Висновки Ради міністрів ЄС із закордонних справ щодо України. Текст

Вівторок, 21 жовтня 2014, 12:21

20 жовтня у Люксембурзі пройшло засідання міністрів закордонних справ країн Євросоюзу.

Однією з ключових тем обговорення глав МЗС стало питання вирішення кризи в Україні.

Як і очікувалося, Рада не розглядала питання пом'якшення чи посилення санкцій проти Росії.

Водночас у висновках за результатами засідання міститься низка жорстких зауважень, зокрема щодо відповідальності РФ за виконання мінських угод, та заклики до виведення "незаконних збройних груп, військової техніки, бійців і найманців".

Окрім того, вкотре наголошується, що Угода про асоціацію є двосторонньою, і будь-які зміни до неї можуть вноситися лише на прохання однієї зі сторін і за згодою іншої.

"Європейська правда" публікує повний текст висновків.

"1. Нагадуючи про свої висновки від 15 серпня та висновки Європейської Ради від 30 серпня, Рада вітає Мінський протокол від 5 вересня та Мінський меморандум від 19 вересня, укладені у рамках тристоронньої контактної групи, як крок до раціонального політичного вирішення кризи, що має ґрунтуватися на шані незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Рада бере до відома зниження загального рівня насильства як результат рішення про припинення вогню; водночас вона шкодує та засуджує чисельні порушення цього рішення. Рада вітає звільнення деяких заручників та закликає також звільнити решту заручників. Вона схвалює зусилля України із виконання своїх зобов’язань, зокрема за допомогою ухвалення Верховною Радою законів про амністію та про внутрішнє місцеве самоврядування. Рада вкотре нагадує про важливість ролі Спеціальної спостережної місії ОБСЄ у впровадженні Мінського протоколу та Мінського меморандуму та про потребу надати Місії усі необхідні ресурси для виконання завдань. Рада нагадує усім сторонам про їхню відповідальність з приводу безпечного середовища для експертів ОБСЄ. Євросоюз та країни-члени готові збільшити фінансову та негрошову підтримку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

2. Рада очікує на повну залученість сторін та швидке виконання усіх інших зобов’язань у рамках Мінських документів. Вона підкреслює відповідальність Російської Федерації у цьому контексті та закликає до відведення незаконних збройних угрупувань, військового спорядження і техніки, бойовиків і найманців, а також спонукає до гарантування безпеки на українсько-російському кордоні за допомогою постійного моніторингу з боку ОБСЄ. Рада підтримує швидке розширення Спостережної місії ОБСЄ на російських контрольно-пропускних пунктах задля забезпечення повного та ефективного контролю за кордоном з боку України та закликає Російську Федерацію вчинити так само. Вона також очікує на непохитне практичне зобов’язання сторін щодо проведення дочасних місцевих виборів у частині Донецької та Луганської областей у повній відповідності до українського законодавства і міжнародних стандартів – як це передбачено Мінським протоколом і законом про внутрішнє самоврядування. Рада спонукає уряд України запросити ОБСЄ/БДІПЛ до спостереження за цими виборами та закликає усі сторони до гарантування безпечних умов для роботи відповідної місії, якщо така робота вестиметься. Проведення "президентських" і "парламентських" виборів самопроголошеною владою у Донецькій та Луганській областях йтиме урозріз з літерою і духом Мінського протоколу та порушуватиме прогрес у напрямі пошуку раціонального політичного вирішення у цій площині. Євросоюз не визнає таких "виборів".

3. Рада нагадує про свій заклик до усіх держав та суб'єктів у регіоні для гарантування безпечного та необмеженого доступу до місця падіння літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 задля відновлення проведення розслідування на місці та завершення процедур з репатріації останків і речей жертв збитого літака, що й досі знаходяться у зоні катастрофи. Усі, хто прямо або опосередковано причетний до падіння літака, мають бути якнайшвидше притягнуті до відповідальності та постати перед судом.

4. Європейський Союз стурбований серйозним гуманітарним впливом кризи у східній Україні. Рада закликає усі сторони до повної шани міжнародного права, захисту цивільного населення та співробітників гуманітарних служб та забезпечення безперешкодного доступу для гуманітарних організацій. ЄС налаштований підтримувати населення, уражене конфліктом, та зусилля українського уряду, спрямовані на реалізацію цієї мети. У зв’язку із цим Рада вітає зусилля Європейської Комісії та країн-членів ЄС з надання підтримки у розмірі 63 млн. євро населенню, яке цього потребує. Євросоюз і країни-члени готові збільшити допомогу населенню, ураженому конфліктом, за допомогою додаткового фінансування або цільової та скоординованої нематеріальної допомоги. Окрім того, Рада визнає важливість зміцнення координації усередині Європейського Союзу та з іншими міжнародними донорами.

5. Рада очікує на проведення позачергових національних парламентських виборів 26 жовтня у повній відповідності до міжнародних стандартів; у зв’язку із цим вона вітає розгортання в Україні Місії спостереження за виборами ОБСЄ/БДІПЛ. Українські службовці та виборці повинні безперешкодно готуватися до цих виборів, а усім кандидатам мають бути надані безпечні умови для здійснення вільної агітації по всій країні. Рада засуджує нещодавні випадки побиття і залякування деяких кандидатів та підкреслює потребу у гарантуванні належних умов для агітації для усіх кандидатів.

6. Рада вітає зусилля Єврокомісії з пошуку внутрішньої згоди щодо відновлення постачання газу з Росії до України. Вона нагадує сторонам про невідкладність досягнення згоди, яке має ґрунтуватися на Протоколі, що його було запропоновано під час останньої тристоронньої зустрічі. Ця згода, а також невідкладні довготривалі заходи з удосконалення енергоефективності України, є надважливими для безпеки постачань та транзиту енергоносіїв цієї зими. Рада закликає український уряд не втратити ініціативу з проведення реформ у енергетичному секторі у відповідності до своїх зобов’язань у рамках Договору про енергетичну спільноту – зокрема, просуватися далі у питанні реконструкції сектору природного газу.

7. Рада вітає нещодавнє ухвалення Верховною Радою законів про прокуратуру та боротьбу проти корупції та заохочує Україну продовжувати – у відповідності до її міжнародних зобов’язань – процес погоджених реформ і модернізації, включаючи ті, що передбачені у Порядку денному асоціації. Конституційна реформа і реформа з децентралізації, а також забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин, у відповідності до стандартів Ради Європи, є вкрай важливими. Ґрунтуючись на мандаті, наданому у рамках належного проведення парламентських і місцевих виборів, має бути відновлено всеохопний національний діалог, як це передбачено у Мінському протоколі. У координації з іншими донорами та міжнародними фінансовими інституціями Європейський Союз готовий підтримати впровадження всеохопного пакету реформ та відновлення української економіки.

8. Рада схвалює Операційний план для Консультаційної місії ЄС зі сприяння реформі сектору цивільної безпеки в Україні у відповідь на її висновки від 23 червня. Це вкотре підкреслює налаштованість ЄС підтримувати Україну та, зокрема, допомагати українській владі у задоволенні нагальних потреб для ефективного проведення реформи у секторі цивільної безпеки. Рада нагадує про важливість координації та узгодженості з іншими зусиллями ЄС, з ОБСЄ та з іншими міжнародними суб'єктами.

9. Європейський Союз не визнає місцеві вибори, які були проведені 14 вересня у незаконно анексованих Криму і Севастополі. Рада нагадує про свій заклик до країн-членів ООН розглянути заходи невизнання, що є подібними до тих, що їх виконує ЄС у відповідності до резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262. У зв’язку із цим Рада повністю підтримує продовження місій ООН, ОБСЄ та Ради Європи та очікує, що усі сторони надаватимуть їм повний, вільний та необмежений доступ до всієї території України, включаючи Крим. Рада засуджує погіршення ситуації з правами людини на півострові, зокрема переслідування та залякування спільноти кримських татар, включаючи випадки викрадення, катування та вбивства молодого кримського татарина, виселення Меджлісу з його приміщення у Сімферополі та проведення допитів з приводу діяльності кримських татар.

10. Рада вітає ратифікацію Угоди про асоціацію між ЄС і Україною українським парламентом та згоду, надану на це Європейським Парламентом; це проклало шлях для тимчасового застосування відповідних положень Угоди про асоціацію від 1 листопада. Вона закликає Україну продовжити процес передбачених реформ та економічної інтеграції, включаючи адекватну підготовку до впровадження Розділу IV Угоди про асоціацію, у відповідності до часових рамок, зазначених у рішенні Ради, та враховуючи міжнародні зобов’язання України. Також Рада вітає пропозицію Єврокомісії з подовження дії автономних торговельних преференцій для України у відповідності до спільної міністерської заяви від 12 вересня щодо впровадження Угоди про асоціацію, включно із глибокою і всеохопною зоною вільної торгівлі, між ЄС і Україною та очікує на її швидке ухвалення. Вона підкреслює важливість для усіх сторін дотримуватися своїх зобов’язань, визначених у спільній міністерській заяві, що є частиною всеосяжного мирного процесу в Україні, шануючи територіальну цілісність країни та її право на те, аби самостійно визначати свою долю. Рада нагадує, що Угода про асоціацію – це двостороння угода; будь-яка її модифікація може здійснюватися лише на вимогу однієї зі сторін та за згоди іншої".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.