Баварська проблема: як провал у найбільшому регіоні вдарить по німецькій коаліції

Вівторок, 16 жовтня 2018, 09:20 — , Європейська правда
Фото: zeit.de

"Велика коаліція" у Берліні зазнала нищівного удару в Баварії. Регіональні вибори не лише цілковито перекроїли політичний ландшафт найбільшої землі Німеччини. Їхній результат неухильно вдарить по виснаженій "великій коаліції" в Берліні.

На виборах у неділю дві партії, які керують разом з Християнсько-демократичним союзом (ХДС) Ангели Меркель, гучно провалилися. Християнсько-соціальний союз (ХСС), споконвіку баварська партія, хоча й вийшла формальним переможцем, та показала найгірший результат з 1950 року.

Ще гіршими виявились результати у соціал-демократів (СДПН).

Традиційно консервативні баварці цього разу зробили тріумфаторами виборів ліберальних "Зелених".

Радіють підсумкам і партії, які позиціонували себе як альтернативу правлячій еліті: "Вільні виборці" і, звісно, ультраправа та євроскептична "Альтернатива для Німеччини".

Результат партнерів Меркель – червоний сигнал для Берліна. Меседж виборців дуже чіткий: далі так тривати не може. Землетрус у Баварії стався, а його поштовхи можуть коштувати крісла й самій канцлерці.

Партія регіону

Приголомшливий результат волевиявлення баварців облетів шпальти всіх світових ЗМІ. Комусь може видатись дивним, що місцеві вибори привертають стільки уваги. Та цьому є логічне пояснення. Баварія завжди вважалась лакмусовим папірцем настроїв населення по всій країні. Сьогодні "заміри" підтверджують: підтримка традиційних право- та лівоцентристських сил стрімко падає, і як це зупинити, не знає ніхто.

У Німеччині кажуть: Християнсько-соціальний союз – це і є Баварія. Це й справді так, адже утворена практично після війни партія донині правила тут майже одноосібно, за кількома рідкісними винятками.

Більше того, ХСС – особлива німецька партія. Вона не представлена у жодній іншій землі, натомість входить до складу правлячої коаліції. Цей статус для неї забезпечили вплив ХСС у Баварії та вага самого регіону в Німеччині.

Баварія – найбільша і найнаселеніша (13 мільйонів жителів) німецька земля. У неї – другий за обсягом ВВП серед 16 німецьких земель. Тут розташовані гіганти світової промисловості BMW та Siemens. Тут найнижчий рівень злочинності та найвищий рівень зайнятості. Тут казкові замки і пейзажі, до яких мільйонами з’їжджаються туристи зі всього світу. І звичайно, значної частини цього не було б, якби не десятки років успішної політики ХСС.

Та в неділю казковий для партії період обірвався, і сталося це не так вже й несподівано.

ХСС отримав катастрофічний результат – 37,2%, на 11% менше, ніж на минулих виборах.

Тепер консерваторам доведеться взятися за те, до чого вони зовсім не звикли: шукати партнерів для коаліції.

Чому не варто копіювати ультраправих?

Пошуки винних у поразці в партії почали ще до оголошення розгромних результатів. Чимало хто прямо вказує на Берлін – мовляв, надто багато чвар та міжусобиць вирували у федеральному уряді, вони й кинули тінь на партію на місцях. Примітно, що ХСС фактично виключила будь-які згадки про Меркель зі своєї кампанії.

Але ще більше голосів упевнені: ХСС загралася в міграційну політику і сама себе потопила. Боячись загрози "Альтернативи для Німеччини", баварські консерватори взяли такий крен управо, що відлякали ліберальнішу частину своїх прихильників.

Ультиматум для Меркель: як нова міграційна криза ламає уряд Німеччини

Чимало виборців досі не можуть пробачити лідеру партії Горсту Зеєгоферу, міністру внутрішніх справ в уряді Меркель, його міграційну сварку з канцлеркою. Влітку його вимога закрити кордон для мігрантів, вже зареєстрованих у інших європейських країнах, ледь не поставила хрест на й без того нестійкому уряді. Цей та низка інших радикальних кроків можуть коштувати Зеєгоферу лідерства у партії вже в найближчі тижні: кажуть, саме із нього ХСС готується зробити цапа-відбувайла.

