Двоповерхове метро, "Містраль" у Люксембурзі та демарш Калініграда – в ЄС святкують 1 квітня

Середа, 1 квітня 2015, 14:36 — Європейська правда

1 квітня відоме як День сміху чи то День дурня не лише у країнах колишнього СРСР, але й у інших державах Європи та за її межами.

Щороку деякі інформаційні видання "жартують", розповсюджуючи вигадані новини.

Європейські ЗМІ цього року не стали винятком. Більше того,  деякі з фейкових новин були прийняті за серйозну інформацію і набули розголосу.

Жартівливі "Містралі"

Найяскравішим прикладом стала стаття авторитетного брюссельського видання EUobserver. Вони повідомили, що Франція вирішила продати кораблі "Містраль", які були побудовані для Росії, дипломатичній службі ЄС для формування "істинної європейської оборонної політики". 

Два вертольотоносця нібито будуть перейменовані на "Юнкер" та "Могеріні" і розмістяться в Італії, на острові Лампедуза, та в Ризі (а далі один з них перемістять у Люксембург).

Видання не вказало у повідомленні, що це жарт. Здавалося б, абсурдність цієї новини була очевидною, та ще й підкреслена такими деталями, як базування військового корабля у Люксембурзі (хоча ця маленька країна не має виходу до моря).

Менше з тим, за кілька хвилин цю новину передрукувало російське агентство ТАСС, видавши її за серйозну інформацію. Згодом помилку визнали і видалили новину з сайту.

скріншот сайту tass.ru 

ТАСС став не єдиним, хто сприйняв це повідомлення серйозно.

Загалом до сюжету сервісу "Яндекс.Новини" потрапили десятки повідомлень різних російських ЗМІ, в тому числі провідних інформаційних агентств: ТАСС, РІА "Новини" та "Інтерфакс".

А деякі, приміром, російська агенція URA.ru, навіть взялися аналізувати наслідки такого рішення.

Згодом частина з цих інформаційних сервісів оприлюднили інформацію про те, що новина була жартом. 

 

Тему "Містралів" довелося коментувати речнику Путіна Дмитру Пєскову, який заявив, що "цінує жарти", але додав, що "Кремль більше працює, ніж жартує".

Латвійські жарти 

ЗМІ нинішньої головуючої країни ЄС виявилися вельми схильними до жартів.

Латвійська версія порталу Delfi повідомила про відокремлення від Росії Калінінградської області, яку губернатор Микола Цуканов перейменував у Пруссію.

Він також зазначив, що Пруссія має обґрунтовані історичні претензії на Померанію і на території, які "окупували" Польща, Литва, Латвія і Естонія. Ці землі Пруссія вважає своєю суверенною територією і вже найближчим часом планує їх повернути.

Видання також супроводжує новину відеосюжетом про проголошення незалежності Пруссії.

Інший латиський портал mixnews.lv повідомив, що для обміну досвідом прем'єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма на шість місяців замінить на посаді канцлера Німеччини Ангелу Меркель.

"У публічному просторі Страуюму часто порівнюють з Меркель. Саме тому було прийнято рішення про те, щоб прем'єр-міністр Латвії на півроку поїхала до Німеччини для вдосконалення своїх навичок керування урядом", - написало видання.

Офіційні жарти 

До "епідемії жартів" у День дурня підключилися також офіційні особи та організації - хтось в якості об'єкта жартів, а хтось - як жартівник.

Ведуча польського радіо ZET Моніка Олейник, представляючи у студії главу МЗС країни Гжегожа Схетину, вирішила пожартувати, назвавши його прем’єр-міністром.

Посадовець не зрозумів жарту, заперечивши: "Добрий день, але я не прем'єр, я міністр закордонних справ".

"Сьогодні ж 1 квітня", - нагадала ведуча. "А, тоді перепрошую", - нарешті зрозумів Схетина.

Об'єктом жартів - щоправда, заочно - став також президент Європейської ради Дональд Туск.

Популярне польське видання Onet повідомило про плани відкрити пам'ятник "Туску балансуючому". Видання (знову ж таки, не уточнюючи, що йдеться про жарт) повідомляє, що наразі обирають місце розташування пам'ятника - чи то біля монументу Юзефу Пілсудському в Бельведері, чи то поблизу футбольного стадіону.

Німецьке посольство у Лондоні саме вирішило пожартувати. В своєму Twitter німці повідомили, що у Берліні через рекордний наплив туристів запровадили перші в світі двоповерхові вагони метро, додавши відповідне фото.

Схоже повідомлення було опубліковане у facebook диппредставництва. Обидва набрали досить велику кількість репостів.

Специфічні жарти

Варто додати, що деякі жарти для недосвідченого читача, могли б видатися правдою, адже їхні дійові особи навіть у реальному житті схильні до дивних заяв. 

Так, видання EurActiv повідомило, що компанія Mediaset Сильвіо Берлусконі і NewsCorp Руперта Мердока готові до створення трансатлантичного новинного агентства, яке домінуватиме в медійному просторі як в ЄС, та і США.

"Початкові інвестиції не розголошуються, але партнери готові субсидувати видання протягом багатьох років. Нова компанія матиме штаб-квартиру в Вашингтоні, але редакція буде розміщуватися у Брюсселі", - сказано у новині.

Нове компанія нібито матиме назву EurActiv.us. "Для простоти EurActiv зосередиться на одній мові в Європі, і ми повинні використати тільки один англійський правопис - американський", – сказав Мердок.

Берлусконі у свою чергу заявив, що "ми маємо намір зробити американську політику більш сексуальною, і я з радістю сприятиму цьому", жартує видання.

* * * * *

Отже, колектив "Європейської правди" радить читачам бути обережними, читаючи новини сьогодні.

І наостанок – можемо запевнити, що на нашому сайті навіть 1 квітня ви знайдете тільки справжні новини. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: