Нова Єврокомісія - якою вона буде?

Вівторок, 5 серпня 2014, 10:10 — Європейська правда
Ілюстрація http://www.thetoc.gr/

За кілька місяців в Євросоюзі зміниться виконавча влада.

Європейські та світові ЗМІ складають разом дані про всіх номінантів на посади єврокомісарів, намагаючись "скласти пазл" і побачити, якою буде комісія Жана-Клода Юнкера.

На цей момент переважна більшість країн-членів Євросоюзу подали свої кандидатури, деякі не розкривають свої пропозиції, але цього досить для того, щоб уявити обриси нового органу виконавчої влади ЄС. Зараз ЗМІ європейських країн - від ключових агенцій (таких, як AFP) до видань Румунії та Болгарії - роблять свої прогнози.

Офіційно розподілити портфелі в майбутній комісії планується 30 серпня, в ході саміту глав держав та урядів Євросоюзу.

Втім, навіть це рішення не буде остаточним. Єврокомісія може зіткнутися з перешкодою в особі Європарламенту, який має право затвердити (або навпаки - відхилити) склад ЄК в цілому.

В історії вже були прецеденти, коли ЄП примушував країни-члени перерозподіляти портфелі через невдоволення лише одним комісаром.

Тепер підстави для претензій набагато більш значні.

Проблемою комісії Юнкера є те, що в її складі критично мало жінок. На сьогодні номіновано лише шість комісарів-жінок, хоча Юнкер обіцяв, що досягне не менше 40% жіночого представництва у ЄК (11 номінантів).

До речі, в Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу (2009-2014) було дев'ять жінок-комісарів. Очевидно, що команда Юнкера не дотягує навіть до цього показника.

Якщо Європарламент вирішить відхилити склад Єврокомісії в цілому, це означатиме початок нових переговорів щодо його формування.

Але поки що все це - лише ймовірний варіант. Лідери ЄС зроблять все, щоб "обійтися малою кров'ю" та затвердити ЄК в плановому (або трохи зміненому) форматі. Тим часом "Європейська правда" пропонує вам оцінити персональний склад майбутньої Європейської комісії, яка, швидше за все, буде повноважною до осені 2019 року.

 

АВСТРІЯ – Йоханес Хан (Johannes Hahn)

56 років. У даний час – комісар з регіональної політики. У новій комісії хотів би зайняти ту саму посаду. У період з 2007-2010 рік Хан був міністром науки та досліджень Австрії. Протягом останніх кількох місяців має додаткові повноваження в Єврокомісії - він виконує також обов'язки колишнього комісара з правосуддя та громадянства Вівіан Реддінг, яку було обрано до Європарламенту.

 

БОЛГАРІЯ – Крісталіна Георгієва (Kristalina Georgieva), не остаточно

Офіційно Софія ще не назвала претендента на посаду комісара, але найчастіше обговорюється можливість подати на другий термін Крісталіну Георгієву, яка сьогодні є єврокомісаром з міжнародного співробітництва, гуманітарної допомоги та кризового реагування. Обговорюється можливість того, що в новій ЄК вона замінить Кетрін Ештон і очолить дипломатичну службу.

 

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ – барон Джонатан Хілл (Jonathan Hill)

54 роки. Голова Палати лордів, Канцлер герцогства Ланкастер (після номінації до Єврокомісії втрачає ці посади). Відомий як помірний євроскептик. Він був політичним радником прем'єр-міністра Джона Мейджора в момент підписання Маастрихтського договору.

 

ГРЕЦІЯ – Дімітріс Аврамопулос (Dimitris Avramopoulos)

61 рік, консерватор, міністр оборони Греції. Близький до прем'єра Антоніса Самараса. В даний час також є віце-президентом партії "Нова демократія". Має значний дипломатичний досвід (що допомагає на роботі в ЄК) - він був кадровим дипломатом з 1980 по 1993 рік, після чого розпочав політичну кар'єру.

 

ДАНІЯ – Крістін Анторіні (Christine Antorini)

Данський уряд подав пропозицію, але ім'я не було оприлюднене. ЗМІ стверджують, що йдеться про 49-річну Крістін Анторіні, що займає сьогодні посаду міністра освіти. У послужному списку Анторіні є різноманітні позиції: вона працювала і в торговельних союзах, і в наукових установах, а в 2003-2004 роках була навіть ведучою Данського радіо.

