Британія та Східне партнерство: спільні цілі в добу нових викликів

Четвер, 23 листопада 2017, 15:55 — Алан Дункан, міністр у справах Європи та Америки (Велика Британія)

Завтра, 24 листопада, глави держав і міністри закордонних справ Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України, а також лідери ЄС зберуться у Брюсселі на саміт Східного партнерства.

З моменту проведення першого такого саміту у 2009 році у Празі в регіоні відбулося чимало змін.

Усі країни-партнери досягли поступу в реформах.

Наше партнерство залишилося непохитним попри те, що зовнішні виклики подекуди перевіряли його на міцність і у всіх попереду ще великий обсяг роботи. Більше того, значення цього партнерства тільки посилилося, адже воно слугує символом нашої спільної відданості справі демократії, процвітання, стабільності та співпраці.

Велика Британія всіляко підтримує формат і роботу в рамках Східного партнерства. Разом з тим, триває наша співпраця на двосторонній основі як з урядами, так і з інституціями громадянського суспільства по всьому регіону та в різних проявах.

В Україні ми є одним із найбільших двосторонніх донорів. Широка програма нашої допомоги націлена на сприяння економічному зростанню, позитивним змінам у врядуванні та боротьбі проти корупції.

В липні цього року ми об’єднали міжнародну спільноту для підтримки реформаторських зусиль України на Лондонській конференції з реформ в Україні, під час якої український уряд запустив План пріоритетних дій з 2017 по 2020 рік.

Ми також підтримуємо права людини та процеси демократизації. Ми надали пряму допомогу у відповідь на дії Росії з незаконної анексії Криму та її небезпечної підривної діяльності на Донбасі. Починаючи з 2014 року,

Велика Британія спрямувала 29 млн фунтів стерлінгів на гуманітарні потреби та підтримку постраждалих унаслідок збройного конфлікту на сході України.

Наші програми охопили 1,1 млн осіб.

Окрім того, Велика Британія робить другий за розміром внесок у діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, в той час як наша навчальна програма для військовослужбовців ЗСУ є додатковим сигналом виконання наших зобов’язань з колективної оборони й співпраці перед нашими партнерами та союзниками. 

Ми очікуємо, що саміт 24 листопада дасть новий поштовх і привнесе нову динаміку у формат Східного партнерства та допоможе консолідувати здобутки, яких вдалося досягнути на цей момент. 

Велика Британія послідовно виступала за ініціативу Східного партнерства від самого її заснування. Такою є наша позиція зараз і такою вона залишатиметься й надалі.

Вихід Британії з Європейського Союзу не змінить наших спільних цілей і пріоритетів зі східними сусідами, ми продовжимо працювати разом із союзниками та друзями по всій Європі, щоб втілити їх у життя.

Автор: сер Алан Дункан,

міністр у справах Європи та Америки, МЗС Великої Британії

Спеціально для "Європейської правди" 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.