Нове обличчя Польщі: хто кинув виклик старій політичній системі

П'ятниця, 22 лютого 2019, 13:42 — , Європейська правда
Фото: fakt.pl

Він обіцяє зробити Польщу дружньою для мігрантів, позбавити церкву податкових пільг, а на додачу – "забути" про історичні суперечки з Україною.

Це все про Роберта Бедроня, лідера партії Wiosna ("Весна"), яка вже вийшла на третє місце за рівнем підтримки.

Бедроню 43 роки, він є першим відкритим геєм, який став депутатом польського Сейму. Донедавна він був мером невеликого міста Слупськ на півночі країни. Його повернення у велику політику очікували вже давно – і свідченням цього став рівень підтримки його новоствореної партії.

Третій не зайвий

"Я думав, що динозаври вимерли! Європарламент не є будинком для пенсіонерів!.. Давайте покладемо край стражданням у польській політиці", – цей твіт Бедроня наробив великого галасу у Польщі.

І це не дивно – вперше за останні роки усталеній політичній системі Польщі було кинуто виклик.

Останні опитування дають "Весні" щонайменше 8% на виборах до Європарламенту та 14% – до Сейму.

І це дуже дратує в першу чергу нинішню "головну опозицію" – партію "Громадянська платформа". Принаймні, наразі саме "Весна" стала ключовим об’єктом їхньої критики, випередивши правлячу партію "Право та справедливість".

Зрозуміти обурення "Платформи" досить легко. Вже восени на країну чекають парламентські вибори. А вибори до Європарламенту, які пройдуть вже у травні, мають стати їхньою репетицією.

Вперше за останні роки рейтинги "ПіС" почали знижуватися.

А відповідно, опозиція отримала шанс на реванш.

Не в останню чергу – зумівши консолідувати навколо себе всі ключові опозиційні сили (окрім, звичайно, ультраправих).

Натомість "Весна" категорично відмовляється від такого блокування. Більше того, публічно ставить знак рівності між владою та опозицією. І цим покращує свої рейтинги.

"Весна" прийде?

Партію – спочатку під назвою "Я люблю Польщу" – було засновано всередині минулого року, коли Бедронь прийняв рішення не балотуватися повторно на посаду мера. Після мозкових штурмів 3 лютого партію було презентовано під її нинішньою назвою, а разом із тим представлено її ідеологію.

Як лівий рух "Весна" пропонує суттєве збільшення соціальних стандартів. Наприклад, підвищення мінімальної пенсії до 1600 злотих (близько 11,5 тис. грн), а мінімальної оплати праці вчителя – до 3500 злотих (25 тис. грн). Або відмову від будь-якої дискримінації при виплаті допомоги на дитину (наразі вона виплачується лише на другу дитину та наступних дітей).

Варто відзначити, що досі соціальні гарантії були "фішкою" саме "Права та справедливості". Значною мірою завдяки програмі "500+" (вже згаданій виплаті багатодітним родинам), а також пільговим житловим кредитам "ПіС" вдалося прийти до влади чотири роки тому – і зберігати свою популярність попри численні скандали всередині партії.

"Весну", як правило, характеризують як партію, орієнтовану на молодь. Не випадково у партійній програмі чимале місце відведене шкільній освіті. Це і необхідність нових предметів у школі, наприклад кібербезпеки та медіаграмотності, і збільшення викладання іноземних мов – аж до переходу до викладання англійською одного з предметів.

Але найголовніше: "Весна" – єдина партія у Польщі, яка не боїться порушувати табуйовані теми.

Це і легалізація одностатевих партнерств, і легалізація абортів. А також позбавлення католицької церкви податкових пільг та усунення релігійного виховання зі шкіл.

Тут варто зазначити, що досі навіть партії, що позиціонують себе як ліберальні, не ризикували ставити під сумнів преференції для церкви.

Як не дивно, це не відлякало виборців старшого віку. Як показало партійне турне, яке наразі йде Польщею, чимала частина людей, що приходять на зустрічі та підтримують Бедроня – саме пенсіонери.

Ще одна обіцянка партії, яка була гостро сприйнята у експертному середовищі – план відмови від використання вугілля та поступового закриття вугільних шахт. У Бедроня стверджують, що вугільний смог став причиною завчасної смерті тисяч поляків. Експерти з енергетики натомість звертають увагу, що реалізація такої обіцянки означає збільшення споживання газу.

А це поставить хрест на стратегії позбавлення залежності від РФ – адже у такому разі Польща знову "сяде на російську газову голку".

Шанс на кінець історичної війни

Останні опитування показують, що об’єднана опозиція разом із "Весною" мають шанси отримати більшість у Сеймі, сформувавши нову коаліцію.

Не випадково сам Бедронь, категорично відмовляючись від спільного походу на вибори з "Платформою", жодного разу не заявляв про неможливість утворення коаліції вже у Сеймі.

Однак теперішній обмін образами, а також різниця у програмах роблять майбутні коаліційні переговори вкрай складними.

Адже окрім самої ліберальної "Громадянської платформи" до склад об’єднання опозиції входять і більш консервативні сили, наприклад Польська селянська партія.

А відповідно, такі переговори, на яких "Весна" матиме "золоту акцію", можуть стати суттєвим випробуванням для "Платформи" та її нинішніх союзників.

Втім, для України це створює шанс нарешті вийти з глухого кута історичних суперечок із Польщею. Адже хоча "Весна" й не робить акцент на зовнішній політиці (що також критикують її опоненти), можна очікувати, що у партії, як мінімум, не будуть виставляти до Києва історичні рахунки.

ЄвроПравда звернулася до прес-служби Бедроня з проханням прокоментувати його бачення відносин з Україною.

"Україна – природний друг і союзник Польщі. Наші суспільства поділяють одне й те ж минуле, ми пройшли через найгірші періоди світової історії. Що ще важливіше, ми також поділимося тим самим майбутнім.

Я радий бачити, як наші суспільства та економіки стають все більш взаємопов'язаними – з українськими робітниками та студентами, які проживають у Польщі, та компаніями, які ведуть бізнес у Польщі, і навпаки.

Ми підтримуємо європейські амбіції України і сподіваємося відігравати важливу роль, допомагаючи Україні досягти цієї мети. Також немає сумніву щодо нашої солідарності з українською нацією з огляду на російську агресію", – йдеться у відповіді Бедроня.

При цьому лідер "Весни" переконаний, що нинішня криза у відносинах є цілком штучною. "Незважаючи на зусилля деяких політиків використати складні періоди вашої історії з політичних причин, я впевнений, що ми можемо подолати наші розбіжності через чесний діалог", – додає він.

Автор: Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: