Єврокомісія оголошує про новий рівень допомоги Україні: стаття Могеріні та єврокомісара Гана

Понеділок, 19 вересня 2016, 13:02 — , Федеріка Могеріні

ЄвроПравда публікує спільну статтю високого представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріки Могеріні та європейського комісара з політики сусідства та переговорів щодо розширення ЄС Йоганнеса Гана.

Єврочиновники анонсують створення нового механізму підтримки країн-сусідів ЄС, включно з Україною. Цей механізм має гарантувати безпечність інвестицій у ці країни, що є принципово важливим для вітчизняної економіки. 

 * * * * *

У часи викликів ми маємо заново продумати те, як ми діємо. Ми також потребуємо інноваційних рішень. Стикаючись із дедалі більшими фінансовими обмеженнями, ми не можемо просто покладатися на державні ресурси, коли прагнемо стимулювати економіку та створювати нові робочі місця.

Однак наші дії можуть покладатися на співпрацю різних гравців, від міжнародних інституцій до приватного сектора, і мобілізувати їх, об'єднуючи зусилля для досягнення спільної мети.

Минулого року Європейська комісія створила Європейський фонд стабільних інвестицій – так званий "План Юнкера".

Це був поворотний пункт у підході Європейського Союзу до питання економічного зростання в Європі. Лише протягом одного року ми знайшли 116 мільярдів євро, що пішли на підтримку понад 200 тисяч малих і середніх підприємств.

Цей фонд показав свою працездатність – і саме через це ми зараз розширюємо цей план: як у Європі, так і за її межами.

Для цього ми створюємо План зовнішніх інвестицій.

Європейський Союз уже зараз є лідером у гуманітарній допомозі та підтримці розвитку в країнах, які є нашими сусідами. Останніми роками ми показали свою здатність знаходити великі ресурси за відносно короткий час.

Фонд біженців у Туреччині з бюджетом у 3 мільярди євро опікується питаннями освіти, здоров'я та базових потреб сирійців, що мешкають у турецьких таборах для біженців. Трастовий фонд для Сирії, перший бюджет якого сягне 1 мільярда євро наприкінці 2016 року, допомагає мільйонам внутрішньо переміщених осіб у Сирії, а також надає підтримку громадам, що прихистили біженців у Лівані та Йорданії.

Але сьогодні ми ще послідовніше координуємо свою допомогу з розвитку та свою гуманітарну допомогу. Ми виставляємо чіткі пріоритети та вдаємося до цільових дій.

Утім, ми знаємо, що державні ресурси не є нескінченними та всесильними. Коли ми дивимося на середньо- та довгострокову перспективу, ми розуміємо, що потребуємо нових гравців, нових інструментів та нових партнерств, націлених на підтримку зростання, створення робочих місць та відповідь на первинні причини переміщення та міграції людей.

Саме тому ми створюємо План зовнішніх інвестицій.

У сучасному світі, який стає дедалі різноманітнішим, приватний сектор став ключовим гравцем зовнішньої політики.

У країнах, які є сусідами ЄС, європейські компанії надають роботу сотням тисяч людей. Вони роблять свій внесок до добробуту та стабільності країн, у які вони інвестують.

Подібний бізнес має стратегічне значення для нашої зовнішньої політики. Але ми також знаємо, що приватні інвестиції, якщо їх не підтримувати, прямуватимуть до найбезпечніших та найменш ризикованих територій.

Наша бізнесова спільнота просить про безпеку і про захист від усіх можливих ризиків – як від фінансових чи правових, так і від ризиків нестабільності.

План зовнішніх інвестицій буде фундаментом їхньої безпеки та стимулом для пошуку нових можливостей за межами наших кордонів.

План спрямований на те, щоб знайти понад 40 мільярдів євро інвестицій для країн-сусідів ЄС. Це більше, ніж весь обсяг допомоги, яку ЄС зараз виділяє по всьому світу.

Цей обсяг можна подвоїти, якщо держави-члени ЄС виділять такі самі гроші, які ми виділяємо з бюджету ЄС.

Європейський фонд стабільного розвитку (ЄФСР) надаватиме гарантії приватним інвесторам відносно тих ризиків, з якими вони стикаються, коли починають свій бізнес у країнах, що розвиваються. Ці гарантії не тільки просуватимуть конкретні проекти, але й створюватимуть "інвестиційні вікна" у стратегічних регіонах чи галузях. 

"Єдине вікно" спонукатиме приватних та інституційних інвесторів з Європи та наших країн-партнерів спрямовувати свої пропозиції та збирати інформацію про стимули та інвестиційні вікна.

План зовнішніх інвестицій надаватиме технічну допомогу для поліпшення якості та збільшення кількості проектів, а також для того, щоб ці проекти були життєздатними. Європейська комісія, Європейський інвестиційний банк та інші міжнародні фінансові інституції (користуючись порадами спеціалістів з приватних компаній) працюватимуть пліч-о-пліч для моніторингу проектів – швидкого та зорієнтованого на бізнес.

Для наших партнерів з країн-сусідів ЄС гарантія поєднуватиметься з уже наявними ресурсами в рамках Інвестиційної платформи сусідства. План зовнішніх інвестицій працюватиме у співпраці з Інвестиційним фондом для країн-сусідів та Інвестиційним фондом для Африки, які вже зміцнюють стратегічні та довгострокові інвестиції.

Акцент ставитиметься на сферах транспорту, енергетики, довкілля та соціального розвитку. Це забезпечить послідовне поєднання різних інструментів, які використовуватимуться в рамках Європейського фонду стабільного розвитку для стимулювання інвестицій в наш регіон.

Окрім цього, поряд із реалізацією плану відбуватиметься діалог з питань політики та зміцнення спроможності інституцій.

Наші дії будуть скоординовані та спільні, у дусі Глобальної стратегії щодо зовнішньої та безпекової політики, а також оновленої Європейської політики сусідства. Ми є не лише надавачем допомоги (найбільшим у світі); ми є передусім політичним партнером.

Із Планом зовнішніх інвестицій ми переводимо нашу політику допомоги на наступний рівень.

Допомога є центральним, але недостатнім елементом для досягнення тих трансформацій, які ми визначили в своїх Цілях стабільного розвитку. Тією мірою, якою ми збільшуємо свої фінансові зобов'язання щодо досягнення цілей стабільного розвитку, ми також потребуємо співпраці з боку приватного сектора. Разом з нашими партнерами ми можемо допомогти нашому регіону реалізувати свій повний потенціал.

І тому можна говорити про те, що в європейській політиці з підтримки розвитку почався новий етап. 

Автори:

 

Федеріка Могеріні,

високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики,
віце-президент Європейської комісії

 

Йоганнес Ган,

єврокомісар з політики сусідства та переговорів щодо розширення ЄС 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.