"Заради Європи ми готові на все": хто мітингує задля збереження ЄС

Понеділок, 13 березня 2017, 16:01 — Олена Шубкіна, Крістіан Дітер, для Європейської правди
Фото pulseofeurope.eu

Заклики популістів стають дедалі голоснішими не лише в Європі, але й в цілому світі. Як наслідок, 2017 рік може стати вирішальним для збереження Євросоюзу.

В деяких країнах ЄС цього року заплановані парламентські та президентські вибори, а популісти вже тривалий час використовують кризу ЄС задля власної перемоги на виборах.

Чи вдасться так легко поховати єдність Європи та європейські цінності?

Попри таку перспективу, багато європейців намагаються захистити цю єдність та нагадати про спільні європейські цінності та свободи.   

В Європі набирає обертів громадська ініціатива "Пульс Європи", яка виступає на підтримку Євросоюзу. Це велика рідкість в часи, коли значна частина громадського суспільства незадоволена власним урядом, коли громадяни не довіряють політикам.

Прихильники нового руху хочуть пояснити, чому варто зберегти Євросоюз.

Адже ЄС – це проект, який після Другої світової війни подарував європейцям мир та свободу. Ініціатори руху кажуть про те, що громадськість повинна знову відчути і побачити європейські ідеї.

Для здійснення цієї мети тисячі європейців збираються щонеділі о 14:00 в різних містах, серед яких Берлін, Мюнхен, Амстердам, Париж, Гамбург, Страсбург, Брюссель та Лісабон.

Після президентських виборів у США, які завершилися обранням Дональда Трампа, німецький адвокат Даніель Рьодер із Франкфурта зрозумів, що більше не можна залишатись осторонь процесів, які охоплюють Європу. Разом зі своєю дружиною та друзями він почав організовувати демонстрації на підтримку єдності ЄС.

У першій демонстрації, яка відбулась у листопаді 2016-го, взяли участь лише 150 осіб. Символічно, що демонстрація відбулася в "європейському" районі міста. На подальші акції приходили до 2000 людей.

"Ми хочемо показати, що досі існує об’єднана демократична Європа. Зараз не час для протестів. Саме зараз настав час захистити цінності нашого суспільства", – писав Рьодер.

Хто ж ці люди? Безнадійні романтики, які вірять в ЄС?

На демонстрації на підтримку Європи виходять люди різного віку. Не тільки молодь, але й люди літнього віку переконані в тому, що Євросоюз має шанс на реформування та зміни.

 

Серед демонстрантів можна побачити багато людей з маленькими дітьми, які вірять, що саме ЄС може гарантувати молодому поколінню безпечне майбутнє.

"Заради Європи ми готові на все!". Таким лозунгом організатори закликають громадськість долучитись до їхньої акції.

Однією з головних причин початку таких акцій став Brexit. До того ж цього року відбудуться парламентські вибори в Нідерландах (15 березня), Болгарії (26 березня), Німеччині (24 вересня) та президентські вибори у Франції (23 квітня та 7 травня).

Парламентські вибори в Нідерландах та президентські у Франції можуть стати особливо драматичними. Згідно з останніми опитуваннями, в Нідерландах лідирує радикальна популістська партія Герта Вілдерса, який виступає за вихід Нідерландів з ЄС.

Такою ж тривожною є ситуація у Франції, де очільниця ультраправої партії "Національний Фронт" Марін Ле Пен має високі шанси на перемогу. Її партія також виступає за вихід з ЄС і має значну підтримку Кремля. Тим часом у ФРН набирає обертів націонал-консервативна партія "Альтернатива для Німеччини", яка має тісні відносини з Росією та Кремлем, що має значний інтерес у послабленні європейської єдності.

З огляду на такий небезпечний розвиток подій один із засновників руху наголошує:

"Так, ЄС не безгрішний і робить помилки, але задля його реформування потрібно зберегти цю інституцію".

Організатори демонстрацій сподіваються, що їм вдасться вивести європейців з летаргійного сну, пасивного спостереження та обговорення подальшої долі ЄС у політичних кулуарах.

За словами іншого організатора Хансйорга Шмітта, слід показати популістам, що значна частина населення ЄС готова виходити на вулиці на підтримку європейської єдності.

"Я вірю, що нас більше за тих, хто говорить "Народ – це ми" (один з лозунгів "Альтернативи для Німеччини". – Авт). Я сподіваюсь, що політики побачать, що ми віримо в Європу. Вперше в житті я зрозумів, що ЄС не є чимось, що існує саме по собі", – каже один з учасників демонстрації у Франкфурті.

Людей, які долучаються до акції "Пульс Європи", в жодному разі не можна назвати фанатами ЄС в його нинішньому вигляді. Навпаки, вони хочуть висловити критичну точку зору про необхідність реформування ЄС задля гарантії його збереження та подальших досягнень. 

Учасники демонстрацій вимагають від політичних партій показати конкретний план дій для подальшого реформування ЄС у своїх передвиборчих програмах. Адже люди більше не готові сприймати поточний стан справ.

"Так – реформуванню ЄС, ні – поверненню до націоналізму" – один із закликів демонстрантів.

10 пунктів програми руху закликають визнати "неподільність основних європейських свобод та законодавства ЄС" та зберегти ЄС в цілому, але водночас підвищити відповідальність громадян за свої рішення, брати участь у виборах для підтримки проєвропейських партій, реформувати ЄС, щоб "ідеї ЄС знову стали зрозумілішими та близькими громадянам".

 

Що далі? Демонстранти в Німеччині планують виходити на площу щонеділі до виборів у Нідерландах. Після результатів цих виборів організатори переглянуть стратегію та цілі й визначаться з подальшим форматом демонстрацій.

25 березня у Римі має пройти "Марш за Європу", в той же день у Лондоні група "Об’єднуйтесь заради Європи" планує організувати один із найбільших маршів протесту у Великій Британії.

Як зазначив Рьодер, "ми маємо боротися за Європу саме зараз. Якщо самі європейці не підтримають ідеї єдиної Європи, тоді нічого не допоможе".

Автори: 

Олена Шубкіна, Крістіан Дітер

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.