Позапаспортний контроль

Вівторок, 28 жовтня 2014, 10:43 — Надя Кайданович, Сергій Сидоренко, Європейська правда
Фото УНІАН

Цього тижня в окупованому Росією Криму почали видавати перші закордонні паспорти.

Проте, як стверджують перші власники російських документів, регіоном їхньої видачі зазначено не Республіку Крим, а Краснодарський край.

Таке "фальшування" – не випадкове. Російська влада чудово розуміє, що документ, який де-юре визнаватиме належність Криму до території РФ, не принесе багато користі своєму власнику.

Громадянин з кримським паспортом гарантовано отримав би відмову у консульствах більшості країн світу, включаючи США та – що є особливо важливим – всі держави Євросоюзу.

Навіть у безвізових країнах – приміром, у Туреччині, –  туристу з кримсько-російським паспортом найімовірніше відмовлять у в’їзді.

Тож "узаконена фальсифікація" документів, коли в Криму видають паспорти з пропискою в іншому регіоні, – це єдиний шлях, який дозволить кримським "росіянами" отримати шенгенську візу.

Однак звичайним кримчанам цей трюк навряд чи допоможе. Адже разом із закордонним паспортом до посольства необхідно приносити й інші документи – зокрема, внутрішній паспорт та довідку з роботи. Ці папери підтвердять кримське або севастопольське походження заявника.

Тож навіть "краснодарський" паспорт відкриває лише шлях до Туреччини чи Грузії – тобто безвізових країн. Але він жодним чином не допоможе отримати омріяний Шенген.

Однак є категорія кримчан, для яких "підміна" регіону проживання здатна вирішити всі візові проблеми. Йдеться про людей, наближених до офіційної кримської влади. І вони, як з’ясувала "Європейська правда", вже шукають можливості для виїзду в ЄС.

* * * * *

Наприкінці минулого тижня заступник голови Громадської палати Криму та один з адвокатів агресії Росії в Криму Олександр Форманчук заявив, що має намір взяти участь в експертній конференції в Європарламенті, яка відбудеться у листопаді в Брюсселі і буде присвячена Росії.

Поїхати до європейської столиці він планує не один, а з групою однодумців.

"Ситуація складна, ми зіткнулися з проблемами при оформленні бельгійської візи. Але потрапити на заходи, присвячені Росії в Європарламенті, для нас принципово", - цитує Форманчука кримське видання "Аргументы недели".

Щоб зрозуміти, про що саме має намір говорити цей науковець у стінах Європарламенту, варто поглянути на його останні заяви щодо парламентських виборів в Україні.

В понеділок у коментарі російським агенціям Форманчук заявив, що на сьогодні Україна перебуває "в стані розпаду і дезінтеграції своєї державності", а більшість у новообраній Верховній раді "належатиме партіям націоналістичного і радикального спрямування, які продовжать політику нагнітання страху у населення проти Росії і ненависті до Криму".

Більш того, за його словами, Росія буде змушена захищатися, щоб українська держава не була загрозою її національним інтересам.

Це – лише ілюстрація поглядів героя нашої статті. А кримські правозахиcники кажуть про його вагому роль у процесі анексії Криму та переслідуванні кримських татар. Зокрема, він публічно вимагає закриття кримськотатарського каналу АТР - єдиного, який дозволяє собі хоч крихту критики на адресу нової "влади" Криму.

Євросоюз ще навесні ухвалив рішення про те, що шенгенські візи заявникам з Криму видаватимуться виключно в Києві. Ще минулого тижня Форманчук заявляв, що розглядає можливість поїхати до української столиці (очевидно, попри свою проросійську громадську діяльність, зберіг українські документи, зокрема – закордонний паспорт).

Однак цей шлях є досить непевним. "Європейській правді" відомо, що до бельгійського посольства вже надійшло звернення від громадськості, де вони роз’яснюють роль Форманчука і його колег у анексії Криму та просять відмовити йому у візі.

І наш герой, без сумніву, знає про це.

… Але тепер, після початку видачі в Криму "краснодарських" паспортів, у ворогів України з’явилася нова можливості потрапити до ЄС.

Адже у заступника голови Громадської палати Криму, швидше за все, є достатньо зв’язків у російських владних колах для того, щоб оформити "потрібну прописку" у внутрішньому паспорті та вирішити решту формальностей.

Та й, вірогідно, не лише у нього.

Таким чином, російські закордонні паспорти "нового зразка" можуть незабаром відчинити ворота до країн Шенгену усім кримським бізнесменам, службовцям та громадським діячам, які підтримують діючий окупаційний режим, однак формально не підпадають під санкції Заходу.

Водночас пересічні кримчани, частина яких стала заручниками ситуації, матимуть відчутні проблеми щодо оформлення шенгенських віз чи то в Києві, чи в Москві, чи деінде.

* * * * *

Формально Євросоюз продовжує наголошувати, що не видаватиме в консульствах у РФ візи мешканцям Криму. Зокрема, минулого тижня прес-секретар представництва ЄС в Росії Сорен Ліборіус заявив, що Євросоюз не визнає "нелегальну анексію Криму РФ" і продовжує вважати півострів українською територією, а тому від осіб, які постійно проживають на території Криму, чекають подачі візових заяв у консульства країн Шенгену виключно на території України.

Однак дипломати ЄС уникають коментарів щодо того, яким чином вони зможуть "ідентифікувати" кримчанина, який раптом виявиться прописаним у Новосибірську чи Нижньому Новгороді.

Насправді шлях для цього є лише один. Дипустанови у Москві – зокрема, бельгійське консульство, – мають бути готові до того, що до них подадуться "видатні діячі" з команди Аксьонова. І мають ухвалити рішення – чи надають вони трибуну відверто антиукраїнським діячам та адвокатам дій російської влади в Криму.

Формальних підстав для відмови у них більш ніж достатньо, адже ці люди, подавши візову заяву до Москви, нададуть де-факто фальсифіковані закордонні паспорти (з некоректно проставленою краснодарською реєстрацією) та інші документи.

Зазначимо: у ЄвроПравди немає також певності у тому, що позиція бельгійського консульства в Україні виявиться достатньо принциповою.

Консульство Бельгії – одне з найбільш недружніх до українських заявників. Тут нерідко порушують угоду про візову лібералізацію (приміром, автор днями на власні очі бачив п’ятиденну журналістську візу від консульства Бельгії, хоча договірна база між Україною та ЄС зобов’язувала його видати як мінімум річну візу).

Тож ситуація із запланованою поїздкою Форманчука до Європарламенту буде лакмусовим папірцем. І якщо бельгійці, попри політику ЄС щодо Росії, видадуть візу антиукраїнському діячеві, то виникне підозра – чи не є причиною "жорсткості" бельгійців їхня антиукраїнськість?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.