Як гартувалась Варшава: репортаж з виборів, що змінили владу в Польщі

Понеділок, 26 жовтня 2015, 09:10 — Юрій Панченко, Європейська правда, Варшава
Майбутня прем'єрка Беата Шидло і лідер партії ПіС Ярослав Качинський святкують перемогу на виборах.

Парламентські вибори у Польщі завершилися сенсацією. Хай навіть і очікуваною.

Польська партія "Право і справедливість" (ПіС) – донедавна опозиційна – безпосередньо перед голосуванням різко збільшила свою підтримку і тепер, схоже, отримає одноосібну більшість у Сеймі.

І навіть якщо офіційні підрахунки дещо погіршать результат партії і їй доведеться організовувати коаліцію, ПіС, поза сумнівом, стане лідером більшості та отримає прем'єрський пост.

"Європейська правда" у репортажі із західної Польщі вже розповідала про те, як партія влади – Громадянська платформа (ГП) – йшла до провалу на цих виборах. А сам день голосування і ніч підрахунку голосів кореспондент ЄП Юрій Панченко зустрів у Варшаві.

Агітація по-польськи


 Реклама у день виборів. Тут и далі - фото автора

Якщо у день виборів ви побачите в Польщі передвиборчі білборди (а їх важко буде не помітити і в столиці, і в регіонах) – не дивуйтеся.

Це – не провина рекламників або комунальників.

Просто польське законодавство, на відміну від українського, не забороняє наочну агітацію навіть під час голосування.

При цьому рекламні афіші – один з кращих показників "народної любові" або, скоріше, "нелюбові".

Розвішують плакати за рознарядкою, відповідно до рекламних бюджетів, а ось зривають і псують – від щирого серця.


 

Саме тому у Варшаві, де правих з ПіС і досі не люблять, їхня реклама особливо постраждала – багато партійних плакатів зірвано, а у решти нерідко вирвані очі на портретах кандидатів.

Втім, у партії влади "народний рейтинг" у Варшаві нехай і вищий, але далекий від ідеального. "Ми вам більше не віримо", – красномовно сповіщає напис на одному з білбордів.

До речі, ще одна цікава особливість польського законодавства: хоча партійна агітація і не припиняється, особисту участь кандидатів у агітаційних заходах заборонено в день виборів і напередодні.

Щоправда, і це обмеження можна оминути. Як це зробив рок-музикант Павел Кукіз (головна зірка нинішнього виборчого циклу, який посів третє місце на травневих президентських виборах).

Напередодні виборів Кукіз поїхав до Лондона, агітувати серед чималої польської громади, яка налічує сотні тисяч людей. А в суботу – дав агітконцерт в клубі при польському культурному товаристві у британській столиці. Виборче законодавство хоч і забороняє агітацію, але діє тільки в межах Польщі, та й про пісні там нічого не сказано ;)

Там же, в Лондоні, Кукіз залишився на голосування, віддавши голос за себе в посольстві Польщі. Польське законодавство і тут набагато ліберальніше за українське – в нашому випадку виборцю не вдалося б проголосувати за кордоном, поїхавши туди в коротке відрядження.

Новачки-економісти

Більшість перших осіб польської політики голосують у регіонах або навіть за кордоном, як Кукіз.

А ті VIP-виборці, хто зареєстрований у Варшаві, ніби вирішивши пожартувати над журналістами, призначили своє голосування на один час, об 11-й ранку, але в різних районах Варшави. Ми вирішили піти за одним з лідерів варшавських симпатій, засновником "Новочесни" (дослівний переклад – "Сучасна") Ришардом Петру.

Чому саме він? Хоча б тому, що ця партія, створена лише кілька місяців тому відомим польським економістом, змогла без дорогої виборчої кампанії домогтися значних результатів.

До речі, за "Новочесну" агітує Лешек Бальцерович – батько польських економічних реформ 1990-х.

Дільниця в школі у віддаленому варшавському районі Бєляни. У цьому відносно молодому районі, як вважається – з кращою у Варшаві екологією, – мешкає середній клас.

Голосування Ришарда Петру очікують більше десятка фотокореспондентів і одна телекамера – переконливо як для голови молодої партії, але не надто багато як для одного з лідерів національних виборів. Та й сам кандидат, як видно, не звик до підвищеної уваги ЗМІ – він довго позує перед виборчою урною, виконуючи вказівки фотокорів, які вимагають то підняти бюлетені вище, то – наполовину опустити їх до урни, то – зробити пальцями жест Victory.

"Ну годі вже – черга зібралася", – жартує він.

Досить близько – дільниця чинного прем'єра Еви Копач.

Це також – південна околиця Варшави, але журналістів і телекамер – набагато більше, а для самої Копач увага преси більш звична, ніж для новачка Петру.

Без інцидентів, щоправда, у прем'єра не минулося – "автором проблем" став її трирічний онук Юліан. Згодом польські телеканали обійшло відео, як глава уряду відбирає бюлетені у малюка, який не дозволяє їй голосувати:)

Політики, щоб не порушувати закон, на дільниці були небагатослівні, але виборці охоче розповідали ЗМІ про свої уподобання. Не дивно, що на околиці Варшави – у молодіжному районі – підтримка молодих партій була особливо високою.

"Треба голосувати за нові сили, інакше до наступних виборів наша донька підросте і вважатиме нас старими дурнями", – в один голос каже молода пара, яка прийшла на вибори з 5-річною донькою Євою.

