Промисловість. Результати кращі за очікування

Середа, 18 червня 2014, 20:30 — Юрій Панченко, ЄвроПравда

Українська промисловість поступово виходить із кризи. За даними Держстату, падіння промислового виробництва в Україні у травні склало лише 2,1% (у порівнянні із аналогічним місяцем 2013 року). Для порівняння, місяцем раніш падіння складало 6%, а у березні – 6,8%. За результатами п’яти місяців нинішнього року темпи падіння у промисловості склали 4,6%.

"Статистка травня – неочікувано позитивна. Важливо, що покращення результатів демонструють цілий ряд галузей. Це може свідчити про довгостроковий ефект",-- заявив керівник аналітичного відділу компанії SP Advisors Віталій Ваврищук.

Варто відзначити, що травень – перший повний місяць, в якому українські товаровиробники змогли використовувати одностороннє зменшення мит з боку ЄС. Нагадаємо, цей режим вступив у силу 22 квітня.

При цьому вітчизняні підприємства почали нарощувати свої поставки до ЄС ще напередодні цієї лібералізації. Зокрема, по результатам січня-квітні нинішнього року доля країн ЄС в структурі українського експорту зайняла вже 35,2%, тоді як за аналогічний період минулого року – лише 28,5%. Для порівняння, доля країн Митного союзу (Росії, Білорусі та Казахстану) в структурі українського експорту зараз займає лише 23,8%. Статистику зовнішньої торгівлі за травень Держстат не оприлюднив.

Втім, травневе покращення ситуації у вітчизняній промисловості експерти схильні пояснювати не стільки відкриттям ринків, скільки ефектом девальвації гривні. "Дійсно, українські підприємства тепер зможуть експортувати свої товари до ЄС за мінімальною митною ставкою. Однак поки цей фактор вплинув лише на їхні фінансові показники – вони заощадили на спліті цих мит. Для збільшення фактичних поставок до країн ЄС необхідно укласти нові угоді, а для цього потрібен час",-- пояснює головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан.  

Покращення ситуації Держстат фіксує у двох ключових галузях української промисловості. Зокрема, поступово нарощує темпи росту харчова промисловість. За місяць вони прискорилися із 0,2% до 6,3%. "Таке зростання виглядає дещо неочікувано. Одним із пояснень цьому може бути різке збільшення замовлень армією – там проводять закупівлі із великим запасом. Однак, фактор відкриття європейського ринку також присутній",-- пояснює директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка.

За словами аналітика Української аграрної асоціації Мар’яна Заблоцького, відкриття європейського ринку  дасть статистичний ефект ближче до кінця року. "За результатами травня можна говорити, що найбільш активними у просуванні своєї продукції на ринки ЄС були представники кондитерської галузі. Також цей ринок цікавить вітчизняну молочну галузь, вона найбільш активна у своїх діях, що вже скоро має дати результат. Втім, загальні обсяги експорту у цих галузях не настільки великі, щоб мати статистичний ефект",-- пояснив він. 

Поступово виходить із піке і металургія – темпи падіння в ній знизилися із -2,3% до -2%. Нагадаємо, така динаміка відбувалася на тлі протистояння на сході країни, що суттєво вплинуло на роботу місцевих підприємств. "Особливістю Донецької та Луганської областей в тому, що значну долю економіки там займають декілька великих підприємств. Їх робота залишається стабільною навіть попри ситуацію в регіоні. В свою чергу, ця ситуація викликала проблеми у багатьох середніх та малих підприємствах, проте їх сукупні доля в регіоні незначна",-- пояснює Олена Білан.

Ще один момент, що частково вплинув на роботу підприємств східних областей – невпевненість в стабільності роботи у найближчий перспективі. В такій ситуації, впевнений Віталій Ваврищук,  досить часто підприємства були вимушені працювати на заповнення своїх складів, адже невідомо, чи буде їх робота стабільною, а відповідно – чи зможуть вони виконувати свої контрактні обов’язки.  При цьому, загрози переривання постачань примушують працювати на склад підприємства з усіх регіонів країни.

Статистики травня поки недостатньо, щоб переглядати прогнози на 2014 рік в бік покращення. А ці прогнози досить песимістичні. Так, Світовий банк на минулому тижні заявив, що очікує падіння ВВП України на 5%. Ще гірше прогноз Європейського банку реконструкції та розвитку – там очікують падіння ВВП України на 7%. І це при тому, що по результатам першого кварталу падіння української економіки склало лише 1,1%.

"Такий негативний прогноз залишається чинним тому, що досі існує багато невпевненостей. Так, поки трудно прогнозувати якими будуть захисні міри Росії по відношенню до українського експорту. Невідома і ситуація із газом – не виключено, якщо газова війна продовжиться до осені, підприємствам буде скорочено обсяг постачання газу. Нарешті, хоча антитерористична операція поки не призвела до зупинки промисловості східних регіонів, бойові дії ще тривають",-- пояснює Олена Білан.  "Для перегляду прогнозів даних одного місяцю замало. Необхідно як мінімум три місяці такої позитивної динаміки",-- погоджується Віталій Ваврищук.

Тим більше, озвучені фактори і зараз впливають на деякі галузі промисловості. Зокрема, проблеми із газом вже викликали обвал вітчизняної хімічної галузі. Падіння в ній вже досягло 20,8% (за результатами п’яти місяців – 12,7%). До закінчення газових переговорів не варто виходу цієї галузі із кризи. При тому, навіть після  перегляду цін на російський газ, нова ціна навряд чи буде меншою внутрішніх цін Митного союзу, а значить – вітчизняні підприємства все одно програватимуть конкуренту боротьбу.

Обмеження на російському ринку також вдарило по машинобудуванню – темпи падіння у цій галузі у травні склали 15,3%, а у автомобільному машинобудуванні – досягли 28,1%. Зважаючи довго строковість торговельних воєн із Росією, зокрема – недавнє президентське рішення  про заборону продажів військової техніки до РФ, перспективі цієї галузі не виглядають оптимістичними.

Втім, за оцінками експертів, все ж існує висока вірогідність, що падіння української економіки виявиться менше, ніж очікують міжнародні експерти. "Ми бачимо, що реальна ситуація у другому кварталі не гірша, ніж в першому. Ми прогнозуємо, що падіння ВВП у нинішньому кварталі складе біля 3%, але це буде викликано в основному ефектом бази порівняння",--  пояснює Олена Білан. Вона очікує, що за результатми 2014 року падіння ВВП країни не перевищить 3,7%. В свою чергу, фактор відкриття ринків ЄС буде поступово нарощувати свій вплив і може стати локомотивом економічного зростання в 2015 році. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.