ЄС не дозволить, аби про кризу в Україні забули – стаття єврокомісара Стиліанідіса

Понеділок, 20 лютого 2017, 10:30 — Христос Стиліанідіс, єврокомісар з питань гуманітарної допомоги

Поточного тижня я вчетверте з часу обрання європейським комісаром з гуманітарної допомоги і управління у кризових ситуаціях відвідую Україну.

Мій візит відбуватиметься буквально за кілька днів після нещодавньої ескалації насильства на сході України. Воно знову забрало життя невинних людей, спричинило багато серйозних травм і поранень, зруйнувало будинки і стало причиною ще більших страждань для місцевого населення.

Навіть попри те, що медіа не надто широко висвітлюють цю ситуацію, вона є суворим нагадуванням про те, що смертельний і руйнівний конфлікт і досі панує на сході України.

Мій сьогоднішній візит є свідченням тієї підтримки, яку Європейський Союз продовжує надавати усім українцям, ураженим жахливим конфліктом, – по обидва боки лінії розмежування.

Євросоюз не може і не дозволить зробити так, аби про кризу в Україні забули.

Від самого початку конфлікту ЄС "знаходився на передовій" реагування на спричинену цим конфліктом гуманітарну кризу; це відбувалося, зокрема, через підтримку найбільш уразливих груп населення на непідконтрольних українській владі територіях і по обидва боки лінії розмежування.

Однак гуманітарні потреби й досі залишаються неймовірно високими: за деякими даними, 3,8 млн людей потребують допомоги. Отже, треба зробити більше.

Сьогодні я оголошую про допомогу в надзвичайних ситуаціях для українського народу у розмірі 18 млн євро.

Це – на додачу до гуманітарної допомоги й допомоги на якнайшвидше відновлення у розмірі 381 млн євро, які ЄС і його країни-члени надали Україні від початку кризи.

Завдяки допомозі Євросоюзу сотні тисяч людей отримали такі предмети першої необхідності, як їжа, пальне, одяг, ліки; також ми створили освітні проекти для дітей.

Важливим є те, що допомога залежить від гарантованого доступу гуманітарних організацій до людей у зоні конфлікту, які її потребують.

У зв'язку з цим Європейський Союз продовжує закликати усі сторони забезпечити безперешкодний доступ для гуманітарних організацій – особливо на непідконтрольних українській владі територіях, – аби ті могли вільно здійснювати свою діяльність; також сторони мають сприяти вільному пересуванню мирного населення і товарів між непідконтрольною територією та рештою України. Потрібно активізувати роботу Мінської робочої гуманітарної групи. Люди страждають тоді, коли не мають змоги отримати гуманітарну допомогу.

Водночас лише самої допомоги недостатньо. Потрібно досягнути прогресу в політичному вирішенні конфлікту.

Європейський Союз робитиме усе від нього залежне, щоби підтримати дипломатичні зусилля, спрямовані на повне виконання Мінських угод.

Своєю чергою, доволі вагомим є те, чого українській владі вдалося досягти протягом останніх кількох місяців. Просування вперед у сфері реформ – з такими неймовірними здобутками – засвідчує чітке зобов`язання у задоволенні потреб населення. Зокрема, Європейський Союз вітає керівництво Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, яке сприяло ухваленню Плану заходів стосовно окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Щойно цей План буде впроваджено, він дасть змогу підвищити соціальну згуртованість, принести мир і сприяти примиренню.

Попри деякі недоліки, цей план представляє собою важливий крок у напрямі нагального всеохопного підходу щодо громадян України, які проживають на територіях, що наразі непідконтрольні владі. План заслуговує на нашу підтримку, і усі залучені до цього процесу особи й організації мають сприяти у його впровадженні. Особливо це стосується заходів, що полегшують вільне пересування між лінією розмежування, міжлюдські контакти та доступ до соціальних послуг, включно з освітою.

Натомість блокада залізничних шляхів між підконтрольними українській владі територіями та ОРДЛО суперечить цьому всеохопному підходу.

Блокада зменшує постачання вугілля з окупованих територій. Як наслідок, незабаром під загрозою може опинитися робота головних електростанцій. Це може спричинити потужну енергетичну кризу в країні, що зачепить українських громадян по обидва боки лінії розмежування.

Україна та українці – не на самоті.

Вони й надалі можуть покладатися на підтримку Євросоюзу, що стосується реформованої та мирної України, яка задовольняє сподівання свого народу. Європейський Союз і Україна сильніші разом.

 

Автор: Христос Стиліанідіс,

єврокомісар з питань гуманітарної допомоги
та управління в кризових ситуаціях 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.