16 вересня 2014

Статті
Як виконати Угоду? Вимога №5: Державні закупівлі. Забезпечення прозорості. Інфографіка
Ринок держзакупівель в ЄС (відповідно до встановлених норм) становить приблизно 500 млрд євро та є одним з найбільш ефективних та прозорих у світі. Обсяг українського ринку також шалений за обсягом – приблизно 400 млрд грн. Однак він залишається непрозорим та складним навіть для національних підприємств.
Інтерв'ю
Ніал Фергюсон: "Заходу необхідно взяти участь у війні на боці України"
Британський історик: "Російську агресію намагаються зупинити виключно економічними важелями впливу. Набагато кращою, я певен, була б військова відповідь з боку НАТО. Своїми діями Росія порушила всі норми міжнародного права. Хіба це можна зупинити фінансовими санкціями?.. У випадку проголошення незалежності Шотландії вплив євроскептиків посилиться. І наслідком незалежності Шотландії може стати вихід Великої Британії із Європейського союзу".
Новини
22:53
Росія скоротила постачання газу до Словаччини вже на 25% - ЗМІ
Обсяг поставок російського газу до Словаччини скоротився вже на 25%.
22:02
Канада вводить нові санкції проти Сбербанку та заводів ВПК
"Попри намагання президента Петра Порошенка покласти край насильству на Східній Україні, наразі досі продовжується військова агресія путінського режиму", - пояснює глава МЗС дії свого уряду.
18:04
Іспанія може позбавити Каталонію автономії, аби уникнути референдуму
"В політиці і в житті немає незворотних ситуацій. В рамках конституції і закону все можливо, але поза рамками конституції і закону нічого не можливо", - сказав міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Гарсія-Маргальо.
17:13
В Латвії пройдуть військові навчання НАТО
В навчаннях сухопутних військ візьмуть участь підрозділи збройних сил Латвії, Естонії, США і Великої Британії.
17:04
Списку російських товарів, які підпадають під санкції, не існує - П'ятницький
Україна готує документ про захисні заходи в торгівлі проти Росії, проте поки ніякого списку конкретних товарних груп не існує.
17:02
Кобзон позивається до Латвії
Перший заступник голови комітету Держдуми з питань культури, співак Йосип Кобзон подав позов до Європейського суду з прав людини на уряд Латвії з вимогою відшкодувати йому збитки, завдані забороною на в'їзд до цієї країни.
16:49
МОСКВА ПОРУШИЛА ДОМОВЛЕНОСТІ. Київ покарають за ратифікацію
Глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв заявив, що у відповідь на ратифікацію Угоди про асоціацію Росія повинна затвердити постанову про введення мит для України, а потім - залежно від обставин - відкладати її застосування
16:26
Процес вступу України в ЄС займе не менше 10 років - Брок
"Інші дати не будуть відповідати нашому досвіду", - сказав він.
16:03
"Транснефть" через санкції відкладає запуск нових нафтопроводів
"Ми прогнозуємо відтермінування введення нових трубопроводів в Сибіру - Заполяр'я-Пурпе і Куюмба-Тайшет - на 2-3 роки через санкції, які відкладуть введення в експлуатацію нових родовищ", - повідомив представник компанії Ігор Дьомін.
15:52
Україна накопичила мільярдний борг за рішеннями ЄСПЛ
"Сума сягає 1 млрд грн. Це – борг за рішеннями європейського суду та національних судів. Тому що у більшості справ ми повинні не тільки сплатити компенсацію, але і виконати рішення національного суду - сплатити ту суму, яка визначена у (вихідному) рішення", - повідомила Наталія Севостьянова.
15:17
Україна просить ЄС надати ще 2 млрд євро допомоги. ЄК почала оцінювання
Джерела "Європейської правди" в структурах ЄС підтвердили існування такого запиту та пояснили, що цю суму формують два різних звернення від української сторони.
15:03
Бойовики в Донецьку захопили консульства Польщі та Чехії - РНБО
"В понеділок бойовики захопили спорткомплекс "Олімпійський", будівлі Господарського суду Донецької області, а також консульств Польщі й Чехії", - відзначив спікер інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.
14:49
Росія назвала дату зустрічі РФ-ЄС-Україна з газового питання
14:49
Німеччина надішле Україні безпілотники
У вівторок 16 вересня в Україну прибувають 14 солдатів Бундесверу, які перевірять можливість участі безпілотників в місії ОБСЄ.
14:19
У Литві могили радянських солдатів пофарбували у кольори українського прапора
Близько 10.00 у вівторок було помічено, що пам'ятник на кладовищі на вулиці Капу в місті Акмяне забруднений фарбою синього і жовтого кольорів.
13:58
Майбутній єврокомісар з енергетики продає акції нафтових компаній
Майбутній єврокомісар з питань енергетики Мігель Аріас Каньєте віддав розпорядження продати його акції у нафтових компаніях.
13:21
Президент підписав ратифікаційний закон. ФОТО
Верховна рада 16 вересня проголосувала за ратифікацію Угоди про асоціацію.
