Особливості національної антикорупції: Як і чому затримали екс-прем`єра Молдови

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 13:40 — Ірина Івашкіна, Наталія Мельник, NewsMaker
Фото EPA

У четвер Парламент Молдови зняв депутатський імунітет з лідера Ліберально-демократичної партії (ЛДПМ) Володимира Філата, у відповідь на пред'явлені тому звинувачення в хабарництві.

В Україні багато хто сприйняв це як ознаку боротьби з корупцією, але ситуація не така оптимістична, як може здатися.

Партія Філата планувала відправити у відставку генпрокурора Корнеліу Гуріна – того самого, який у відповідь оприлюднив звинувачення на адресу політика.

Сам Філат впевнений, що кримінальне переслідування – справа рук заступника голови Демпартії Володимира Плахотнюка, його давнього політичного супротивника (і водночас – соратника за коаліцією, така вже специфіка молдавського політичного поля).

І хоча мало хто має сумніви, що Філат дійсно причетний до корупції, експерти впевнені, що йдеться не про боротьбу з хабарниками, а про політичний двобій.

На їхню думку, Плахотнюк цілковито переграв Філата у війні, що триває між ними багато років, і тепер країну чекають або дострокові вибори, або переформатування правлячої коаліції.

ЄвроПравда публікує статтю нашого молдавського партнера, незалежного видання Newsmaker (адаптовану для українського читача).

Удар під дих

За зняття парламентського імунітету з лідера Ліберально-демократичної партії Молдови Володимира Філата у четвер, на першому засіданні осінньо-зимової сесії, проголосували 79 депутатів.

Тобто всі, крім ліберал-демократів.

Хоча ще вранці такий розвиток подій був зовсім не очевидний. Ніщо не вказувало на те, що за кілька годин альянс "За європейську інтеграцію" (окрім ЛДПМ, до нього входять Демпартія і Ліберальна партія) припинить своє існування.

Але події розгорталися стрімко і, судячи з усього, виявилися несподіванкою, принаймні, для частини депутатів правлячої коаліції.

Перед початком засідання депутати від ЛДМП впевнено казали, що на засіданні буде відправлено у відставку генпрокурора Корнеліу Гуріна і деяких урядових чиновників – саме така домовленість була досягнута напередодні між ЛДПМ і Демпартією.

Карти змішалися, коли генпрокурор вийшов на парламентську трибуну і виступив із сенсаційними звинуваченнями на адресу Філата. Він звинуватив лідера ліберал-демократів у причетності до "крадіжки століття" – тобто до виведення в офшори з низки великих банків мільярда євро державних коштів. І заявив, що у слідства є докази цього.

За твердженням генпрокурора, Філат отримав $190 млн (а згідно з документами слідства – взагалі $250 млн) від підприємця, мера Оргеїва Ілана Шора, який є головним обвинуваченим у "справі Banca de Economii". Крім того, як сказав Гурін, Філат має прямий стосунок до діяльності фірми Caravita, яку очолювали його родичі і яка звинувачується в участі у схемі з виведення коштів з Banca de Economii.

І нарешті, йшлося про банальну корупцію.

У розпорядженні NM опинилися свідчення бізнесмена Ілана Шора, які стали підставою для звинувачень на адресу лідера ліберал-демократів Володимира Філата. У протоколі, який складається з десятка сторінок, зазначається, що у слідства є ще 148 сторінок додатків, у тому числі копії виписок банківських рахунків.

Частина коштів, за даними обвинувачення, передавалася готівкою, а

вимушена "співпраця" бізнесмена і тодішнього прем'єра почалася з хабара на суму $500 тис. Звісно, готівкою.

Щоб Володимир Філат не вплинув на хід розслідування і не знищив докази, прокуратура зажадала від парламенту терміново зняти з лідера ЛДПМ депутатський імунітет.

Для Філата і ліберал-демократів заява генпрокурора явно стала несподіванкою.

"Гурін мав прийти і зачитати заяву про відставку. Така була домовленість. Іншого способу його звільнити немає. А вони прийшли зі зняттям імунітету", – поділився з NM один з депутатів від ЛДПМ.

Поки юридична комісія на екстреному засіданні обговорювала запит генпрокурора, Філат вийшов до журналістів і заявив, що "відбувається шоу", сплановане його противником Володимиром Плахотнюком; сказав, що не потребує імунітету і готовий доводити свою невинуватість.

Хоча одразу додав, що закони в Молдові не працюють і країною "править одна людина ".

Володимиру Філату и Володимиру Плахотнюку и раніше важко було зображувати дружбу. Фото: Максим Андреев, NewsMaker

А потім пролунала і зовсім несподівана – як для коаліційної партії – заява: за словами Філата, ЛДПМ вважає за необхідне провести нові "чесні й вільні" вибори, оскільки попередні такими не були.

Полювання на Філата

Події в парламенті тимчасово затьмарили, що відбувалося навколо будівлі законодавчого органу, перед яким мітингували проросійські політичні сили – прихильники Партії соціалістів і "Нашої партії".

Вони ще напередодні обіцяли оточити будівлю парламенту і нікого не випускати доти, доки керівництво країни не піде у відставку.

Звістці про висунуті на адресу Володимира Філата звинувачення мітингувальники зраділи.

Лідер "нашистів" Ренато Усатий сказав, що тепер головне — не дати лідеру ЛДПМ втекти, і пообіцяв подарувати "Мерседес" тому поліцейському, хто перший заарештує Філата.

Прихильники Усатого і Додона, як і обіцяли, перекрили всі під'їзди до парламенту, але їхньою метою тепер був лише Філат.

Проросійські активісти на чолі з Усатим ретельно оглядали автомобілі, які від'їжджають від парламенту; відкривали навіть багажники. У виступах перед протестувальниками в основному критикували лідера ЛДПМ.

Втім, екс-прем'єр не намагався або не зміг втекти.

Він залишив парламент із співробітниками Національного антикорупційного центру, а в будинку НАЦ був офіційно затриманий. Найближчим часом відбудеться суд щодо його арешту.

Між тим примітно інше. У виступах мітингувальників, блокували парламент, прізвище Плахотнюка тепер майже не звучала. Хоча до того він був для них таким же "ворогом", як і Філат.

Що далі?

Директор центру політичного аналізу Politicon Анатол Церану також вважає, що шанси зберегти правлячу коаліцію мізерні і справа йде до дострокових виборів. Водночас він не виключив варіанту створення лівої коаліції вже в нинішньому складі парламенту. "Вважаю, що у авторів сценарію, який наразі розігрується, вже є напоготові така коаліція",— сказав NM експерт.

"Зрозуміло, що Філат буде заарештований і стане цапом-відбувайлом,— вважає Церану.— При цьому залишаються питання. Наприклад, чому в такому разі досі залишається на волі Ілан Шор?"

"Відбувається те, про що мріяли, — очищення, нехай і часткове, політичної еліти", – заявив NM експерт IDIS Viitorul Корнел Чуря.

За його словами, протистояння між Філатом і Плахотнюком, що почалося в 2009 році, завершується повною поразкою лідера ЛДПМ: "Філат вибуває з політики". Експерт вважає, що принесення в жертву Філата частково нейтралізує протестні настрої в суспільстві, оскільки формально відповідає тому, чого вимагали маніфестанти – тобто боротьбі з корупцією.


 

Ірина Івашкіна, Наталія Мельник,

Кишинів, NewsMaker

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.