газу і компенсацій через недостатні обсяги транзиту.
17:38
Бюджетний iPhone 5C опосередковано вплинув на попит на iPhone 6 в Європі (R)
Несподівані дані європейських продажів стали результатом маркетингових зусиль компанії, спрямованих на створення інтересу до їх iPhone 5C.
17:20
Росія подасть перший позов у СОТ проти України
Росія готова до кінця поточного року подати позов щодо України у Світову організацію торгівлі. Причина - введення Україною антидемпінгового мита на ввезення нітрату амонію з Росії.
17:18
Ціна нафти вдруге за добу поновила чотирирічний мінімум
Ціни на нафту продовжують падати. Ф’ючерси на нафту Brent впали в ціні на 2% - до $87,11 за барель.
17:07
НАТО: база в Румунії та система ПРО альянсу не створюють загрози для РФ
За словами заступника генсека НАТО Александра Вершбоу, система ПРО НАТО покращує регіональну безпеку і реагує на загрози, не пов'язані з Росією.
16:59
Флагман Шостого флоту США USS Mount Whitney прибув до Батумі
Флагман Шостого флоту США USS Mount Whitney прибув до порту Батумі. Корабель візьме участь у проведенні спільних навчань зі співробітниками прибережної охорони Грузії.
16:53
Баррозу вмовляє Київ прийняти гуманітарну допомогу від ЄС
У листі Баррозу поінформував Порошенка про те, що Україна не робить необхідних кроків для отримання 25 млн євро донорських коштів від ЄС та значно більші суми – від інших донорів.
16:38
Польща ускладнила видачу шенгенських віз українцям
Згідно з інформацією, від 15 жовтня для того, щоб отримати короткострокову шенгенську візу у консульстві Польщі, заявникам необхідно буде подавати додаткові документи.
15:59
ЄС підтримає риболовів, що постраждали від російського ембарго
Рада ЄС з сільського господарства та рибальства схвалила пропозицію Єврокомісії про надання допомоги риболовам ЄС, що постраждали від російського ембарго на продовольство.
15:46
додано ілюстраціюРосійський дипломат: "дзюдоїст Путін" не боїться прем'єра Австралії
Другий секретар посольства РФ в Австралії Олександр Одоєвський звинуватив прем'єр-міністра Австралії Тоні Ебботта у недоречності заяв щодо президента РФ Володимира Путіна, які він вважає "незрілими".
15:17
Словаччина планує укласти контракт з Росією на поставки нафти на 15 років
В кінці жовтня Словаччина збирається підписати новий контракт з Росією, що передбачатиме купівлю до 43 млн барелів нафти щороку до кінця 2029 року.
14:43
Заборони РФ можуть прискорити введення в дію ЗВТ з ЄС - Пятницький
Заборони, введені російськими контролюючими органами щодо поставок українських продуктів харчування, можуть прискорити введення в дію зони вільної торгівлі України та ЄС.
14:37
Міністром закордонних справ Нідерландів призначено голову місії ООН в Малі
Новим міністром закордонних справ Нідерландів призначено екс-голову місії ООН в Малі Берта Коендера.
14:36
Парламент має працювати без насилля та залякування - посол ЄС
"Ці обнадійливі кроки в парламенті не повинні бути затьмарені бурхливими протестами, що відбуваються в Києві сьогодні. В демократичній країні парламент має бути в змозі обговорити законодавчі ініціативи без насильства і залякування", - підкреслив Ян Томбінський.
14:16
Перевірка ЄС м'ясної галузі почнеться, щойно будуть готові виробники - Пятницький
Перевірка української м'ясної галузі інсперкторами ЄС почнуться, як тільки до цього будуть будуть готові українські виробники, заявив в.о. міністра економічного розвитку Валерій Пятницький.
14:12
Скандал в Румунії: прем'єра вважають колишнім агентом розвідки
За словами президента Румунії Траяна Бесеску, перебування одночасно і прокурором, і таємним агентом є "конституційно несумісним".
13:56
Казахстан ратифікував угоду про ЄАЕС
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаев підписав закон про ратифікацію договору про Євразійський економічний союз (ЄАЕС).
13:36
Україна розраховує прискорити отримання 760 млн євро від ЄС
"Вдалося домовитися про певну координацію підходів Європейської комісії та МВФ, що дозволить значно прискорити надходження наступних траншів допомоги від Єврокомісії загальним обсягом 760 млн євро", - йдеться у повідомленні.
13:14
Саміт НАТО став розчаруванням для України - Сікорський
"Водночас він став справжнім розчаруванням для України, якій ми запропонували усю підтримку, окрім (практичної) допомоги", - сказав Радослав Сікорський.
