Безвізовий фальстарт: Україна прозвітувала в Брюссель про успіхи, яких немає

Вівторок, 18 серпня 2015, 19:41 — Сергій Сидоренко, Європейська правда

У вівторок президент сколихнув інформаційний простір несподіваним повідомленням – оголосив, що Київ прозвітував перед Брюсселем щодо виконання "безвізових" вимог Євросоюзу.

"Україна передала до Єврокомісії фінальний звіт щодо безвізового режиму. Очікуємо на позитивний висновок ЄК", - заявив президент в своєму твіттер-аккаунті.

Звучить як #перемога, чи не так? Адже "позитивний висновок ЄК" означає що ми виконали вимоги Європи і візи ось-ось скасують.

Біда в тому, що Порошенко сказав відверту неправду.

Це очевидно не лише експертам, а й тим, хто має хоча б поверхневе уявлення про візовий діалог України та ЄС. Наразі ми дуже далекі від виконання "безвізових вимог" Єврокомісії.

Роботи – якнайменше до кінця осені.

Простий приклад: однією з вимог ЄС в рамках безвізового діалогу є укомплектація штату і запуск роботи Національного антикорупційного бюро (НАБУ). ЄС категорично не задовольняє варіант, за якого Україна надає лише "плани оперативного запуску НАБУ". Ця проблема стала однією з ключових, через які Брюссель відмовився скасовувати візи для українців в травні поточного року.

То можливо, Порошенко домігся, щоби бюро запрацювало? Звісно ж, ні. Керівник НАБУ Артем Ситнік лише минулого тижня зробив заяву про те, що розраховувати треба на осінь. "Ми плануємо починати роботу, тобто розслідування, у жовтні 2015 року... 25 серпня починається тренування перших детективів, і 1 жовтня ми будемо готові стати до роботи", - сказав Ситник.

Тобто зараз не готові стати до роботи навіть перші детективи НАБУ! То де ж воно, остаточне виконання вимог ЄС?

Це лише одна з проблемних сфер, а їх чимало. І від того, що Порошенко заявив про "фінальний звіт України", ми не стали ані на крок ближчими до скасування віз.

Хтось може припустити, що проблема в форматі твіттера. Там завжди доводиться скорочувати і суть часом змінюється.

Але в детальнішому повідомленні на президентському сайті – ті самі фрази.

Більше того, новина на  сайті Порошенка лише поглибила чи то нечесність, чи то нефаховість його заяви.

"У відповідності до рішень Саміту "Україна-ЄС", що відбувся в Києві у квітні, Україна 17 серпня передала до Європейської Комісії фінальний звіт про виконання рекомендацій...", - повідомила президентська прес-служба.

Панове з адміністрації президента, ви не замислювалися про те, що вас читають не лише журналісти, а й експерти, які фахово опікуються тією чи іншою темою? Та й зрештою, рішення саміту Україна-ЄС нескладно знайти на президентському сайті. І там – можете переконатися самі – немає ані слова про потребу передавати якийсь "фінальний звіт" у серпні, коли Україна лише починає виконувати ключові завдання ПДВЛ.

Більше того, насправді на саміті Україна ЄС візові питання – на вимогу ЄС – майже на піднімалися. А документ, в якому Брюссель визначив перелік рекомендацій для України – Звіт про прогрес у виконанні ПДВЛ – був ухвалений лише травні, за три тижні після саміту.

То ж в квітні, на саміті, лідери просто не могли обговорювати його виконання.


То що ж передала Україна?

Джерела Європейської правди, причетні до підготовки звіту, підтвердили, що він – попри оголошену президентом назву, не є остаточним.

Звичайно ж, ані в адміністрації Порошенка, ані в МЗС, ані в Кабміні не стали відверто брехати європейським перевіряючим і не позначати як "виконані" ті пункти плану, по яким Україна вкрай далека від завершення роботи.

В звіті України не йдеться про те, що ми виконали вимоги Брюсселя.

Там Україна більш-менш відверто визнає всі ті проблеми, які існують у виконанні ПДВЛ станом на 17 серпня. І цей документ точно не варто було називати фінальним "Україна ще буде надсилати до Брюсселю уточнення до звіту на запити Єврокомісії", - розповіло Європейській правді інформоване джерело.

Швидше за все, йдеться про робочий документ, потрібний для того, щоби його взяли до відома оцінювальні місії ЄС, що відвідають Україну в вересні-жовтні.


Навіщо ж було говорити неправду?

А от це лишається загадкою і для експертів.

Можливо, це якась "інформаційна гра" або чергова спроба натиснути на ЄС щоби той "перестав пручатися" і скасував візи (якщо так – то ставлю на те, що Брюссель від  неї не в захваті, і до успіху такий текст не призведе).

Можливо, що хтось обіцяв Порошенку впоратися до серпні, але не встиг до цієї дати, а раз так – то не визнавати ж свій провал? :) Адже дата подання "фінального звіту" – 17 серпня – звучала в прес-релізах АП  ще на початку червня.

Можливо, стався комунікаційний провал – хтось з бюрократів підібрав некоректну робочу назву для документа, який точно не є і не повинен бути фінальним звітом, а далі, ґрунтуючись на цій помилковій назві, інший бюрократ написав Порошенку некоректні тези.

Нарешті, не виключено (хоча й малоімовірно), що ми знову стали свідками нереально високих очікувань Порошенка. Адже рік тому ми всі були свідками його обіцянок про скасування віз с 1 січня 2015 року.

А 8 місяців тому він мріяв про успіх Ризького саміту.

Хоча в обидвох випадках експерти в один голос попереджали: обіцянка Порошенко буде провалена.

* * * * *

З позитиву: цього разу чекати на повернення президента до реальності довелося не так довго. В АП досить швидко  зрозуміли (чи то самі, чи то отримавши протест з Брюсселю),  в яку комунікаційну халепу потрапили.

І тому за деякий час з’явився новий твіт і нова новина від президентської адміністрації, де

Порошенко визнав:  вимоги ЄС наразі не виконані.

Нині два повідомлення – друге з них спростовує перше – стоять поруч на президентському твіттері.

 

І хотілося б вірити, що суть проблеми не лишилася в чиновницьких коридорах а була донесена до президента. Адже надмірний оптимізм – це те, що потрібно нам найменше.

Президенту варто пам’ятати, що безвізові вимоги ще не виконані. І розслаблятися - точно не потрібно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.