Навіщо Нідерландам інвестувати в Україну

Понеділок, 4 квітня 2016, 15:12 — Ірина Федець, Дмитро Науменко, для ЄвроПравди

За останні роки нідерландські інвестори відкрили для себе великий український ринок з його кваліфікованою та недорогою робочою силою, а також розширення можливостей для бізнесу.

Сьогодні в Україні працюють 315 нідерландських компаній, і що особливо показово – за результатами минулого року Нідерланди стали другим найбільшим інвестором в Україні. За весь час нашої незалежності нідерландські інвестори вклали в українську економіку біля $5,6 млрд.

Причому, на відміну від інших країн, де інвестиції часто йшли у фінансовий сектор (тобто – на підтримання життєдіяльності "доньок" закордонних банків), нідерландські інвестори вкладались як у промисловість ($1,7 млрд), так і в телекомунікаційну сферу ($1,8 млрд). 

Звичайно, що війна та економічна криза внесли свої корективи – статистика за 2015 рік щодо інвестицій та торгівлі між Нідерландами та Україною залишає не так багато простору для оптимізму: нідерландський експорт в Україну почав спадати і, навіть якщо порівнювати із 2013 роком, зменшився майже вдвічі.

Однак й на цьому тлі приток нідерландських інвестицій не зупинився – минулого року їх надійшло на суму $391 млн. І це в той час, коли інвестори з інших європейських країн часто воліють позбутися українських активів! 

Ця статистика показує, що Нідерланди все ж вірять у нашу країну та її економічні перспективи. Чергове підтвердження цьому – успішний бізнес-форум, проведений у місті Гаага українським Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

І така віра цілком аргументована, адже Україна має суттєві конкурентні переваги та низку перспективних галузей, що активно розвиваються.

Що Україна може дати Нідерландам? 

Україна має свої переваги як об’єкт інвестування для іноземного капіталу. Зокрема, "підкупити" нідерландських підприємців можуть такі аргументи:

  1. Вигідне розташування країни, родючий клімат, чимала кількість природніх ресурсів. Незважаючи на падіння реальних доходів населення впродовж останніх років, Україна, тим не менш, залишається шостим найбільшим споживчим ринком в Європі із 43 млн споживачів сьогодні.
  1. Низька вартість виробництва. Україна цілком може стати майданчиком для ведення діяльності нідерландських компаній, оскільки оплата праці, енергоресурси, сировина та інші виробничі витрати стали значно дешевшими в доларовому еквіваленті. Наприклад, середня заробітна плата в Україні впала до відмітки 192 долари на місяць за результатами 2015 року, що в середньому майже вдвічі менше, ніж у Китаї, та значно нижче від рівня країн Центрально-Східної Європи та Західної Європи.
  1. Швидка доставка. Україна має стратегічне розташування з точки зору ведення торгівлі з ЄС. Доставка продукції з України до більшості європейських ринків вантажним автотранспортом займає лише два дні. Це є значною перевагою для виробництва із коротким ланцюгом постачання і швидким циклом виробництва, наприклад, таких, як сільське господарство, текстильне виробництво і мале машинобудування.
Для збільшення натисніть зображення 

Інвестиції з Нідерландів: куди вкладати гроші?

З огляду на секторальну структуру української економіки, можна ідентифікувати декілька особливих сфер, що можуть приносити значні прибутки для інвестора навіть у короткостроковій перспективі, а також ті, що мають значний інвестиційний потенціал, який може бути розблокований завдяки успішним реформам.

Сільське господарство

Україна має 33% світових запасів найбільш родючого чорнозему та 41 млн гектарів земельних угідь. Аграрний сектор має низьку орендну ціну на землю (вартість річної оренди землі в Україні коливається в межах 80 євро за гектар, тоді як в Нідерландах така сума становить близько 900 євро).

Однак сільське господарство в Україні все ще гостро потребує сучасних технологій для підвищення рівня продуктивності, що для багатьох продуктів є вдвічі нижчим, ніж у розвиненому світі. Цей аспект залишає багато вільних ніш для бізнесу з Нідерландів, який має найкращі світові технології у сфері сільського господарства та переробки продуктів харчування. У довготривалій перспективі Україна також може розглядатись як дуже привабливе місце в світі для ведення органічного сільського господарства, умови для якого тут здатні забезпечити економію операційних витрат та витрат на іригацію на рівні 25-35%, а також підвищення врожайності на 20% порівняно зі звичайними умовами.

 IT-сектор

Сьогодні це динамічно зростаюча галузь, що не лише стабільно приносить тверду валюту в країну, але також має всі шанси стати одним із завтрашніх ІТ-центрів на глобальній мапі високих технологій. Не випадково український IT-сектор залишається лідером за обсягом інвестування з Нідерландів. 

  • Україна займає перше місце в Європі в сфері ІТ із швидким зростанням кількості ІТ-професіоналів – близько 90 тис. осіб сьогодні. Крім того, має амбіційний план збільшити цю цифру до понад 200 тис. спеціалістів до 2020 року. 
  • Сьогодні в Україні ведуть діяльність більше 1 тис. ІТ-компаній, в тому числі іноземні. За минулі декілька років вони еволюціонували від ІТ-бізнесу, що спеціалізується на програмуванні та надання широкого виду технічних послуг, до створення власних повноцінних програмних продуктів.
  • В Україні знаходяться більш ніж 100 науково-дослідницьких центрів глобальних компаній з різноманітних галузей, включно із телекомунікаціями, програмним забезпеченням, індустрією ігор та електронною комерцією. Значна частина цих світових компаній увійшла на український ринок опосередковано, через злиття та поглинання, спільну науково-дослідну діяльність із залученням зовнішніх ресурсів, або через співпрацю з компаніями за схемою аутсорсингу, однак такі компанії, як EPAM, Global Logic, Luxoft, зайшли на український ринок шляхом створення дочірніх компаній, отримуючи перевагу від високої якості праці ІТ-фахівців, близькості до європейських ринків та порівняно низької вартості розробки ІТ-продуктів.

Для збільшення натисніть на зображення 

Зелена енергетика та енергоефективність

Україна сьогодні також є дуже перспективним ринком для інвестицій в енергетичний сектор. Маючи сильно монополізовану традиційну генерацію (великі електростанції, що належать державі або місцевому бізнесу), сфера відновлюваної енергетики становить розумну альтернативу для інвестицій через значний наявний ресурсний потенціал та механізм популяризації відновлюваної енергії на рівні держави.

З точки зору потенціалу, Україна займає 30-те місце серед топ-40 світових ринків відновлюваної енергетики.

Уряд пропонує досить привабливі пільгові тарифи для відновлюваної енергетики в Україні, які зафіксовані в євро та відповідають середньому рівню відповідних тарифів в ЄС, а тарифи для сонячної генерації взагалі є найбільшими в Європі.

Автори: 

Ірина Федець, науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій

Дмитро Науменко, старший аналітик ГО "Український центр європейської політики"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.