12:56
Сікорський: заява про неможливість військового варіанта - помилка НАТО
"Це була помилка, коли основні країни НАТО з самого початку заявили, що немає військового рішення цієї кризи, тому що це означає, що військове вирішення, нав'язане іншою стороною, переможе", - сказав він.
12:33
Україна готова ввести санкції проти РФ, що охоплять $2,5 млрд товарообігу
"За нашими підрахунками, можливі торговельні обмеження, які Росія може ввести проти нас, охоплюють товарообіг обсягом близько $3,5 млрд. Тож ми підготували свої заходи, які можуть бути введені у відповідь. Там трохи менша сума, вона охоплює товари на суму $2,5 млрд", - заявив в.о. глави МЕРТ Валерій Пятницький.
12:24
Норвезька Statoil вийшла з азербайджанського газового проекту
Норвезька Statoil ASA заявила про вихід з газового проекту "Шах-Деніз" в Азербайджані.
12:08
Україна хоче отримати ще одну річну квоту для експорту в ЄС
"У випадку вступу в дію угоди про зону вільної торгівлі ми б отримали ще одну річну квоту. Проте було домовлено про подовження режиму автономних торговельних преференцій. Оскільки наші виробники розраховували на цю квоту, уряд почав відповідні переговори з ЄС"", - сказав в.о. міністра економічного розвитку Валерій Пятницький.
11:43
ОновленоВ кінці місяця ЄС розгляне можливість коригування санкцій - посол в РФ
"Санкції будуть переглядатися в кінці цього місяця, залежить від прогресу, як буде стабілізуватися ситуація, виведення військ, контроль кордону", - сказав він.
11:29
Рада прийняла антикорупційну стратегію
11:29
Європа недорахується 90 млрд євро протягом 2 років через санкції - Лавров
Збиток Європи від антиросійських санкцій може скласти 40 млрд євро цього року та 50 млрд євро - наступного, вважає міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.
11:15
РФ не збирається виконувати критерії для зняття санкцій ЄС - Лавров
За його словами, Москва розглядає введені ЄС обмеження як неправомірні дії, що не сприяють ні деескалації конфлікту, ні захисту прав населення України.
11:13
Рада ухвалила закон про прокуратуру
Верховна рада України ухвалила закон про прокуратуру. За нього проголосували 316 депутатів.
11:10
Росія готова до переговорів про зону вільної торгівлі між ЄС та Митним союзом
"Просуваючи євразійську інтеграцію, ми залишаємось відкритими до взаємодії з іншими країнами, з іншими регіональними об'єднаннями. Готові обговорювати перспективи створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом", - заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.
10:53
Лавров: європейські столиці підтримували "партію війни" в Києві
"Протягом декількох місяців після лютого цього року європейські столиці по суті підтримували партію війни. На це були кинуті політичні і економічні ресурси, включаючи антиросійські санкції. Причому зроблено це було всупереч інтересам самих європейців", - сказав Лавров.
10:33
Парламент Британії проголосував за визнання Палестинської держави
У парламенті Великої Британії підтримали резолюцію про визнання Палестинської держави. Резолюцію підтримали 274 з 650 депутатів Палати громад. 12 парламентарів висловилися проти.
10:13
РФ знайшла ще одну причину ввести обмеження щодо України
Россільгоспнагляд підозрює Україну в реекспорті в Росію овочів і фруктів з ЄС та може ввести обмеження на цю групу товарів, якщо побоювання підтвердяться.
09:58
У Лондоні спроектували плавучу велодоріжку, що вироблятиме енергію
Група британських архітекторів запропонувала збудувати в центрі Лондона 11-кілометрову плавучу велодоріжку, яка вироблятиме енергію.
09:41
МЗС Польщі: на Україну чекає багато проблем у найближчому майбутньому
"Всі мають позбутися залежності від поставок російського газу. У найближчі місяці на Україну чекають ще більші проблеми. Ситуація там (в Україні) демонструє як Росія використовує цей інструмент у політичних цілях", - зазначив Схетина.
09:35
Хакери з РФ роками слідкували за НАТО, ЄС та Україною - ЗМІ
На думку дослідників ISight, хакери є росіянами з огляду на програмний код, який вони використовували, а також вибір цілей.
08:44
Каталонія відмовилася від референдуму
Натомість очільник уряду Каталонії запропонував провести альтернативне опитування населення.
08:40
"Роснефть" оскаржить західні санкції в європейських судах - ЗМІ
Згідно з інформацією, "Роснефть" найняла лондонську компанію Zaiwalla & Co для представництва власних інтересів у суді.
08:40
Польща не обмежувала постачання газу до України - Gaz System
08:30
У Литві скандал через участь школярів у воєнізованих таборах РФ
13 жовтня міністр науки і освіти Дайнюс Павалькіс зустрівся з головою Департаменту держбезпеки Гедімінасом Гріною з цього приводу.