Відповідати доведеться і баварському прем’єру Маркусу Зьодеру. Деякі його ініціативи викликали відвертий подив. Приміром, незадовго до виборів відчайдушний прем’єр запропонував створити... баварську космічну програму.

Проте найбільш провальними виявились його спроби наблизити міграційну політику партії до лінії ультраправих. Чого тільки вартує наказ розвішати хрести у всіх офіційних установах Баварії, який розкритикувала навіть католицька церква.

Зовсім нещодавно, у День німецької єдності, така політика отримала чітку відповідь виборців. Кілька тисяч людей вийшли на протест у найбільшому баварському місті Мюнхені, де однаково критикували праві зусилля як ультраправих, так і консерваторів.

Як наслідок, ліберальніші виборці ХСС втекли до "Зелених", а ті, хто вимагав більш жосткої міграційної політики – до AfD.

У такій ситуації варто погодитися з висновком, який озвучила лідерка "Зелених" Анналена Баербок: "Якщо ви копіюєте ультраправих, ви програєте".

"Зелені" – серед переможців баварських виборів. З історичними 17,5% партія вдвічі покращила результат 2013 року та стане другою найбільшою політсилою баварського ландтагу.

Ультиматум для Меркель: як нова міграційна криза ламає уряд Німеччини

Ще одні очевидні переможці – маленька партія "Вільні виборці", яка із 11,6% отримала шанс потрапити до коаліції. І, звісно, ультраправа "Альтернатива для Німеччини" (10,2%) – євроскептики вперше увійдуть у баварський ландтаг, передостанній земельний парламент, де досі їх не було.

Натомість вщент розгромленими почувалися інші партнери Мерель по коаліції – соціал-демократи. Із 9,7% СДПН фінішувала лише п’ятою, розгубивши за останні п'ять років половину виборців. 

Провал у Баварії, незворотна втрата популярності в країні – у соціал-демократів певні, що все це є наслідком серії серйозних помилок останніх місяців. Найбільша з яких – входження до уряду на чолі з Меркель.

Тож не дивно, що серед соціал-демократів все чіткіше лунають голоси: геть із коаліції. Чимало партійців вважають, що діяльність в опозиції вберегла б їх від таких катастрофічних результатів. Очевидно, після Баварії ці голоси стануть ще гучнішими.

Момент істини для Меркель

За розвитком подій у Баварії з острахом спостерігали в офісі Ангели Меркель. Багатостраждальна "велика коаліція" у складі ХДС, ХСС і СДПН ще до створення не прогнозувала легкого життя. Так і сталося: регулярні сварки, здебільшого через мігрантів, події у Хемніці, скандал довкола голови внутрішньої розвідки Маасена

Не важко здогадатися, що баварські вибори, які підтвердили слабкість двох із трьох учасниць коаліції, лише доповнять чашу непорозумінь. І ХСС, і особливо СДПН з радістю перекладуть частину відповідальності на уряд, а точніше – на його очільницю.

Вже зараз із певністю можна говорити: на Меркель насуваються важкі часи.

За два тижні у іншій федеральній землі, Гессені, відбудуться ключові для канцлерки вибори до ландтагу. Наразі у Гессені керують її однопартійці християнські демократи, тому для Меркель ці вибори могли би стати шансом показати, що вона досі контролює ситуацію. Проте передвиборчі опитування не прогнозують християнським демократам нічого доброго.

Авторитет Меркель у власній партії нещодавно похитнула ще одна примітна подія. На виборах голови фракції ХДС у Бундестазі провалився її кандидат Фолькер Каудер – і це найбільше вдарило саме по канцлерці.

Але найбільше випробування чекає канцлерку у грудні – під час чергового обрання голови християнських демократів. Раніше Меркель дала зрозуміти, що лідерство у партії та канцлерство для неї нерозривно пов’язані.

Проте вже зараз можна сказати, що ці вибори не стануть для неї легкою прогулянкою. Якщо раніше Меркель була безальтернативним кандидатом, то тепер – матиме декількох суперників. 

А провал у Баварії (та ймовірно – у Гессені) лише додасть аргументів тим, хто просуває у Німеччині думку, що час Меркель вже спливає. 

Автор: Христина Бондарєва,

журналістка "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.