Заява міністрів закордонних справ НАТО (повний текст)

Вівторок, 2 грудня 2014, 19:19

Міністри закордонних справ країн НАТО, за словами генсека альянсу, під час зустрічі у Брюсселі погодилися про два конкретні заходи - про формування оперативних сил для посилення боєготовності, а також про збереження постійної присутності НАТО на східних рубежах.

Як зазначається у заяві очільників зовнішньополітичних відомств, такі дії, зокрема, є відповіддю на виклики, кинуті Росією.

"Європейська правда" наводить повний текст заяви.

"Сьогодні, ми, міністри закордонних справ країн НАТО, зустрілися, щоб розглянути імплементацію Плану дій щодо підвищення готовності. Це перша зустріч на високому політичному рівні після саміту в Уельсі.

Ми вітаємо прогрес, досягнутий у реалізації рішень, прийнятих главами наших держав та урядів.

План дій щодо підвищення готовності, погоджений главами держав та урядів під час саміту в Уельсі - це відповідь на змінене безпекове середовище всередині та поблизу Європи.

Він відповідає на виклики, поставлені Росією, та їхні стратегічні наслідки.

Він також відповідає на ризики і загрози, які виходять від нашого південного сусідства - на Близькому Сході і в Північній Африці.

Його реалізація дозволить значно підвищити готовність та оперативність НАТО і сприятиме тому, що сили НАТО залишатимуться готовими та здатними реагувати швидко і рішуче на поточні і майбутні виклики Альянсу.

Це посилить колективну оборону НАТО та  потенціал в сфері управління кризами.

Виконання плану йде повним ходом. Сьогодні, ми повторюємо про зобов'язання наших держав гарантувати, що НАТО залишатиметься сильним, готовий, надійний та оперативним альянсом.

Наразі вже збільшено присутність морських, наземних і повітряних сил НАТО, а також важливих військових навчань в східній частині території альянсу.

Всі союзники сприяють цим оборонним зусиллям, і вони будуть безперервно ротувати повітряні, морські і сухопутні сили в регіоні та проводити додаткові навчання, 28 на 28, до 2015 року.

Це забезпечує фундаментальну базову вимогу щодо стримування.

Ці сили ефективно відповідають на підвищену російську військову активність, в тому числі за допомогою моніторингу польотів російських військових літаків, а також збереження цілісності та безпеки нашого повітряного простору.

У той же час ми підвищуємо можливості сил реагування НАТО, в тому числі шляхом формування нових спільних сил дуже високого ступеня готовності (Very High Readiness Joint Task Force).

Ми вітаємо створення проміжних VJTF, що координується верховним головнокомандувачем об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, переважно завдяки формуванням з Німеччини, Норвегії та Нідерландів. Вони будуть діючими на початку 2015 року.

Робота щодо інших заходів, передбачених Планом дій просувається швидкими темпами, у тому числі щодо створення відповідного багатонаціонального командування і контролю присутності на територіях східних союзників.

Міністри оборони країн НАТО під час зустрічі у лютому 2015 року оцінять прогрес і приймуть рішення щодо розширення готовності та оперативності в рамках адаптації НАТО до змін безпекового середовища, згідно з рішеннями, прийнятими на саміті в Уельсі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.