Росія гальмує економічне відновлення Європи

Четвер, 18 вересня 2014, 13:40 — Юрій Панченко, ЄвроПравда

Російська агресія в Україні гальмує економічне зростання у Східній Європі.

У четвер Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) оприлюднив нові прогнози розвитку економік Східної Європи (в так званому оперативному регіоні ЄБРР).

Як вважають у ЄБРР, 2014 року загальне зростання економіки в регіоні складе 1,3%. Це істотне сповільнення порівняно з минулим роком, коли цей показник становив 2,3%.

Попередні прогнози банк оприлюднив ще у березні. Тоді очікувалося, що економічне зростання в східноєвропейських країнах складе 1,4%.

"Найважливішим окремим фактором ризику залишається подальша ескалація ситуації навколо України і Росії", - йдеться в доповіді ЄБРР. При цьому до прямого ефекту від обмежень у торгівлі з Росією додасться непрямий - через єврозону, де "погіршення економічних відносин з Москвою буде впливати на ділові настрої і зростання".

Серед країн ЄС найбільше змінили прогнози ВВП Латвії (зниження з 3,8% до 3,2%) і Естонії (з 2% до 1%). "Крім сільськогосподарських компаній, які великою мірою залежать від експорту в Росію, можуть значно постраждати і транспортні, що доставляють товари з європейських країн до Росії", - додають експерти ЄБРР.

Втім, вплив російських контрсанкцій все ж є локальним.

Російські обмеження імпорту продуктів харчування, згідно з висновками ЄБРР, все ж позначаться і на інших країнах, в тому числі Польщі та Угорщині. Проте вони змогли компенсувати ці складнощі. Тому прогноз зростання економіки Польщі в 2014 році покращено з 2,8% до 3%, а Угорщині - з 1,6% до 2,8%. Незмінним залишаються прогнози для Литви - зростання національної економіки на рівні 3%.

У цілому ЄБРР поліпшив свій прогноз підвищення реального ВВП країн Центральної Європи в середньому на 0,3 відсоткового пункту.

Інша ситуація на Балканах, де, як і раніше, йде економічний спад. Проте це не пов'язано з російськими санкціями, а пояснюється тривалими проблемами у фінансових системах низки країн регіону.

ЄБРР зберіг прогноз падіння хорватської економіки на 0,5%. Однак, крім цього, різко погіршив прогнози для Сербії - замість зростання ВВП на 1%,економіка країни впаде на 0,5%. Нагадаємо, ця країна відмовляється вводити санкції проти Росії, пояснюючи таке рішення, серед іншого, додатковим негативним впливом цього кроку на національну економіку.

Великий спад економіки спостерігається і на Кіпрі (-3,5%). Цей регіон ЄБРР вперше включає у свої звіти.

У 2015 році ситуація повинна стати кращою. В цілому економічне зростання в регіоні прискориться до 1,7%.

У ЄБРР очікують, що наступного року економічного спаду не буде в жодній країні ЄС.

Навіть Хорватія і Кіпр вже матимуть мінімальне економічне зростання (від 0 до 0,5%).

Однак суттєвого прискорення економічного росту все ж не станеться - загальний показник в 1,7% є вкрай низьким як для країн, що розвиваються.

Цю проблему визнають і в Єврокомісії. "Європа вийшла з кризи, однак проблемою для нас залишається рецесія - дуже низьке або навіть нульове зростання економік периферійних країн. Ми повинні розробити комплекс заходів з підвищення їхньої конкурентоздатності", - розповів ЄвроПравді віце-президент Єврокомісії Маріус Домбровскіс (інтерв'ю з ним читайте наступного тижня).

Найгірша ситуація - в Україні, де ЄБРР найбільше скорегував свої прогнози.

У березні ЄБРР мав песимістичні очікування - спад ВВП України на рівні 7%. Тоді це був найгірший прогноз, оприлюднений міжнародними фінансовими організаціями. Минулого тижня до такого ж рівня погіршив свій прогноз і МВФ.

Тепер банк очікує зниження ВВП України на 9%. Погіршено і прогноз на 2015 рік - падіння на 3% замість 2%.

Свій песимізм в ЄБРР пояснюють складною зимою, до якої Україна йде, не маючи оновленої угоди про постачання російського газу. "Україна зіткнеться з величезними труднощами без поставок російського газу з наближенням зими", - наголошується в звіті.

Справедливість цих побоювань підтвердили останні події з обмеженням "Газпромом" поставок газу в Європу. Це в першу чергу б'є по Україні, оскільки може зробити неможливим реверс палива з країн ЄС.

Незважаючи на замороження військового конфлікту, ЄБРР впевнений, що його негативний вплив на економіку також нікуди не зникне. Результатом кризи стане зростання бюджетних витрат на оборону, що може мати довгостроковий негативний вплив на економіку. Втім, така загроза характерна для всіх країн Східної Європи.

Для Росії ЄБРР зберіг свій прогноз на поточний рік, що передбачає нульове зростання ВВП. Проте вже наступного року на РФ чекає падіння ВВП - поки на 0,2%.

Попри незначний очікуваний спад, такий прогноз – як відро холодної води для російської влади.

Напередодні в уряді РФ оприлюднили свої прогнози, заявивши, що проблеми в економіці країни закінчаться вже наступного року. Як наслідок - там навіть поліпшили прогноз зростання ВВП в 2015 році з 1% до 1,2%.

Втім, як випливає зі звіту ЄБРР, економічні проблеми РФ тільки починаються. Банк оцінює відтік капіталу з Росії в першій половині нинішнього року на рівні $75 млрд.

Крім того, до кінця 2015 року російські банки повинні будуть виплатити $190 млрд за іноземними позиками. Оскільки внаслідок санкцій доступ до нових позик для рефінансування попередніх для них буде обмежений, нагадують в ЄБРР, це може негативно позначитися на стані валютних резервів країни і прискорити девальвацію рубля.

Також ЄБРР прогнозує труднощі для зовнішньої торгівлі Росії. Подолати їх можливо лише шляхом переорієнтації з країн Заходу на держави Азії та Латинської Америки. Заборона РФ на польоти над її територією для західних авіакомпаній призведе до втрат російського бюджету на рівні $300 млн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.