Дещо інше враження – від голосування екс-президента Броніслава Коморовського. Він голосує в самому центрі, в ліцеї імені Стефана Баторія. Там зовсім інший електорат – переважно літні люди, а багато жінок виглядають так, ніби одразу після голосування йдуть до опери. Щоправда, і тут симпатії – на боці новачків польської політики.

Навіть тут чимало претензій до старожилів польської політики – ПіС і Платформи.

"Мене дуже розчарували підсумкові дебати між Копач і Шидло. Пані прем'єр була зовсім ніяка.

Мені навіть сподобалася Шидло – можливо, вона і справді буде хорошим прем'єром. Однак голосувати за ПіС я все одно не стала – не хочу, щоб нас знову обдурили, як у 2006-му", - говорить ЄвроПравді одна з літніх жінок, що прийшли на вибори.

Такі думки, до речі, ЄвроПравді довелося почути не лише в столиці, а й за її межами.

Польщі набридли старі партії, виборець вже не просить, а вимагає оновлення влади.

І це – один із секретів успіху ПіС, який сенсаційно переміг на президентських виборах, виставивши маловідомого партфункціонера Анджея Дуду проти "важкоатлета" від Платформи Броніслава Коморовського і вирвавши перемогу у останнього.

На парламентських виборах ПіС повторив успішний сценарій. Лідер партії Ярослав Качинський балотується в регіональному, варшавському списку, а обличчям партійних перегонів стала 52-річна депутат Сейму Беата Шидло – хай і не новачок, але явно не перша особа польської політики.

Тріумф ПіС чи перемога новачків?

Попередні результати екзит-полів у Польщі оголосили о 21.00, і ці дані дали змогу говорити про справжній тріумф "Права і справедливості".

За останні тижні ПіС збільшив рейтинг і – згідно з даними, оприлюдненими після закриття дільниць – отримав 39,9% підтримки. Цього цілком достатньо, щоб сформувати однопартійну більшість – соціологи припустили, що партія, яка перебувала в опозиції останні 8 років, отримає 242 місця в Сеймі (для більшості достатньо контролювати 231 мандат).

 

Прем'єр-міністр Польщі Ева Копач, виступаючи в штабі "Платформи" після завершення виборів, визнала, що чинна партія влади втрачає контроль за урядом. Ева Копач додала, що вона вважає позитивними результати восьми років врядування ГП.

"Ми не втратили ці вісім років. Сьогодні Польша прекрасніша, ніж була вісім років тому. Сьогоднішня Польща – це країна показала економічний розвиток, де безробіття вимірюється однозначним показником. Саме в такому стані ми залишаємо країну тим, хто переміг сьогодні" – додала вона.

Ближче до ночі, між тим, дані екзит-полів уточнили

Підтримка ПіС знизилася до 39,1%, або 238 місць. Зниження передбачуване – річ у тім, що наприкінці дня соціологи уточнюють цифри за рахунок вечірнього голосування. А електорат ПіС – переважно мешканці сіл і невеликих міст, які приходять на дільниці вранці.

На перший погляд, уточнений результат теж непоганий – 238 місць також достатньо для створення більшості.

Але є нюанс.

На межі прохідного бар'єру балансує партія євроскептиків КОРВіН на чолі з проросійським євродепутатом Янушем Корвіном-Мікке, який відомий тим, що "зигував" у парламентській залі.

Опитування дають соратникам Корвіна-Мікке 4,9%, і якщо він все ж подолає 5%-й бар'єр, то кількість мандатів ПіС знизиться і у них може виявитися на 1-2 місця менше, ніж це необхідного. У цьому разі переможцю виборів доведеться створювати коаліцію.

ПіС багато в чому близька до КОРВіН, але є важлива відмінність. Перша партія – запеклі русофоби, другу не без підстав вважають проросійською силою.

Тому найбільш реальний соратник ПіС (звісно, в разі, якщо буде потреба у такому соратнику) – партія Кукіз'15. Адже останні, схоже, готові багато на що, аби потрапити до влади.

З ким для цього доведеться блокуватися – для Кукіза не так важливо, адже його єдина ідеологія – популізм.

ЄвроПравда не могла не відвідати штаб-квартиру Кукіза, особливо зважаючи на місце її розташування.

Штаб партії працює у варшавській пивниці, що цілком відповідає іміджу найексцентричнішого політика нинішніх виборів.

Сам Кукіз, коментуючи свій результат, не шкодує обіцянок, і його промова – зайве підтвердження іміджу головного популіста минулих виборів.

 

З підтримкою у 9% і лише 44 місцями в парламенті він обіцяє змінити конституцію, повернути країну народу, а заразом – повернути з еміграції тисячі поляків.

"Якщо ми без грошей, без штабів на місцях, лише завдяки ентузіазму, досягли такого результату – ми здатні повністю перевернути польську політику", - запевняє політик-музикант.

Однак співробітники штабу зовсім не виглядають енергійними – якби не партійні прапори, штаб нагадував би звичайний спортивний зал після перемоги місцевої команди. З келихами пива партійці дивляться на екран, де лідер виборів Беата Шидло обіцяє "уряд з кулаками", готовий не на словах, а на ділі працювати на країну.

* * * * *

А тим часом – коли стало відомо про великий результат ПіС, під президентським палацом почали збиратися люди, які вимагають поновити слідство щодо катастрофи президентського літака під Смоленськом.

"Тепер уже ніхто не має заважати відновленню справедливості", - запевнив ЄвроПравду один з мітингувальників.

Це – наочна демонстрація того, що загострення відносин з Росією, схоже, стане головним зовнішньополітичним підсумком польських виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.