ЗВТ між ЄС та Україною офіційно відкладено. Текст рішення

Понеділок, 29 вересня 2014, 18:25

Рада ЄС із загальних питань офіційно прийняла рішення про перенесення початку імплементації угоди про ЗВТ Україна-ЄС, яка є частиною Угоди про асоціацію, на 1 січня 2016 року.

Про це йдеться у спільній заяві Ради ЄС і Європейської Комісії.

Таким чином було офіційно оформлено рішення за результатами трьохсоронньої зустрічі Україна-Росія-ЄС, яка відбулася 12 вересня у Брюсселі.

Рада ЄС визнала, що це відтермінування стало частиною ширшого пакету домовленостей з Кремлем. Як зазначено у документі, такий крок став "частиною всеохопного мирного процесу в Україні із шаною до територіальної цілісності України та права країни визначати свою власну долю".

Водночас, Рада ЄС підкреслила, що Брюссельська домовленість не обмежує Україну у проведенні реформ, попри вимоги російської влади  з цього приводу.

У заяві керівних органів ЄС підкреслено, що зміни до тексту Угоди може бути внесено "лише на прохання однієї зі сторін та у випадку згоди іншої – у відповідності до механізмів, передбачених у тексті, міжнародного права та за допомогою відповідних внутрішніх процедур сторін".

Цим уточненням Єврокомісія повторила своє твердження про те, що Росія не отримає згоди Брюсселя щодо зміни тексту Угоди, а Москва  не має права впливати на цей документ.

З повним текстом заяви можна ознайомитися нижче.

"Рада ЄС і Європейська Комісія:

1. Вітають ратифікацію Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, що являє собою єдиний інструмент, Верховною Радою України і згоду, надану Європейським Парламентом 16 вересня, та чекають на швидке завершення ратифікації документа усіма країнами-членами.

2. Посилаються на спільну міністерську заяву від 12 вересня щодо впровадження Угоди про асоціацію, включно із ГВЗВТ, та підкреслюють важливість для усіх сторін чітко виконувати свої зобов’язання у цьому процесі. Ця заява – частина всеохопного мирного процесу в Україні із шаною до територіальної цілісності України та права країни визначати свою власну долю.

3. Нагадують, що Угода про асоціацію є двосторонньою угодою та будь-які її допрацювання можуть бути здійснені лише на прохання однієї зі сторін та у випадку згоди іншої – у відповідності до механізмів, передбачених у тексті, міжнародного права та за допомогою відповідних внутрішніх процедур сторін.

4. Після початку тимчасового застосування відповідних положень Розділів І-ІІІ та V-VII заохочують Україну продовжити процес передбачених реформ та економічної модернізації у відповідності до її міжнародних зобов’язань та за підтримки і моніторингу ЄС.

5. Підтверджують важливість адекватної підготовки впровадження Розділу IV Угоди про асоціацію у відповідності до часових рамок, зазначених у рішенні Ради, та беручи до уваги міжнародні зобов’язання України".

Нагадаємо, що роз'яснення щодо внесення змін до Угоди виявилися необхідними з огляду на численні намагання Росії висунути додаткові вимоги щодо імплементації Україною документу.

Зокрема, одразу після зустрічі у Брюсселі Росія заявила про необхідність юридичного оформлення досягнутих домовленостей.

Згодом до цих вимог було додано ще "два прицнипових пункти" - відмова України від повної або часткової імплементації положень Угоди до 31 грудня 2015 року, а також  внесення змін до тексту Угоди.

Саме такі позиції РФ були викладені в листі глави Мінекономрозвитку Росії Олексія Улюкаєва до єврокомісара з питань торгівлі Карла де Гухта, а також листах президента Росії Володимира Путіна до президента України Петра Порошенка та президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу.

Водночас для того, щоб довести серйозність своїх намірів, прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв підписав закон про введення мита на українські товари, які буде введено в дію, якщо Україна все ж таки почне застосовувати економічні положення Угоди про асоціацію раніше 1 січня 2016 року.

Тим не менш Україна та ЄС не мають наміру відмовлятися від підготовки до впровадження четвертого розділу (стосується питань торгівлі - Ред.) Угоди.

По це, зокрема, свідчить останній пункт спільної заяви Ради ЄС та Єврокомісії, який підкреслює "важливість адекватної підготовки до Яким чиномвпровадження Розділу IV Угоди про асоціацію у відповідності до часових рамок, зазначених у рішенні Ради, та беручи до уваги міжнародні зобов’язання України".

Яким чином відреагує на таку позицію Росія, стане відомо 1 листопада, коли Угода вступить в дію.

Можливість російських обмежень, навіть попри прийняте у понеділок рішення, є досить високою.

Проте у Єврокомісії уже заявили, що у випадку порушення РФ домовленостей, укладених в Брюсселі, ЄС змінить своє рішення щодо відтермінування виконання Угоди про асоціацію в частині ЗВТ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: