Ми завершили кампанію "П’ятирічні візи для українців". Тепер ви маєте на них право!

Четвер, 15 жовтня 2015, 11:30 — Якуб Логінов, Port Europa

Два з половиною роки – саме стільки тривала громадська кампанія "П’ятирічні візи для українців і білорусів" порталу "Порт Європа". Ми зробили все, що було можливо, для вирішення візових проблем – дальші дії вже повністю в руках української влади та самих українців.

Як все починалося?

У травні 2013 року до нас надійшов лист від групи білоруських активістів, котрі описали нам проблеми з отриманням польського Шенгену.

Ці проблеми добре відомі також українцям. І досі не вирішені.

Якщо коротко: щоб отримати польську візу, спочатку треба записатися на прийом через державну систему е-консульство. Однак зробити це у чесний спосіб неможливо – система видає помилку або каже "брак вільних місць до кінця місяця". І так – нескінченно.

Поляки пробували вирішити проблему шляхом технічних змін: наприклад, заміни програмного забезпечення чи боротьби з візовими посередниками. На нашу думку, це все – те ж саме, що спроба реформувати радянську економіку шляхом технічних змін, тоді як потрібно інше – справжній перехід до ринкової, європейської моделі.

Те саме з візами.

Головна причина проблем: те, що попит на польську візу в рази перевищує пропускну спроможність консульств.

А посередники та шахраї, які блокують чергу "для клієнтів" – то вже наслідок.

У такій ситуації в кожному разі знайдуться охочі скористатися можливостями незаконно нажитися на перерозподілі черг.  А якщо взяти до уваги корумпованість польської держави, годі очікувати, що в цій ситуації всі чиновники консульств поводитимуться цілковито чесно.

До того ж – коли йдеться про роботу в Україні, де корупція ще більша.

Тому наша вимога і пропозиція була такою: радикально зменшити попит на польську візу шляхом масової видачі всім, хто має на це право, п’ятирічних шенгенських віз (або принаймні віз терміном дії більше двох років).

2013 рік: 
"Холодна війна" нашого порталу з МЗС Польщі

До початку нашої кампанії про п’ятирічну візу можна було тільки помріяти, Польща штучно нарощувала статистику видачі "довгих" віз, видаючи переважно візи терміном в один рік. Це і було причиною нашої нищівної критики польського МЗС – міністерства, яке довгий час не хотіло цю критику сприймати.

Щоб донести інформацію про візові скандали до широкого загалу, ми зверталися за допомогою до польських журналістів і депутатів. Але це не було простою справою. І все це наш портал проводив і проводить без жодного фінансування, за рахунок лише особистого часу автора статті та задіяних активістів (Мацєй Пьотровський, Вероніка Димінська).

І тут гірка констатація – якби кожен українець і білорус, котрий стикається з візовою проблемою, присвятив хоча б 10% того часу і зусиль написанню бодай звичайної скарги до польського МЗС, посольства або Єврокомісії, візова проблема вже давно була б вирішена.

Наодинці боротися важко. МЗС Польщі швидко припинив відповідати на мої журналістські запитання.

Однак справу вдалося посунути вперед завдяки депутатським запитам, поданим на наше прохання. Цю ситуацію я детально описав у своїй статті для "Дзеркала тижня".

На превеликий жаль, аналітичні центри "Nowa Europa Wschodnia" i "Ośrodek Studiów Wschodnich" за ці 2,5 роки не знайшли бажання повідомити про нашу кампанію і взагалі – про візову проблему.

А саме вони формують у Польщі громадську думку щодо "східної політики".

Для них, а також для переважної більшості відомих проукраїнських журналістів польських ЗМІ, візові проблеми просто не існують.

Та водночас дуже позитивно відреагували інші польські журналісти – зовсім не задіяні до українських і східних питань.

Завдяки ним візові проблеми та наша вимога видавати українцям п’ятирічні візи потрапили на шпальти провідних польських ЗМІ.

Позитивно відреагували також депутати Сейму. Я вже давно припинив рахувати, скільки депутатських запитів щодо п’ятирічних віз і візових скандалів польські депутати подали на наше прохання.

Їх точно більше за 50.

Особлива подяка наступним депутатам: Малгожата Госєвська, Мірослава Никєль, Марцін Свєнціцький, Ева Колодзей, Юзеф Лассота, Марія Зуба, Анджей Ожеховський, Йоанна Фабісяк, хоча всіх причетних до цієї справи перелічити неможливо.

Зміна візової політики МЗС – пріоритет для багаторічних віз

Депутатські запити та наголошення справи в польських ЗМІ дали бажані результати.

Запити від депутатів ігнорувати вже не можна, особливо в такій кількості і від депутатів практично всіх фракцій, від лівих до правих, від коаліції до опозиції, за одним винятком PSL (Польська селянська партія).

Результатом стало офіційне рішення МЗС щодо зміни візової політики.

Однак скільки цей успіх коштував нам здоров’я і нервів, можете тільки здогадатись. Ось згадане рішення.

Та далі почалося найцікавіше.

Варшава офіційно визнала наші вимоги щодо п’ятирічних віз правильними, однак вказівки варшавської централі МЗС на практиці часто не виконувалися. Довелося знову писати статті та просити депутатів про втручання...

Результат кампанії такий: візові черги та зловживання існують і надалі, однак статистика суттєво змінилася на користь багаторічних віз, про що свідчить цей документ.

Що далі? Тепер все в руках самих українців

Ситуація неоднозначна.

З одного боку, вдалося отримати офіційне визнання з боку МЗС Польщі пріоритету для багаторічних віз, на що тепер кожен із вас може посилатися у розмові з консулом чи працівником візового центру.

Багато осіб такі п’ятирічні візи одержали – ми отримуємо листи від таких людей, і мені в цій ситуації дуже приємно, що я зміг докласти свої дві копійки до принаймні часткового поліпшення ситуації з візами, за яку мені, як поляку, просто соромно.

З іншого боку, черги, зловживання і корупція не зникли.

І не треба мені писати про це – я чудово знаю, яка є ситуація і що вона невтішна.

Тим не менш, на жаль, на цьому нашу кампанію "Wizy pięcioletnie dla Ukraińców i Białorusinów" треба буде припинити.

Принаймні на якийсь час, до весни 2016 року. І не тому, що проблеми вирішені.

Але тому, що ми і я особисто зробили у цьому питанні все, що могли. І далі все в руках самих українців та української влади.

Ключова річ:

українці, котрі мають позитивну візову історію, мають право на п’ятирічну візу. Це підтверджено офіційними документами польського МЗС.

І це ваш аргумент у розмовах з консулами чи працівниками візових центрів. Так, вам будуть у цьому відмовляти, переконувати, що це неправда, пропонувати максимально річну візу.

Тому перш ніж клопотатися про надання візи, роздрукуйте цю офіційну відповідь на депутатський запит у візовій справі.

Долучайте його до візових заяв, майте при собі, коли подаєте документи, і пред’явіть його консулу чи працівнику "на віконці", коли той проситиме вас відмовитися від довготермінової візи на користь річної чи ще коротшої.

А коли все ж таки щось піде не так – пишіть офіційну скаргу за адресою:

Ministerstwo Spraw Zagranicznych
Wydział Konsularny
al. J. Ch. Szucha 23, 
00-580 Warszawa
Польща

Скаргу треба написати польською мовою – вона може бути з помилками, та важливо, щоб була ваша зворотна адреса.

Бо як немає скарг від українських громадян, нам і надалі казатимуть, що "Порт Європа" сам собі придумав візові проблеми, а насправді все гаразд, жодні українські громадяни нам не надсилали ані скарг, ані застережень.

По-друге, на Польщі світ не закінчується. Багаторічну шенгенську візу дуже легко отримати, зокрема, в консульствах Словаччини та Словенії. А ще візу можна одержати в консульствах Чехії, Литви, Латвії, Естонії – і це я кажу тільки про ті країни, які ліберально ставляться до українців.

І останнє, але не менш важливе: Україна мала всі шанси отримати безвізовий режим вже на початку 2014 року разом із Молдовою – завалили справу українські політики.

І тепер ситуація повторюється. Про це – у статті "Європейської правди".

Як бачимо – все в руках президента України, уряду, депутатів. Але також і звичайних українців, котрі повинні тиснути (наприклад, масовими акціями протесту), щоб українська влада нарешті прийняла всі закони, які є умовою для скасування віз.

Я б дуже хотів у цьому допомогти, але не вийде. Цю роботу мусить виконати сама Україна і українці. Саме тому як таку нашу кампанію "П’ятирічні візи для українців і білорусів" наразі завершуємо – до весни 2016-го, а далі буде видно.

 

Автор: Якуб Логінов

портал Port Europa, Краків

www.facebook.com/wizypiecioletnie

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.