Чи допомагає Польща Україні? Київ може на нас розраховувати

П'ятниця, 21 серпня 2015, 08:30 — Конрад Павлік, заступник міністра закордонних справ Польщі

За останні два роки польська допомога Україні лише з коштів Міністерства закордонних справ зросла у три рази до 29 млн злотих на рік. На "фінішній прямій" - переговори про польський урядовий кредит для Києва в розмірі 100 млн євро.

Незабаром МЗС запустить четвертий пакет проектів з надання гуманітарної допомоги для України.

Планується підтримка переселенців перед зимовим періодом, зокрема йдеться про допомогу дітям, які проживають в реабілітаційних центрах в Одеській області.

Перша колонна гуманітарної допомоги потрапила в Україну ще в минулому році – ми доставили його в Харківську область, щоб допомогти пережити холодну зиму тим, хто приїхав із зони бойових дій на Донбасі.

Другий гуманітарний вантаж прибув у Дніпропетровськ, щоб допомогти нужденним, передусім - біженцям і постраждалим від військових дій на Донбасі. Він був направлений в рамках європейської програми "повітряний міст", після жорстокого ракетного обстрілу Маріуполя на початку цього року.

Третім етапом став спільний польсько-німецький проект – ми направили допомогу в Запоріжжя і Маріуполь - міста, що близькі до передової.

Жоден інший уряд в Євросоюзі останнім часом не відправляв в Україну гуманітарну допомогу з такою інтенсивністю, як Польща.

Але гуманітарна допомога – це ще не все, що ми робимо.

Під час січневого візиту до Києва прем'єр-міністр Ева Копач заявила, що Польща надасть Україні урядовий кредит в розмірі 100 млн євро для розвитку та підтримки реформ. Було домовлено, що значна частина коштів призначена для модернізації та розвитку прикордонної інфраструктури на українській стороні.

Той, хто перетинав на машині або пішки польсько-український кордон (який є східним кордоном ЄС), знає, як багато там потрібно інвестицій, особливо з боку нашого сусіда.

Йдеться не тільки про прикордонні переходи, а також під'їзні колії, автостоянки і зони обслуговування мандрівників.

Це особливо важливо, оскільки незабаром, очевидно, Київ отримає право на безвізовий в'їзд в Євросоюз.

Це, природно, збільшить і без того інтенсивний трафік на кордоні.

Кредит обумовлений таким чином, що частина інфраструктурних робіт буде виконуватися польськими компаніями. Переговори щодо кредитної угоди знаходяться вже на фінальній стадії, її підписання може відбутися протягом декількох тижнів.

Польща підтримує Україну в реформах щодо децентралізації, передбаченої поправками до Конституції, проект, який вже знаходиться у Верховній Раді. Унітарність української держави незмінна, але органи самоврядування на місцях повинні отримати більше повноважень і коштів. А основою всієї системи повинні стати громади - еквівалент польських гмін (муніципалітетів).

Представники української влади часто підкреслюють, що реформа заснована на польському досвіді, і в її підготовці брали участь польські експерти під керівництвом депутата польського Сейму і колишнього мера Варшави Марчіна Свєнчіцкі.

Після того як реформу схвалить парламент, вона повинна бути реалізована протягом найближчих двох-трьох років.

А Польща буде продовжувати підтримувати цей процес, у першу чергу, з допомогою своїх фахівців.

Проект підтримки, в якому беруть участь кілька десятків експертів, фінансує Міністерство закордонних справ. Для кращої координації проекту ми, за підтримки Фонду міжнародної солідарності, відкрили бюро при Міністерстві регіонального розвитку України.

Польща також допомагає Україні у проведенні реформ щодо боротьби з корупцією.

Польські експерти з Міністерства оборони і Міністерства закордонних справ допомагають створювати антикорупційні рішення для українських партнерів.

