Рішення Ради ЄС по Україні. Повний текст

Четвер, 29 січня 2015, 23:59

Рада ЄС у закордонних справах за підсумками екстреного, позачергового засідання 29 січня ухвалила наступні висновки:

1.

 Рада ЄС рішуче засуджує невибірковий обстріл жилих районів, особливо, у Маріуполі та нещодавню ескалацію бойових дій у Донецькій та Луганській областях України. Рада ЄС шокована великою кількістю жертв.

Рада відзначає свідчення триваючої та зростаючої підтримки, яка надається сепаратистам Росією, що підкреслює відповідальність Росії.

Рада ЄС очікує, що Росія використає свій вплив і змусить сепаратистів невідкладно припинити їх насильницькі дії та діяти у повній відповідності до своїх зобов’язань згідно з Мінськими угодами, включаючи, передусім, припинення насилля та відвід важкого озброєння із зони безпеки вздовж контактної лінії, передбаченою Мінським меморандумом. Це - невідкладні перші кроки, які міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Росії та України закликали здійснити у своїй Спільній заяві за результатами їх переговорів у Берліні 21 січня.

 Посилаючись на Висновки Європейської Ради від 30 серпня, 24 жовтня та 18 грудня, Рада ЄС закликає усі сторони повністю взяти на себе свою відповідальність та імплементувати свої зобов’язання згідно з Мінськими угодами.

Рада закликає, насамперед, Російську Федерацію засудити дії сепаратистів.

Публічні заяви, які спотворюють реальність на місці, розпалюючи подальше насилля, як і  публічне приниження заручників у порушення міжнародного права, не приведуть до вкрай потрібної деескалації. З цією метою, усі підписанти Мінських угод мають зібратися у терміновому порядку в рамках Тристоронньої контактної групи.

2.

Європейський Союз буде активно підтримувати усі дипломатичні зусилля, що сприяють створенню нового політичного імпульсу, насамперед ті, які наразі здійснюються під егідою ОБСЄ, та надалі залучатиметься у разі необхідності.

Ці зусилля мають бути сумлінними та повинні призвести до змістовних результатів. Повна імплементація Мінських угод, як основа для сталого політичного вирішення конфлікту, з повагою до незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, повинна залишатися у центрі уваги таких переговорів.

Прогрес має бути забезпечений на основі виведення незаконних та іноземних збройних груп, військового обладнання, бойовиків та найманців, звільнення усіх заручників, убезпечення українсько-російського кордону під постійним моніторингом ОБСЄ, а також проведення дострокових місцевих виборів у частинах Донецької і Луганської областей у відповідності до українського закону про тимчасове самоврядування та інклюзивний національний діалог, передусім з таких питань як конституційна реформа та децентралізація.

3.

З огляду на погіршення ситуації Рада погоджується подовжити, у повній відповідності до вимог права ЄС, ухвалені в березні 2014 році обмежувальні заходи (санкції) проти осіб та організацій, що загрожують або підривають суверенітет і територіальну цілісність України.

Ці обмежувальні заходи подовжуються до вересня 2015 року.

Крім того, Рада закликає Високого представника та Комісію представити протягом тижня пропозицію щодо додаткових списків з метою ухвалення рішення на засіданні Ради ЄС у закордонних справах 9 лютого 2015 року. Рада продовжуватиме уважно відстежувати ситуацію на місці та триваючі дипломатичні зусилля і просить Служби Комісії та ЄСЗД здійснити подальшу підготовчу роботу щодо будь-яких необхідних дій з тим, щоб забезпечити швидке і всеохоплююче виконання Мінських домовленостей.

4.

ЄС продовжить тісно працювати з міжнародними партнерами, включаючи ОБСЄ та Раду Європи. Рада ЄС підтверджує позитивну оцінку ролі ОБСЄ, зокрема, через присутність на місці та об‘єктивне інформування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, а також зусилля Спеціального представника Діючого голови ОБСЄ у Тристоронній контактній групі.

Рада закликає усі сторони забезпечити вільний та безпечний доступ спостерігачів СММ, а також  безпілотних літальних апаратів до всієї території України, включаючи всі райони Донецької та Луганської областей, а також райони вздовж державного кордону з Росією. Рада повторює свою підтримку швидкому розгортанню СММ на повну потужність та розширенню мандату Спостережної місії ОБСЄ на пункти перетину кордону з РФ з метою відновлення контролю України над своїм кордоном з Росією.