 

ЕСТОНІЯ – Андрус Ансіп (Andrus Ansip)

57 років. Колишній прем'єр-міністр Естонії (з 2005 по 2014 рік), нині – депутат Європарламенту. Був членом Компартії з 1978 року, проте в період керівництва урядом не був помічений у проросійських або прокомуністичних поглядах.

 

ІРЛАНДІЯ – Філ Хоган (Phil Hogan)

54 роки, був міністром навколишнього середовища з березня 2011 року. Не виключено, що в комісії Юнкера він відповідатиме за той самий блок питань. В Ірландії його критикують за введення додаткових податків на воду і нерухомість. Через "водяний" податок є героєм шаржів у себе на батьківщині.

 

ІСПАНІЯ – Мігель Аріас Каньете (Miguel Arias Canete)

64 роки, до недавнього часу - міністр сільського господарства з партії іспанського прем'єра Маріано Рахоя. Пішов з посади у квітні 2014 року, щоб очолити список партії на виборах до Європарламенту. Сьогодні є депутатом ЄП. Має значний політичний досвід - вперше був обраний до Сенату ще далекого 1982 року.

 

ІТАЛІЯ – Федеріка Могеріні (Federica Mogherini)

41 рік, міністр закордонних справ, сподівається отримати посаду Верховного представника у закордонних справах. Між тим Могеріні зустріла протидію кількох країн ЄС у боротьбі за цей пост. Політичний та урядовий досвід незначний - прийшла у велику політику лише 2014 року.

 

ЛАТВІЯ – Валдіс Домбровскіс (Valdis Dombrovskis)

42 роки, був прем'єр-міністром Латвії з 2009 по 2013 рік. Вважався успішним прем'єром (вивів країну з кризи), йому пророкували велике політичне майбутнє, але його кар'єра несподівано обірвалася. Домбровскіс пішов у відставку після обвалу даху торговельного центру – ця трагедія забрала життя 54 людей.

 

ЛИТВА – Витяніс Андрюкайтіс (Vytenis Andriukaitis)

62 роки. Народився в Якутії, куди його батьків депортувала радянська влада. В кінці 1960-х років, коли повернувся до Литви, став активним учасником антирадянського підпілля. Андрюкайтіс – колишній хірург, обіймав пост міністра охорони здоров'я. Не виключено, що до його портфеля увійдуть питання охорони здоров'я в ЄС.

 

ЛЮКСЕМБУРГ – Жан-Клод Юнкер (Jean-Claude Juncker)

Кандидат від цієї країни був відомий раніше за інших.

59-річний Жан-Клод Юнкер за підтримки Ангели Меркель став кандидатом на пост президента ЄК.

 

МАЛЬТА – Кармену Велья (Karmenu Vella)

64 роки, один з найдосвідченіших депутатів мальтійського парламенту. Обіймав посаду міністра туризму.

Втім, зважаючи на невеликий розмір та впливовість Мальти, він навряд чи претендуватиме на ключові посади в ЄК.

 

НІМЕЧЧИНА – Гюнтер Етінгер (Günther Oettinger)

60 років, представник команди Ангели Меркель, сьогодні – комісар з питань енергетики. Хотів би стати єврокомісаром з питань торгівлі. Раніше працював міністром енергетики в землі Баден-Вюртемберг. Європейські посадовці добре запам'ятали Етінгера через його "своєрідне" знання англійської. Його вимова навіть набула особливої назви на брюссельському сленгу - Oetinglish.

 

ПОЛЬЩА – Радослав Сікорський (Radosław Sikorski)

51 рік, один з найактивніших лобістів України в ЄС. Польща вважає Сікорського "ідеальним кандидатом на посаду" Верховного представника ЄС з питань міжнародної політики і політики безпеки. Між тим його шанси обійняти цю посаду - не дуже великі. Схоже, що лідери ЄС оберуть жінку для керівництва зовнішньополітичним блоком. А Сікорський цьому критерію не відповідає.

 

ПОРТУГАЛІЯ – Карлуш Моедаш (Carlos Moedas)

43 роки, інженер, економіст та фінансист. Під час кризи єврозони працював координатором фінансового напрямку в офісі правлячої португальської партії. Завдяки цьому він відіграв важливу роль у переговорах з трійкою (ЄС, ЄЦБ, МВФ) щодо плану фінансової допомоги Португалії.

