Сигнал візитом. Навіщо генсек НАТО приїхав на навчання в Україну?

Вівторок, 22 вересня 2015, 09:44 — , Європейська правда

"Чи готова Україна зараз стати членом НАТО? Відповідь дуже проста – ні. Нам необхідно до цього готуватися. Чи готовий НАТО до того, щоб Україна була членом  організації? Відповідь також буде "ні"... Але двері для України в НАТО залишаються відкритими з 2008 року".

Цю заяву президент Петро Порошенко зробив у понеділок на полігоні у Яворові в присутності генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга і півтори сотні журналістів, які приїхали висвітлювати його перший візит до України.

Порошенко підкреслює, що Україні для вступу до НАТО необхідно провести реформи відповідно до стандартів Альянсу, і лише після цього можна буде говорити про подання заявки на членство в організації.

Заява Порошенка пролунала за два тижні після хибного цитування його інтерв’ю "Голосу Америки", де він начебто заявив, що двері НАТО для України закриті.

Згодом помилку виправили, але розтиражована багатьма ЗМІ новина залишила неприємний осад, і президент, ймовірно, вирішив скористатися нагодою і в присутності генсека НАТО розставити крапки над "і" й підтвердити євроатлантичні прагнення України.

Столтенберг вперше за рік перебування на своїй посаді відвідав Україну і одразу приїхав не до Києва, а до Львівської області, де разом із Порошенком відкрив міжнародні навчання "Україна-2015".

 Фото прес-служби президента, далі – фото НАТО

Особливим цей візит став ще й тому, що генеральний секретар НАТО вперше в історії партнерств Альянсу особисто відкрив навчання в країні-партнері.

Навчання "Україна-2015" триватимуть три дні на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки. Це не військові маневри, а вправи з ліквідації наслідків катастроф і надзвичайних ситуацій цивільного характеру.

Участь у навчаннях беруть 1100 осіб. Це представники 28 країн із Європи, США, Близького Сходу та Азії. Серед них – країни-члени НАТО, Ради Євроатлантичного партнерства, країни Середземноморського діалогу.

У НАТО окремо підкреслили, що Росію на навчання не запрошували через припинення співробітництва після її агресії проти України.

У планах навчань – ліквідація наслідків за п’ятьма сценаріями: вибух на вугільній шахті, інцидент на хімічному заводі, терористичний акт або інцидент на залізниці, пожежа, у тому числі лісова, і застосування телемедицини під час рятувальних операцій.

Саме тому в нинішніх навчаннях практично не беруть участі військові, адже рятувальні служби у більшості країн відносяться до цивільних служб.

 

Є певні винятки, зокрема, американські спеціалісти, які підпорядковуються військовому командуванню, проте їхній підрозділ призначений тільки для завдань із захисту цивільного населення.

НАТО проводив навчання із цивільного захисту 15 років поспіль, проте останні два роки не було країни, яка б взяла на себе проведення таких масштабних тренувань, і представники Альянсу не втомлювалися виказувати вдячність Україні за організацію.

"Україна може пишатися своїми рятувальниками. Вони високопрофесійні, добре підготовлені, а якщо подивитися на рівень організації навчань, то він просто чудовий", -

заявив голова Євроатлантичного координаційного центру реагування на катастрофи (EADRCC) Гюнтер Бредшнайдер.

З 2011 по 2014 рік Україна взяла участь у 37 навчаннях НАТО. У 2015 році військовослужбовці задіяні в 11 міжнародних навчаннях, з яких сім пройдуть за кордоном. На території України проходять шість щорічних міжнародних навчань за участю країн-членів НАТО.

Приїзд Єнса Столтенберга до України викликав неабиякий ажіотаж. На захід прибули понад півтори сотні журналістів з усіх провідних європейських видань.

Столтенберг та Порошенко прилетіли до Яворова гелікоптером зі Львова і пробули у тренувальному центрі близько години.

 

На церемонії відкриття генсек НАТО зазначив, що ці навчання навіть більш важливі, ніж військові, адже вони допоможуть у майбутньому рятувати життя, а не забирати їх. Крім того, за його словами, це внесок України у безпеку євроатлантичного регіону. Він підкреслив, що

саме завдяки досвіду цих щорічних навчань свого часу вдалося врятувати багато людей після урагану "Катріна", землетрусу в Пакистані та повені у Боснії.

Після коротких урочистостей гостям продемонстрували зразки рятувальної техніки та систему американської телемедицини.

Цю систему вперше використають на подібних навчаннях. Пункт телемедицини дозволяє лікарям за допомогою супутникового зв’язку одночасно контактувати з кількома колегами з будь-якої точки світу і радитися щодо лікування.

Після цього генсек НАТО та президент України провели коротку зустріч тет-а-тет і дали спільну прес-конференцію.

Жодних сенсаційних заяв від сторін не прозвучало, і деякі західні журналісти навіть нарікали, що воліли б почути більше конкретики від Столтенберга.

Втім, у НАТО підкреслюють, що візит генсека вже сам по собі є рішучим сигналом до подальшого зміцнення співпраці між НАТО та Україною.

Автор: Юрій Онищенко,

"Європейська правда"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.