5.

Рада спонукає українську владу  швидко здійснити заявлені правові заходи, які уможливлять розгляд Міжнародним кримінальним судом ймовірних злочинів проти людяності, що були скоєні на території України у 2014-2015 роках.

Рада підтверджує важливість просування у питанні ратифікації Україною Римського статуту, відповідно до своїх зобов‘язань у рамках Угоди про асоціацію.

6.

Рада засуджує проведення обшуку у приміщенні телеканалу ATR, яке являє собою останній, на даний момент, акт переслідування та залякування кримськотатарської громади, а також черговою спробою обмежити свободу слова та ЗМІ на території півострову.

Рада повторює свій заклик до всіх сторін забезпечити повний, вільний та необмежений доступ міжнародних структур із захисту прав людини до всієї території України, включаючи АР Крим та м. Севастополь, незаконну анексію яких ЄС засуджує та не визнаватиме.

7.

Рада доручає Високому представнику ЄС з питань зовнішньої за безпекової політики (Федеріка Могеріні) посилити зусилля, у співробітництві з державами-членами та інституціями ЄС, з метою вдосконалення стратегічної комунікації на підтримку політики ЄС та вивчити можливості для створення окремої команди з комунікації для того, щоби очолити таку діяльність.

Такі зусилля мають включати упереджувальне представлення політики ЄС, корегування дезінформації, у разі її появи, та підтримку подальшого розвитку незалежних ЗМІ в усьому регіоні.

8.

Рада зі стурбованістю відзначає нещодавні російські заяви, що ставлять під сумнів розслідування збиття літака рейсу MH 17. Рада наголошує, що це розслідування здійснюється повністю незалежною експертною командою міжнародних експертів у повній відповідності з правилами та регламентами ІКАО, і закликає усі сторони повною мірою співпрацювати зі слідством.

9.

Рада повторює свій заклик до Уряду України прискорити реалізацію політичних та економічних реформ.

Вона настійливо закликає Україну досягти конкретних результатів у ключових сферах реформ з тим, щоб відповісти на прагнення населення щодо демократичної та модернізованої України, у якій поважаються права національних меншин.

Ці реформи повинні стабілізувати економічну, фінансову та політичну ситуацію, а також закріпити підтримку міжнародної спільноти, зокрема шляхом розвитку сприятливого інвестиційного клімату, насамперед у світлі можливої міжнародної конференції на підтримку України.

Рада ЄС вітає окремі нещодавні кроки з реформування, включаючи ухвалення законодавства у сфері децентралізації фіскальної політики. Вона нагадує, що активізований процес реформ, у т.ч. належна підготовка до майбутньої реалізації розділу IV Угоди про асоціацію, буде вирішальним у контексті політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС.

Рада вітає пропозицію Комісії щодо надання Україні макрофінансової допомоги та очікує на її швидке затвердження.

10.

Європейський Cоюз висловлює свою глибоку стурбованість у зв'язку з погіршенням гуманітарної ситуації на Донбасі.

Вона закликає всі сторони в повній мірі поважати міжнародне право, захищати цивільних осіб і співробітників гуманітарних організацій та забезпечити безперешкодний доступ для гуманітарних організацій у відповідності до міжнародного гуманітарного права і принципів.

ЄС залишається відданим забезпеченню підтримки найбільш уразливих груп населення, які постраждали внаслідок конфлікту, серед яких загалом 900 тисяч внутрішньо переміщених осіб і 600 тисяч біженців, які були змушені покинути зону бойових дій в короткі терміни і які гостро потребують допомоги.

У зв'язку з цим ЄС вітає нещодавнє рішення Комісії разом з державами-членами мобілізувати додаткові фінансові кошти і натуральну допомогу для покриття найбільш нагальних потреб, про що було повідомлено в ході нещодавнього візиту Комісара Стіліанідеса в Україну.

На сьогодні гуманітарна допомога та допомога на швидке відновлення з боку ЄС складає в цілому 95 мільйонів євро. Рада закликає усіх міжнародних донорів скоординовано відгукнутися на зростаючі гуманітарні потреби на основі Плану стратегічного реагування ООН.

* * * * *

Переклад тексту – представництво України при ЄС, додаткове коригування – "Європейська правда"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.