13:17
ФотоВЕРХОВНА РАДА ТА ЄВРОПАРЛАМЕНТ РАТИФІКУВАЛИ АСОЦІАЦІЮ
Верховна рада проголосувала за законопроект про ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС. Як повідомляє сайт Ради, документ підтримали 355 депутатів.
13:13
Порошенко: Україна заслужила отримати перспективу членства в ЄС
"Хто наважиться закрити двері до Європи для України? Хто не захоче нам надати перспективи членства, до якого ми робимо перший крок сьогодні?" - зазначив Порошенко.
12:44
Єврокомісар: ЄС може змінити рішення щодо відкладення ЗВТ, якщо РФ порушить домовленості
"Якщо Росія якимось чином порушить укладені домовленості, ми запропонуємо раді ЄС змінити рішення щодо відкладання до 31 грудня 2015 року тимчасового застосування положень зони вільної торгівлі", - заявив він.
12:18
Фюле: Відтермінування ЗВТ – результат російських погроз
"Росія під запис, офіційно, говорила, що на наступний день після ратифікації Україна стикнеться з економічними складнощами, оскільки Росія впровадить економічні обмеження. Це не затримка, а результат російських погроз", - наголосив єврокомісар.
12:16
МЗС: після ратифікації Угоди про асоціацію Україна вступить до ЄС
За ратифікацією Угоди про асоціацію з ЄС обов’язково буде вступ України до ЄС, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.
11:59
Єврокомісар: Без домовленостей асоціацію б сьогодні не ратифікували
"Все, що ми зробили, це створили умови для ратифікації цієї угоди сьогодні", - наголосив він.
11:57
США назвали вимоги для часткової відміни санкцій проти РФ - ЗМІ
Для відміни США останнього пакету санкцій від Росії вимагається відмовитися від підтримки сепаратистів, звільнити Надію Савченко і Олега Сенцова, а також створити буферну зону безпеки по обидва боки кордону.
11:42
Відімкнення від SWIFT коштуватиме Росії 5% ВВП
Відімкнення Росії від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів SWIFT призведе до скорочення російського ВВП на 5%.
11:33
Ми будемо посилювати санкції проти РФ - Брок
"Ми хочемо бачити дії, а не слова. До того часу, поки цього не буде, ми застосовуватиме, а також посилюватимемо санкції проти Росії", - заявив він.
11:05
Фюле: ситуація на Донбасі врегулюється після відстрочки набрання чинності ЗВТ з ЄС
Штефан Фюле очікує врегулювання ситуації на сході України після рішення про відстрочку набрання чинності глибокої й всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС до 31 грудня 2015 року.
10:47
Саріуш-Вольський: Україні потрібно дати зброю, а відтермінування асоціації - прояв слабкості
"Все, що ми робили до цього, сприймалося Росією як слабкість та запрошення до подальшої агресії", - заявив він.
10:39
Хармс: домовленості щодо асоціації суперечать європейським цінностям
"Ми не можемо допустити, щоб Путін отримав те, що він хоче. Європейці займаються самообманом", - заявила вона.
10:29
Словаччина підтримає Україну в разі її вступу до НАТО - глава МЗС
Словаччина має намір підтримати вступ України до НАТО в разі прийняття такого рішення українською владою і досягнення підтримки з боку українського народу.
10:10
Меркель закликала Путіна вивести війська з України
Виведення військ, а також ефективний захист кордону є ключовими елементами завершення конфлікту, вважає вона.
09:46
Кемерон закликав шотландців "не руйнувати сім'ю"
"Коли настане день голосування, люди повинні усвідомлювати, що вони голосують не просто за себе, а за своїх дітей і онуків, за майбутні покоління", - сказав британський прем'єр.
09:45
США не визнають "вибори" в Криму та заявляють про стурбованість долею кримських татар
США не вважають так звані місцеві вибори, що відбулися в Криму 14 вересня, легітимними та не визнають їхніх результатів.
09:33
оновлено: заяву ухваленоРазом з ратифікацією Рада ухвалила заяву про перспективу членства в ЄС
Ухвалення даного рішення Рада задекларувала, що Угода про асоціацію є "кроком до кінцевої мети - набуття повноправного членства в Європейському союзі".
09:20
ЗМІ: МЗС Ізраїлю заблокував продаж безпілотників Україні, щоб не образити РФ
Відмова у продажі товарів військового призначення в Україну, згідно з інформацією журналістів, з'явилась через те, що це могло б викликати роздратування Москви.
09:12
Росія запропонує дату наступних переговорів щодо газу – ЄК
09:09
Профільний комітет Ради схвалив Угоду про асоціацію
Комітет одноголосно (9 голосів за, жодного голосу проти) рекомендував Верховній раді підтримати закон про ратифікацію угоди в цілому.
08:46
В уряді визнали, що ратифікацію Асоціації гальмували через Росію
Представниця МЗС запевнила, що за підсумками переговорів владі "вдалося вийти на ратифікацію та позбавити Росію формальних підстав згорнути режим вільної торгівлі, який існує в рамках СНД".