31 січня 2017

Статті
Перший тиждень Трампа. Хто і за що отримав запрошення до його команди
Перед США вже незабаром може постати серйозний зовнішній виклик: торгова війна з Китаєм або нова військова авантюра Кремля. Хто ж тоді ухвалюватиме рішення? Новачки в політиці, найбільше занепокоєні своїм рейтингом чи бізнес-інтересами?
Колонки
Гуманітарний діалог із Польщею. Чи можливо обійти історичні міни
Українська політика декомунізації часто копіює польський досвід. Але раптом виявилось, що український досвід є не менш цінним для поляків, бо змушує їх по-новому подивитись на рештки радянської тоталітарної спадщини.
Європейський захист від кіберсквотера. Де пасе задніх Україна
В Україні, перш ніж розпочати судовий доменний спір, варто бути готовим до низки складнощів. Чи можна модернізувати цю систему? Звичайно, можна, взявши за взірець європейський досвід, зокрема позасудову практику вирішення таких суперечок.
Новини
20:52
Нідерланди виключають ведмедів, зубрів і кенгуру зі списку домашніх тварин
За новим правилами в дозволеному списку залишаться лише 123 види тварин. Із списку, наприклад, виключили зубрів, ведмедів і кенгуру.
20:34
В Іспанії затримали злодіїв, пов'язаних із викраденням картин Френсіса Бекона
Поліція провела обшуки у шести приміщеннях в Мадриді і вилучила зброю, боєприпаси, інструкції із злому сейфів, інструменти для відкриття дверей, лазерні прилади і кисневі балони, які використовують для розрізання металу.
20:11
Екс-главу італійської залізниці засудили за катастрофу потяга і загибель 29 осіб
Мауро Моретті, один з найвідоміших італійських промисловців, був засуджений до семи років позбавлення волі, проте свій термін він може і не відбути.
19:47
Нові звинувачення проти Фійона: дружина та діти незаконно отримали майже 1 млн євро
Пенелопа Фійон нібито отримала 900 тисяч євро, працюючи помічником чоловіка у парламенті і в літературному журналі, що належить другові Фійона.
19:16
В ЄС закликають Росію звільнити адвоката кримських татар Курбедінова
"Затримання адвоката Еміля Курбедінова 26 січня в Сімферополі продовжило тривожну тенденцію все більш частих нападів на життєво важливу роботу правозахисників", - йдеться у заяві.
18:41
У Сенаті США заблокували голосування за кандидата Трампа на пост міністра фінансів
У Сенаті США демократи здійснили бойкот запланованого голосування щодо двох кандидатів президента США Дональда Трампа - Стівена Мнучіна, кандидата на пост міністра фінансів та Тома Прайса, кандидата на пост глави Департаменту охорони здоров'я і соціальних служб.
18:27
Шведський Карлсхамн віддав Газпрому в оренду гавань для Північного потоку-2
Уряд Швеції раніше заявив, що ця угода може нанести шкоду оборонним і політичним інтересам країни.
18:02
МЗС попереджає українців щодо поїздок в Грецію у зв’язку з акціями протестів фермерів
МЗС рекомендує громадянам України бути уважними під час подорожей до Греції, оскільки у зв’язку з акціями протестів грецьких фермерів заблоковано рух транспорту на основних автошляхах північної частини країни та пунктах пропуску через кордон з сусідніми країнами.
17:54
Громадяни України можуть подорожувати до Сент-Кіттс і Невіс без віз
Угода була підписана 22 вересня минулого року в рамках 71-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.
17:41
Парламент Британії проведе дебати щодо можливості візиту Трампа
Минулого тижня на сайті британського парламенту зареєстрували петицію із закликом заборонити Трампу державний візит до Британії.
17:36
ЄС потрібні нові торгові партнери, якщо США піде шляхом протекціонізму - голова Єврогрупи
Президент Єврогрупи Єрун Дейсселблум заявив, що Європейський Союз повинен створити нові глобальні торгові партнерства, якщо його традиційний економічний та політичний союзник США піде шляхом протекціонізму.
17:22
Генсек НАТО: США згодні, що з Росією потрібен діалог з позиції сили
США підтверджують свою відданість домовленостям НАТО, нарощуючи військову присутність в Європі.
17:08
Ле Пен не хоче повертати Європарламенту 340 тисяч євро, їх вирахують із зарплати
Лідер ультраправої партії "Національний фронт" та кандидат у президенти Франції Марін Ле Пен втрачатиме щомісяця зі своє зарплати у Європарламенті 7000 євро починаючи з 1 лютого 2017 року, оскільки відмовляється повернути майже 300 тисяч євро, незаконно виплачених своїм помічникам.
17:03
Представництво України закликає розглянути ситуацію в Авдіївці на засіданні Ради ЄС
Ситуація в районі Авдіївки загострилась вранці 29 січня. Тоді бойовики розпочали штурмові дії в районі авдіївської промзони з метою захоплення позицій ЗСУ, були втрати з обох сторін.
16:44
Колишній румунський депутат – у списку найбільш розшукуваних Європолом осіб
Прокурори звинувачують Гіту у підкупу лідерів Соціал-демократичної партії, включаючи опального колишнього прем'єр-міністра Віктора Понту.
16:14
В ЄС обстріли Авдіївки назвали кричущим порушенням Мінських угод
Внаслідок обстрілів місто залишилося без енергопостачання, електроенергії і тепла, було знеструмлено Авдіївський коксохімічний завод.
16:01
Швейцарія дозволить геям та бісексуальним чоловікам бути донорами крові
У Швейцарії планують зняти 40-літню заборону для геїв та бісексуальних чоловіків щодо донорства крові, проте заборона діятиме для тих осіб, які мали статеві контакти за останній рік.
15:51
До Литви 1 лютого почне прибувати німецький контингент для батальйону НАТО
З 1 по 10 лютого до Литви мають прибути військові та бронетехніка для комплектування батальйону НАТО, розміщеного на території країни.
15:37
Туск: найбільша внутрішня загроза для ЄС - зростання антиєвропейських настроїв
Дональд Туск відзначив, що серед проєвропейської еліти відчувається занепад віри в політичну інтеграцію і основоположні цінності ліберальної демократії.
15:22
Посли США та Британії занепокоєні ситуацією в Авдіївці
Посол США Марі Йованович та посол Великої Британії Джудіт Гофф висловили занепокоєність через ситуацію в Авдіївці.
15:12
Суд ЄС визнав законною відмову в притулку біженцям з терористичним минулим
Суд Європейського Союзу постановив, що відмова у наданні притулку особам з терористичним минулим є законною і обгрунтованою.
15:02
ЄС має об'єднатися проти тривожних заяв нової адміністрації США - Туск
У багатьох європейських столицях негативно відреагували на перші політичні кроки Трампа, зокрема, на заборону в'їзду для біженців та громадян з семи мусульманських країнах.
14:58
Генсек Ради Європи занепокоєний ситуацією на Донбасі, закликає припинити бої
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд занепокоєний ситуацією на Донбасі та закликає всі сторони до негайного припинення бойових дій.
14:37
Очолювана США коаліція проти ІДІЛ вперше надала союзникам у Сирії бронетехніку
Очолювана США коаліція проти ІДІЛ вперше забезпечила своїх сирійських союзників бронетехнікою, розширюючи таким чином свою підтримку.
14:29
Комітет міністрів Ради Європи у середу розгляне загострення ситуації на Донбасі
Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив, що на засіданні Комітету міністрів Ради Європи на рівні послів у середу, 1 лютого, буде розглянуто ситуацію на Донбасі.
14:20
В США цього тижня пропустять майже 900 біженців попри указ Трампа – ЗМІ
Уряд США дозволив біженця протягом тижня допустити в країну 872 біженця, незважаючи на міграційний указ президента Дональда Трампа.
14:16
Невідомі хакери зламали електронну пошту керівництва МЗС Чехії
Електронна пошта глави МЗС Чехії Любомира Заоралека і його заступників стала об’єктом атаки невідомих хакерів.
14:14
Сирійську опозицію евакуювали зі стратегічного району під Дамаском
Військові сирійської опозиції та їхні родини були евакуйовані зі стратегічної долини Ваді Барада неподалік від Дамаска, після того, як урядові сили отримали контроль над районом.
13:40
У парламенті Франції проходять обшуки у справі дружини Фійона
У Національних зборах Франції (нижня палата парламенту) проходять обшуки в рамках розслідування у справі дружини кандидата у президенти Франсуа Фійона.
13:38
Трамп поверне ЦРУ до складу Ради нацбезпеки США
Президент США Дональд Трамп планує реорганізувати Раду національної безпеки США, додавши до її складу Центральне розвідувальне управління (ЦРУ).
13:15
Трамп зустрінеться з прем'єр-міністром Ізраїлю 15 лютого
Зустріч президента США Дональда Трампа з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу відбудеться 15 лютого у Вашингтоні.
13:14
"Газпром" став співвласником латвійського газотранспортного оператора
12:58
У Туреччині після спроби перевороту звільнено понад 90 тис. держслужбовців
Понад 90 000 державних службовців Туреччини були звільнені після спроби перевороту 15 липня минулого року.
12:58
Глави МЗС України і Данії через обстріли бойовиків не можуть потрапити до Широкиного
Глави МЗС України і Данії Павло Клімкін та Андерс Самуельсен через обстріли бойовиків не можуть потрапити до Широкиного.
12:52
Парламентер щодо Brexit назвав Трампа третьою загрозою для ЄС, після ІДІЛ та Путіна
Головний представник ЄС на переговорах про вихід Великої Британії зі складу Європейського Союзу Гі Вергофстадт назвав президентство Дональда Трампа новою загрозою для Європейського Союзу.