 

РУМУНІЯ – Дачіан Чолош (Dacian Ciolos)

45 років, єврокомісар з питань сільського господарства та сільського розвитку. Чолош є вихідцем з маленького провінційного міста Шимлеу-Сілванієй. Між тим у 1990-х роках він набув значного європейського досвіду - зокрема, проходив тривалу практику у сфері агропромисловості у Франції.

 

СЛОВАЧЧИНА – Марош Шевчович (Maroš Šefčovič)

47 років, у комісії Баррозу з 2010 року обіймав посаду віце-президента з питань відносин з іншими органами ЄС. У перший рік роботи комісії він мав іншу сферу відповідальності - працював європейським комісаром з освіти, навчання, культури та молоді.

 

СЛОВЕНІЯ – Аленка Братушек (Alenka Bratušek) – не остаточно

Любляна запропонувала три варіанти номінації на посаду комісара ЄС, фаворитом вважається 44-річна Аленка Братушек, яка працює прем'єр-міністром країни з лютого 2013 року. Тоді в Словенії скептично оцінювали її перспективи - політичні опоненти Братушек, Соціал-демократична партія, так прокоментували в твіттері її призначення: "Її уряд не протримається довше, аніж довжина спідниць, які вона носить". Між тим вже минуло майже півтора роки.

 

УГОРЩИНА – Тібор Наврачич (Tibor Navracsics)

48 років, з червня 2014 року – міністр закордонних справ Угорщини, в 2010-2014 роках – міністр юстиції. Близький соратник консервативного прем'єр-міністра Віктора Орбана. Цього року запам'ятався публічним обміном звинуваченнями з єврокомісаром Вівіан Реддінг, яка звинувачувала Угорщину в порушенні приписів ЄК.

 

ФІНЛЯНДІЯ – Юркі Катайнен (Jyrki Katainen)

42 роки. Консервативний прем'єр-міністр Фінляндії в 2011-2014 роках, до того – глава Мінфіну протягом чотирьох років. 2008 року Financial Times назвав Катайнена "найкращим міністром фінансів у Європі". Тим часом опоненти звинувачують його в тому, що економічна криза у Фінляндії посилила реалізацію політики жорсткої економії.

 

ФРАНЦІЯ – П'єр Московісі (Pierre Moscovici)

56 років, соціаліст, колишній міністр фінансів. Сподівається отримати економічний портфель у майбутній Єврокомісії. Має значний досвід роботи депутатом Європейського парламенту - працював у цьому органі з 1994 до 2007 року. Останні три роки був віце-президентом ЄП.

 

ХОРВАТІЯ – Невен Міміца (Neven Mimica)

61 рік. Професійний дипломат, колишній міністр з питань європейської інтеграції. Як відомо, Хорватія є наймолодшим членом ЄС, тому лише розпочинає свою роботу в союзі. Між тим Міміца є безумовним лідером у даній галузі. У 2013 році, з набуттям членства в ЄС, Хорватія призначила його комісаром із захисту прав споживачів.

 

ЧЕХІЯ – Віра Юрова (Věra Jourová)

49 років, бакалавр філософії і права. В політику прийшла лише нещодавно, особливого досвіду роботи на державних посадах також не має. З січня 2014 року обіймає посаду міністра регіонального розвитку Чехії.

 

ШВЕЦІЯ – Сесілія Мальмстрьом (Cecilia Malmström)

46 років, комісар ЄС із внутрішніх справ. Її робота на цій посаді супроводжувалася суперечками країн-членів Євросоюзу про нездатність Європи керувати міграційними потоками. До її компетенції належить також візова політика ЄС. Мальмстрьом не є сильним лобістом України, проте в останні місяці запам'яталася кількома важливими заявами та рішеннями на підтримку безвізової перспективи Києва.

Потенційні кандидати

БЕЛЬГІЯ

- Дідьє Рейндерс, нинішній міністр закордонних справ (з 2011 року)

- Маріанна Тіссен, депутат Європарламенту від християн-демократів

- Карел де Гюхт, комісар ЄС з питань торгівлі (малоймовірно, оскільки він вже пропрацював в ЄК два терміни)

РЕСПУБЛІКА КІПР

Нікосія передала до Брюсселю ім'я свого кандидата, але воно поки не було оприлюднено.

НІДЕРЛАНДИ

Серед кандидатів називають міністра фінансів Йєруна Дейсселблума (Jeroen Dijsselbloem) і міністра закордонних справ Франса Тіммерманса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.