23 червня 2014

Статті
Рішення Ради ЄС - текст та коментарі
Довгоочікуване рішення про санкції ухвалене так і не було. Наразі міністри обішлися стандартними фразами про готовність тиснути на Росію в разі, "якщо цього вимагатиме ситуація на Сході України". Між тим, рішення Ради містить і кілька позитивних новин. ЄС підтримав цілісність України настільки однозначними фразами, які не дозволяють припускати можливість того, що згодом Брюссель піде на поступки Москві...
"Касетне бомбардування": Сікорський під ударом
Хай яким буде результат внутрішнього розслідування "касетного скандалу", вже завдано головний удар - по іміджу Польщі та по її позиціях на європейській арені. "Касетна справа" може вплинути на шанси Сікорського зайняти пост глави зовнішньополітичної служби ЄС ... Другою проблемою може стати зниження активності Варшави на українському напрямку ... Є підозра, що до прослуховування причетні російські спецслужби.
Новини
22:10
ГОЛОВНЕ ЗА ДЕНЬ
21:52
МЗС радіє рішенню Ради ЄС
В Міністерстві закордонних справ позитивно оцінюють результати засідання Ради ЄС 23 червня. «Європейський Союз вкотре підтвердив солідарність з Україною, ухваливши низку важливих рішень. Важливо, що при цьому держави-члени ЄС врахували позицію нашої держави, висловлену міністром закордонних справ України, якого вперше в історії відносин між Україною та ЄС було запрошено до участі у подібному засіданні»,-- говориться в заяві МЗС.
19:26
Ірландія мусить дотримуватися бюджетної економії - звіт ЄС
Євросоюз закликав уряд Ірландії протистояти політичному тиску і дотримуватися планів по істотному скороченню витрат, повідомляє Інтерфакс.
18:09
Іспанія може покрити половину газових поставок з Росії до ЄС
Іспанія володіє потужною інфраструктурою транспортування газу. Експерти пояснюють, що транспортування може відбуватись через два газопроводи та сім регазифікаційних морських термінали через які газ можна транспортувати морем до Франції, Нідерландів, Німеччини, Греції, Туреччини та Бельгії.
17:34
Україна у квiтнi iмпортувала природний газ з Європи по $375,8 - Держстат
Україна у квiтнi 2014 року вiдновила iмпорт природного газу з країн Європи, його середня цiна становила $375,8 за 1 тис. куб. м.
17:23
ЄС направить в Україну місію для допомоги в реформі органів правопорядку
Євросоюз прийняв рішення створити експертну місію для допомоги в реформі правоохоронних органів України.
16:41
"Нафтогаз" проведе переговори щодо спільного з Європою управління ГТС
За словами Глави НАК "Нафтогаз України" для збільшення реверсу виникає багато питань від європейських компаній. Вони цікавляться, зокрема, про обсяги транзиту газу через Україну у випадку реалізації проекту "Південний потік".
16:28
Євросоюз розпочинає оцінку виконання Києвом другого етапу безвізового діалогу
ЄС вже ближчим має розпочати оцінку прогресу , що його досягла Україна у виконанні другого етапу ПДВЛ. Між тим, автоматизму у наданні безвізового режиму Україні може й не бути.
16:21
ЄС заборонив імпорт товарів з Криму
16:07
Дещиця виступає проти запровадження візового режиму з Росією
Колишній в. о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця виступає проти запровадження візового режиму з Росією.
16:06
Грузія обговорить з РФ умови своєї угоди про асоціацію з ЄС
Грузія домовилась із Росією провести експертні консультації щодо умов Угоди про асоціацію з ЄС.
15:09
Клімкін "замахнувся" на членство в ЄС та відмовився відповідати російською
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін після участі у засіданні Ради ЄС у закордонних справах заявив, що головною тематикою засідання за його участі було обговорення шляхів деескалації на сході Країни. Окрім того, розглядалося питання можливого накладення на Росію більш жорстких санкцій.
14:38
Сікорський у відставку через "касетний скандал" не піде - Туск
Рішення залишити Сікорського у владі також підтримав Глава уряду Іспанії Мар'яно Рахой, який зараз перебуває з візитом у Варшаві.
14:22
ЄС дав 24 мільйони євро на розвиток місцевих громад в Україні
ЄС виділить 24 мільйони євро на реалізацію 1330 малих місцевих ініціатив у селах та невеликих містах по всій Україні.
14:09
Україну на міжнародній арені найбільше підтримує Польща, Литва та Швеція - опитування
В оцінці більшості країн думки експертів співпадали, однак щодо Автрії, Німеччини та Італії думки експертів розійшлись.
14:08
Керівництво ЄС, Німеччини та США знають про порушення бойовиками режиму перемир'я - РНБО
Президент України Петро Порошенко поінформував керівництво ЄС, Німеччини та США про порушення бойовиками режиму перемир'я на сході країни, заявив спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Чеповий.
13:57
Інфанту Іспанії зловили на відмиванні грошей
Сестру короля Іспанії Філіпа VI, дочку Хуана Карлоса Крістіну можуть звинуватити у відмиванні грошей і співучасті у фінансових злочинах.
13:37
ЄС схвалив тимчасове застосування асоціації з Україною до завершення ратифікації
Режим тимчасового застосування охоплює практично всі економічні положення угоди (за винятком кількох статей, що пов’язані з авторськими правами), а також деякі статті політичної частини. Дія згаданих частин угоди розпочнеться не очікуючи завершення процедури ратифікації УА.
13:28
Лукашенко обіцяє перекрити транзит російського газу до Європи
Президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав призупинити транзит російського газу в Європу через територію Білорусі. Поставки відновлять, щойно Кремль віддасть 260 млн доларів боргу.
13:18
НАТО створить фонд підтримки оборонного потенціалу України
Ці заходи не передбачають надання цій країні прямої збройної підтримки, а будуть зосереджені на реформуванні збройних сил, модернізації логістики, систем комунікацій, командування та контролю, на навчання та тренування особового складу.
13:03
Сікорський може зайняти місце Кетрін Ештон?
Глава МЗС Радослав Сікорський – найбільш вірогідний кандидат на пост Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, котрий наразі обіймає баронеса Кетрін Ештон. Про це повідомляє Euobserver з посиланням на власні джерела.
13:00
РФ може заборонити поставки продукції рослинництва з України через шкідника кукурудзи
Необхідність заборонних заходів пов'язана з тим, що існує реальна загроза занесення шкідника на територію РФ.
12:26
Росія самостійно введе обмеження проти українського експорту
Рішення про захист свого ринку в разі підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС прийме уряд Росії, а не Євразійська економічна комісія, заявив перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов.
12:18
Клімкін та Ештон зустрілися в Люксембурзі і обговорили подальшу долю асоціації
Підписання Угоди про асоціацію 27 червня стане належною відповіддю на виклики, які постали перед Україною. Про це заявив глава МЗС Павло Клімкін під час розмови з Високим Представником ЄС Кетрін Ештон
12:13
Італія пропонує створити "Об'єднані штати Європи"
Уряд Італії представив президенту Ради Європейського Союзу Герману Ван Ромпею документ, який описує план дій Італії щодо головування в Раді ЄС на найближчі 6 місяців, з 1 липня 2014 року.
11:21
Компроміс: соціалістам – президентство в Європарламенті, а консерваторам – в Єврокомісії
Європейська народна партія (ЄНП) підтримає переобрання Мартіна Шульца президентом Європейського парламенту, повідомив її глава Манфред Вебер.
11:09
Проблем із транзитом газу через Україну немає - оператор ГТС Словаччини
Транзит росiйського природного газу до країн Європейського Союзу за тиждень пiсля вiдключення "Газпромом" поставок Українi здiйснюється в нормальному режимi вiдповiдно до номiнацiй, пiдтверджує оператор газотранспортної системи (ГТС) Словаччини Eustream as.
10:39
Рада ЄС не прийматиме рішення щодо санкцій - МЗС Голландії
В ході прибуття на засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у понеділок, 23 червня, глава МЗС Голландії Франс Тіммерманс повідомив журналістів, що Рада не розглядатиме питання запровадження нових санкцій, однак, якщо в них буде потреба, це зможе зробити Європейська рада до кінця цього тижня.
10:25
Європа вислухає Клімкіна, щоб зрозуміти позицію Порошенка – Ештон
Під час прибуття на засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у понеділок, 23 червня, у Люксембурзі Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон наголосила на важливості виступу міністра закордонних справ Павла Клімкіна для подальшого взаєморозуміння та співпраці між Україною та Єс, а також висловила підтримку мирному плану Порошенка.
10:08
ЄС до п'ятниці чекає від Путіна реальної підтримки мирного плану Порошенка
10:05
Данія є найдорожчою країною ЄС для життя, Болгарія - найдешевшою
Узагальнивши дослідження, що проводилися протягом 2013 року, Євростат знову підтвердив, що між окремими країнами і регіонами ЄС котрий рік поспіль зберігається значна, а деколи й просто величезна різниця в цінах.
09:41
ДоповненоРосія пропонує балтійським країнам знижку на газ в обмін на вихід з НАТО
Президент Литви Даля Грибаускайте заявила, що Росія пропонує балтійським країнам знижку на газ в обмін на вихід з НАТО.
09:35
Україна знову буде головним питанням порядку денного Ради ЄС із закордонних справ
Перше і головне питання порядку денного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у понеділок, 23 червня, у Люксембурзі - Україна, повідомив акредитованим при Євросоюзі журналістам європейський високопосадовець.
09:31
Порошенко попросив Меркель допомогти розібратися з терористами
09:28
США і ЄС домовилися про нові санкції проти Росії
Керівники США, Франції та Німеччини погодилися з застосуванням нових санкцій щодо Росії, у разі ескалації напруженості на південному сході України, повідомив у суботу Білий дім.
09:23
Сесія ПАРЄ відбудеться без участі Росії, але з виступом президента України
У Страсбурзі відкривається червнева сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, вона триватиме до 27 червня, але російська делегація в ній брати участь не буде.
08:53
Сікорський не бачить користі від польсько-американської співпраці
У Польщі у розпалі "касетний скандал", який може призвести до дострокових парламентських виборів. Його новим фігурантом виступає міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, який насміхався над США та висловлював прихильність до Росії та Німеччини.