12:25
НАТО посилить присутність в регіоні Чорного моря - Столтенберг
Генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що представники Міноборони країн Альянсу на зустрічі у лютому збираються схвалити пакет заходів щодо посилення військової присутності в регіоні Чорного моря.
12:20
Україна закликає світ відреагувати на загострення на Донбасі
Офіційні представники української влади направили листи в ООН, Раду Європи та ОБСЄ з проханням втрутитися в ситуацію із загостренням російської агресії в Авдіївці.
12:14
Власниця будинку Гітлера оскаржить його конфіскацію у Конституційному суді Австрії
Колишня власниця будинку у Браунау, в якому народився Адольф Гітлер, не згодна з рішенням влади Австрії про його конфіскацію і оскаржуватиме його у Конституційному суді.
11:47
ООН відновила постачання допомоги сирійському місту, оточеному ІДІЛ
Організація Об'єднаних Націй відновила повітряне постачання продуктів харчування для підтримки 93 500 сирійців, які знаходяться у місті Дейр Аль-Зор, що в облозі бойовиків ІДІЛ.
11:40
Британський уряд може запустити Brexit 9 березня – ЗМІ
Уряд Британії хоче, щоб усі законодавчі процедури, необхідні для запуску статті 50 Договору про ЄС, були завершені до першого тижня березня, що дозволить прем’єру Терезі Мей розпочати процес виходу країни з ЄС на саміті європейських лідерів.
11:06
Експертиза підтвердила, що Валенса був агентом спецслужб ПНР
Графологічна експертиза у так званій справі Болека, тобто, щодо звинувачень на адресу колишнього президента Польща Леха Валенси у співпраці зі спецслужбами комуністичної Польщі довела, що лідер "Солідарності" протягом багатьох років був агентом спецслужб ПНР.
11:05
Радбез ООН проведе зустріч через запуск Іраном балістичної ракети
Рада безпеки ООН у вівторок проведе екстрене засідання для обговорення запуску Іраном балістичної ракети.
10:49
Глава МЗС Польщі: Трамп має право реалізувати власне бачення Америки
Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський вважає, що нападки на нового президента США Дональда Трампа є безпідставними і немає сенсу атакувати демократично обраного президента.
10:44
Уряд Швеції не перешкоджатиме оренді гавані для "Північного потоку-2"
Шведський уряд заявив, що не перешкоджатиме намірам портового міста Карлсхамн здати Росію в оренду частину своєї гавані, що полегшить будівництво "Північного потоку -2".
10:05
Австрія забороняє носіння паранджі
Нова велика коаліція Австрії ухвалила рішення про заборону носіння паранджі в громадських місцях.
09:55
Підозрюваному в нападі на мечеть в Квебеку висунули звинувачення
Поліція висунула звинувачення студенту у зв’язку зі стрілянину в мечеті Квебека, жертвами якої стали шість людей.
09:36
Авіакомпанія Lufthansa обіцяє чергове зниження цін на квитки
Генеральний директор Lufthansa Карстен Спохр оголосив про намір авіакомпанії знизити ціни на квитки попри подорожчання пального та конфлікт з пілотами щодо зарплат.
09:19
Родина загиблих у катастрофі Germanwings позивається до компанії в США
Родина американок Івонн Селке та її дочці Емілі, що загинули у березні 2015 року у катастрофі рейсу 9525 авіакомпанії Germanwings, позивається до авіакомпанії, до її "материнської" компанії Lufthansa, компанії Eurowings (з жовтня 2015 року рейси Germanwings і Eurowings об'єднані, і квитки на них продаються під маркою Eurowings) і на авіаперевізника United Airlines, який продав американкам квитки.
09:15
США заявили про запуск Іраном балістичної ракети
Іран у неділю провів випробування балістичної ракети середньої дальності, яка вибухнула пролетівши трохи більше тисячі кілометрів.
08:56
Сербському міністру не дозволили в’їзд у Косово
Пріштіна не дала дозволу на в’їзд сербського мінстра Александра Вуліна на територію Косова.
08:34
МЗС Литви відреагувало на заяви про претензії на Калінінградську область
Литва не має наміру піднімати питання про статус Калінінградської області.
08:22
США цього тижня перекинуть частину танків з Польщі до країн Балтії
Цього тижня США перекинуть частину танків Abrams з Польщі до країн Балтії.
08:03
Трамп звільнив в.о. генпрокурора США через критику антиміграційного указу
Президент США Дональд Трамп звільнив виконуючу обов'язки генерального прокурора Саллі Єйтс, яка відмовилася виконувати указ про імміграцію.
07:52
МЗС просить міжнародну спільноту посилити тиск на Кремль через Авдіївку
07:41
Deutsche Bank оштрафували на 425 млн доларів за "дзеркальні угоди" в РФ
Керівництво Deutsche Bank домовилося з американською владою про виплату 425 мільйонів доларів нью-йоркському банківському регулятору за схему "дзеркальних угод" з російськими акціями.