У рамках Академії державного управління Східного партнерства, на майданчику з підготовки для державних службовців з країн Східного партнерства, Міністерство закордонних справ організовує осінній курс для координаторів з боротьби з корупцією української влади. Також Центральне антикорупційне бюро Польщі готує пропозиції для підготовки Національного антикорупційного бюро України.

Українська армія отримує підтримку  від своїх партнерів у Польщі: від початку бойових дій на Донбасі було дві хвилі гуманітарної допомоги на суму 4 млн євро кожна.

Незабаром буде висланий гуманітарний вантаж з лікарськими препаратами. Крім того, як було домовлено, в рамках НАТО в Польщі проходять підготовку українські офіцери та сержанти.

Ми допомагаємо в модернізації збройних сил, особливо в областях, які залишалися занедбані протягом багатьох років (і це чітко показала російська агресія!): у сфері логістики, системи командування, тактичної медицини. Можливо, це неочевидно, але це так само необхідно, як і постачання зброї, навколо якого в останні місяці велися жваві дискусії.

В України є великі можливості у виробництві зброї, але проблемою ваших Збройних сил сьогодні є слабка організація, застарілі методи навчання, бюрократія і корупція, які блокують можливість швидко і ефективно реагувати на виклики.

Але завдяки спільним зусиллям союзників НАТО стан Збройних сил України з кожним тижнем поліпшується.

Польща не тільки направляла вам автоколони з гуманітарною допомогою. У нашій країні лікувалися близько 140 осіб, поранених на Майдані під час Революції гідності, і десятки солдатів і офіцерів, які постраждали в антитерористичній операції на Донбасі. У цих акціях, окрім урядових організацій, беруть участь також місцеві органи влади.

Жодна інша країна не надала Україні такої великої допомоги у цій сфері.

Багато років ми підтримуємо незалежні ЗМІ в Україні. Ми робимо це спільно з партнерами, зокрема, з Канади, США і Скандинавських країн, керуючись принципом, що разом ми можемо зробити більше.

Більша частина грошей, наданих у розпорядження минулорічного лауреата премії "Солідарність" ім. Леха Валенси – лідера кримських татар Мустафи Джемілєва – потрапила в Україну. Також в цьому році лауреат Жанна Нємцова вирішила, що частина коштів у рамках премії буде виділена для України.

З допомогою цих коштів реалізуються чи будуть реалізовані, зокрема, проекти з підтримки сімей, чиї близькі загинули на Майдані, допомоги для біженців з Донбасу і проекти засобів масової інформації.

Можна ще довго перераховувати всі акції у цьому списку.

Я описую все це, оскільки часто – в тому числі з вуст людей, у яких повинні бути знання з цього питання – ми чуємо що, нібито, Польща не робить нічого або майже нічого для України.

Факти і цифри рішуче це заперечують. З 2005 року наша допомога Україні становила 90 млн - з 250 млн євро, виділених на підтримку всіх держав Східного партнерства.

З кінця 2013 року допомога Україні зростає дуже швидкими темпами.

Так, можна скаржитися, що розмір коштів на допомогу з метою розвитку у розпорядженні МЗС вже кілька років не змінюється і становить 103 мільйони, але це - тема для іншої дискусії, в якій МЗС може бути тільки одним з учасників. В цей час ми прагнемо, щоб у бюджеті на наступний рік ці кошти збільшилися на 10 відсотків.

Тим не менш в рамках того, що у нас є, ми робимо все можливе, щоб Україна, яка переживає найважчий період у історії своєї незалежності, могла розраховувати не тільки на нашу моральну, а й матеріальну підтримку.

Сказати, що Польща зовсім не підтримує Україну - означає сказати неправду.

 

Автор: Конрад Павлік

заступник міністра закордонних справ Польщі,
відповідальний за східну політику, розвиток і підтримку поляків, що проживають за кордоном.

Стаття одночасно опублікована в "Газеті Виборчій"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: