Хюг Мінгареллі: Євросоюзу – 60 років. Яке майбутнє чекає на об'єднану Європу?

П'ятниця, 24 березня 2017, 16:15 — Хюг Мінгареллі, посол Євросоюзу
фото прес-служби уряду

25 березня Європейський Союз відзначить 60 років з часу підписання Римських договорів – першого кроку в напрямі об’єднаної Європи.

Шість десятиріч поспіль – від народження Європейських співтовариств у 1957 році – громадяни наших країн жили у безпрецедентному мирі, процвітанні та безпеці. Не можна не помітити контраст цього періоду з першою половиною XX століття. Дві жахливі війни в Європі між 1914 та 1945 роками, що принесли мільйони смертей, залишили континент спустошеним, розділеним і виснаженим.

Для країн, які так довго воювали, європейська інтеграція стала найуспішнішим мирним проектом в історії.

Однак ми живемо у непередбачувані часи.

А 60-річний ювілей Римських договорів надає можливість не лише вкотре засвідчити свою відданість цінностям, що лежать в основі європейського проекту, але й вдатися до амбітних кроків уперед.

Я твердо вірю, що ЄС і Україна зустрінуть чинні та майбутні проблеми, стоячи пліч-о-пліч.

Угода про асоціацію між ЄС та Україною є найбільш всеосяжним документом, який Євросоюз коли-небудь пропонував країні з-поза його меж. Наше партнерство міцне, адже воно ґрунтується на спільних цінностях і верховенстві права.

Наша спільна мета – демократична, об’єднана, заможна Україна, яка реалізує амбіції та бажання свого народу.

Тож найближчими роками, пропонуючи фінансово-технічну допомогу та сприяючи інтеграції української економіки до спільного ринку Євросоюзу, ЄС допоможе Україні побудувати міцнішу економіку, сильніше суспільство та демократію.

Світ переживає часи великої невизначеності.

Світовий баланс сил зсувається, а основи міжнародного порядку, що ґрунтується на правилах, все частіше ставляться під сумнів. Європейський Союз буде надважливою силою, щоби зберегти та зміцнити глобальний порядок.

Євросоюз – друга економіка у світі. Ми є найбільшим світовим ринком та провідним іноземним інвестором у більшість частин земної кулі.

ЄС досяг сильної позиції за допомогою спільних, одноголосних дій на міжнародній арені; завдяки ключовій ролі у подоланні бар’єрів у торгівлі як член СОТ, а також через укладання двосторонніх торговельних угод з багатьма важливими партнерами по всьому світу – таких, як нещодавня угода про вільну торгівлю з Канадою (СЕТА). Це сприяло розвитку експортних компаній ЄС та дозволило створити понад 30 мільйонів робочих місць.

Ми інвестуємо у співпрацю з розвитку та гуманітарну допомогу більше, аніж уся решта світу разом узята.

ЄС є вкрай активним у ролі гаранта світової безпеки. 

Європейський Союз є і залишатиметься міцною, надійною та відкритою до співпраці силою. Наші партнери знають, за що ми виступаємо. Ми обстоюємо принципи багатосторонності, ідеї захисту прав людини та міжнародної співпраці.

Ми підтримуємо раціональний розвиток, інклюзивні суспільства, боротьбу проти будь-якого нерівності – в освіті, демократії та правах людини. Для нас це не благодійність: це також розумна інвестиція у нашу власну безпеку та процвітання.

Окрім того, Європейський Союз є найбільшим фінансовим донором допомоги з розвитку. Така допомога від ЄС надходить до близько 150-ти країн світу; підвищений пріоритет надається найбіднішим місцям на землі. У період з 2014 по 2020 роки приблизно 75% допомоги Євросоюзу дістанеться країнам, які найчастіше потерпають від природних катаклізмів або конфліктів, – тих явищ, що роблять громадян цих країн украй уразливими.

ЄС – єдиний донор у світі, який надає допомогу в усіх країнах, які є нестійкими або страждають через конфлікт.

Ми обстоюємо ідеї кращих світових правил – правил, що захищають людей від зловживань, та які поширюють права і піднімають стандарти. У світі, в якому відроджується "політика сили", Європейський Союз відіграватиме навіть вагомішу роль.

Міжнародне середовище, що стає дедалі більш крихким, потребує нашої сильнішої залученості – а не політики економії. Саме через це ЄС продовжить підтримувати та допомагати Організації об’єднаних націй. Наша співпраця з ООН охоплює миротворчі місії, дипломатичні зусилля, захист прав людини, боротьбу проти голоду та злочинності.

Що б не сталося у майбутньому, одна річ залишиться незмінною: сприяння міжнародному миру і безпеці, співпраця з розвитку, захист прав людини та реагування на гуманітарні кризи залишаться в центрі зовнішньої та безпекової політики Європейського Союзу.

Автор: Хюг Мінгареллі,

голова представництва Європейського Союзу в Україні,

для "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.