Санкції ЄС: необхідні, ефективні та своєчасні

П'ятниця, 12 вересня 2014, 09:59 — Девід Лідінгтон, Велика Британія, для Європейської правди

Цього тижня Європейський союз наклав на Росію нові санкції. Це рішення було прийнято після місяців дестабілізації ситуації в Україні з боку Росії, а також багатомісячних політичних і дипломатичних зусиль, спрямованих на відновлення миру та стабільності.

ЄС було нелегко здійснити цей крок.

Але ми разом вирішили, що не можемо лишатися осторонь, коли президент Путін брутально порушує міжнародне право та права суверенної сусідньої держави.

Ми не можемо ігнорувати смерті та руйнування, до яких призвели дії Росії на нашому спільному континенті.

Санкції є критично важливою частиною реакції ЄС. Ми змушені були їх застосувати, тому що вважаємо, що вони є необхідними, ефективними та своєчасними.

Розгляньмо кожну з них окремо.

По-перше, санкції необхідні з однієї простої причини: дії Росії в Україні є неприйнятними.

Росія відмовляється визнавати незалежність і суверенітет України. Вона анексувала українську територію під дулом автомата – спочатку Крим.

А нині вона надсилає свою армію у східні регіони України.

Це факт, а не пусте припущення. Ми знаємо, що тисячі російських військових і десятки російських танків воюють в Україні. Я чув свідчення очевидців, бачив незаперечні дані розвідки та читав повідомлення в ЗМІ.

З історії Європи нам відомо, що може статися, коли військова сила загрожує та підриває незалежну країну.

Як заявили минулого тижня прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон та канцлер Німеччини Ангела Меркель, порушення міжнародного права Росією не може залишитися без наслідків.

По-друге, хочу запевнити: санкції - ефективні.

Вони очевидно впливають на економіку Росії, обсяг якої зменшився в першому кварталі цього року. Показники зростання коливаються біля позначки 0%, а рівень інфляції, за прогнозами, досягне двозначних цифр.

У липні жодній російській компанії не було виділено ані копійки кредиту. Вартість євробондів, виданих російським компаніям, знизилася на вражаючі 93% від початку 2014 року.

Рубль досяг історичного мінімуму щодо долара. Відтік капіталу цього року становитиме близько 80 мільярдів доларів.

Болісними для Росії є не лише санкції, введені ЄС; власні рішення Росії щодо обмеження імпорту продуктів харчування призвели до зростання цін на певні види продуктів на понад 30%, а за окремими позиціями – до 60%, створюючи новий чорний ринок імпорту з Білорусі.

Економічний ефект цього конфлікту може відчути кожна пересічна сім’я в Росії.

По-третє, ці санкції - своєчасні.

На фоні оголошеного минулого тижня перемир’я ми хочемо побачити, що Росія і так звані сепаратисти, яких вона підтримує, дотримуються взятих на себе зобов’язань.

За умов, що склались, прийняте нами рішення про запровадження нових санкцій було правильним, враховуючи продовження обговорення мирного плану.

Ми завжди можемо відмінити санкції у майбутньому, але для цього Москві необхідно докорінним чином змінити свій курс.

На поточний момент - "м’яч біля воріт Росії".

Вона може вивести свої війська та зброю, припинити озброювати сепаратистів, дати Україні можливість провести демократичні вибори у жовтні та поважати суверенітет і територіальну цілісність України.

Росія – потужна держава, і вона має дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань.

Росія має й інший вибір – подальше втручання у справи України, а це означатиме новий виток насильства, непотрібні смерті та ще більші труднощі в регіоні.

Вибір залишається за керівництвом Росії.

Я щиро сподіваюсь, що воно намагатиметься уникнути непотрібної ескалації економічних заходів і непотрібної ізоляції власного народу.

На саміті НАТО, який пройшов в Уельсі минулого тижня, я сказав міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну, що народ України заслуговує на підтримку міжнародного співтовариства в такий критичний момент своєї історії.

І ми всі заслуговуємо на спільне заможне й стабільне майбутнє.

Міністр у справах Європи Великої Британії

Девід Лідінгтон,

для "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.