Швейцарія почала процес повернення Україні грошей оточення Януковича

П'ятниця, 17 квітня 2015, 09:37 — Swissinfo

За матеріалами партнера "Європейської правди", швейцарського видання Swisssinfo.

* * * * *

Швейцарія заявила, що задовольнила запит про надання правової допомоги Україні щодо заблокованих фінансових коштів. Конфедерація зробила це вперше. Ці активи пов'язані з режимом колишнього українського президента Віктора Януковича.

"Федеральне відомство юстиції задовольнило прохання, що надійшло від канцелярії Генерального прокурора України, про надання правової допомоги у справі заморожування активів, що належать високопоставленим представникам з оточення колишнього президента України Віктора Януковича, і видала ордер на вилучення банківських записів", – сказав представник відомства Фолко Галлі (Folco Galli).

Таким чином, він підтвердив інформацію, яка з'явилася в газеті Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

"Відомство не володіє будь-якою інформацією про обсяг активів, які були заморожені. Відомо, що деякі із зазначених активів – це ті самі, що були заморожені раніше на підставі постанови Федеральної ради (уряду) від 28 лютого 2014 року".

Швейцарія була однією з перших країн, що заморозили активи колишнього президента України, а також 30 інших людей з його оточення, незабаром після його повалення на початку лютого 2014 року.

На рахунках людей Януковича було принаймні 170 млн швейцарських франків (швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung подає інші дані – від 100 млн до 160 млн франків). Тоді ж почалося розслідування щодо можливого відмивання грошей, здійсненого екс-президентом та його сином. Окрема справа проти Януковича і людей з його оточення ведеться в Женеві.

У заяві у вівторок було також зазначено, що канцелярія генерального прокурора України подала у Відомство юстиції прохання про надання взаємної правової допомоги в рамках кримінальної справи про розкрадання майна, зловживання владою і службовими повноваженнями, шахрайство і відмивання грошей.

У Швейцарії діє суворе законодавство, спрямоване проти відмивання злочинних капіталів.

Для банків блокування рахунків означає, що вони не можуть здійснювати фінансові операції з коштами, розміщеними на даних рахунках, тобто не можуть надавати номінальним власникам рахунків права знімати з них гроші або поповнювати їх.

Це перший випадок, коли представники швейцарської юстиції винесли позитивне рішення за юридичним запитом у "справі Януковича", додав Галлі. Однак він зазначив, що прохання про надання юридичної допомоги не стосувалося колишнього президента особисто. Зазначені особи вже фігурували в кримінальних розслідуваннях, що проводить Відомство.

Федеральне відомство юстиції проводить розгляд у рамках надання правової допомоги згідно з власними внутрішніми повноваженнями, як це належить робити в складних або особливо важливих справах відповідно до закону про взаємодопомогу. Проведення заходів з надання правової допомоги Установа юстиції виконує за запитом Федеральної прокуратури Швейцарії.

Запит України про надання правової допомоги від 11 лютого 2015 року розширює і замінює попередній запит.

Ще три запити про надання взаємної правової допомоги, як і раніше, залишаються на розгляді, оскільки для їхнього прийняття потрібна додаткова інформація, пояснив Галлі.

У статті газети NZZ зазначено, що, ймовірно, мине ще дуже багато часу, перш ніж якісь гроші повернуться в Україну, оскільки вся процедура може бути оскаржена зацікавленими особами.

Крім того, необхідно одержати з України легітимний ордер на арешт майна та активів.

За матеріалами швейцарського видання Swissinfo.

Публікується з редакційними правками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.