Темний бік Качинського: що показав новий касетний скандал у Польщі

Вівторок, 5 лютого 2019, 15:00 — , EastBook

Він не прем'єр і не президент, але саме в його руках сконцентрована влада в Польщі. У нього імідж аскета, який навіть не має власного банківського рахунку – патріота з бездоганною моральністю.

Саме тому новий касетний скандал завдав такого удару по лідеру правлячої польської партії "Право і справедливість" ("ПіС") Ярославу Качинському.

"Партія будує хмарочос"

Повідомлення опозиційної Gazeta Wyborcza про те, що у них є записи, які дискредитують лідера "ПіС" Ярослава Качинського, стало справжньою сенсацією.

В опублікованих записах глава партії "Право і справедливість" спілкується з австрійським інвестором, який і вирішив взяти з собою на переговори диктофон. Чоловіки обговорювали будівництво в центрі Варшави двох хмарочосів K-Towers вартістю близько 300 млн євро.

Два будинки-близнюки мали стати таким собі символом двох братів – Леха і Ярослава. У будівлях мав розміститися готель, офіс фонду імені загиблого Леха Качинського, а також елітне житло.

Втім, цей фонд є власником компанії Srebrna, до ради директорів якої входить Ярослав Качинський.

Саме ця компанія і мала здійснювати зведення висоток-близнюків у центрі Варшави. Інвестиція була продумана таким чином, щоб з отриманих дивідендів 30% було передано Інституту імені Леха Качинського.

Згідно з аудіозаписом, кредит на будівництво компанії Srebrna мав надати банк Pekao SA – одна з установ, яка саме в період правління "ПіС" була "реполонізована" ("реполонізація" – програма викупу державою компаній з іноземним капіталом, які колись були під контролем польських акціонерів).

Підрядниками проекту мали стати дві спеціально створені компанії – Nuneatom і K-Towers, що знаходяться під керівництвом австрійського бізнесмена Геральд Біргфеллерна – того самого, який вирішив записати і оприлюднити зміст переговорів.

Чому австрієць прийняв таке рішення? У липні 2018 року, згідно з аудіозаписом, Ярослав Качинський вирішив зупинити інвестиції через політичні ризики. Лідер "ПіС" заявив: "Неможливо пояснити той факт, що партія будує хмарочос. Це стане причиною скандалу в ЗМІ, адже це політика".

Тож будівництво так і не почалося. Інвестор не взяв кредит у банку, а на місці, де мала з'явитися будівля, все ще стоїть старий будинок.

Австрійський бізнесмен, однак, витратив гроші на підготовку проекту, за який так і не отримав винагороду в розмірі близько 500 тисяч євро. Варто відзначити, що Качинський під час розмови заявив, що Біргфеллерн має рацію і ці гроші він заробив. Він запропонував австрійцю звернутися до суду і намагатися досягти досудового врегулювання. Таким чином, з'явилася би правова підстава для виплати грошей фірмою Srebrna.

У розмові необхідно відзначити і кілька інших нюансів. Ярослав Качинський, наприклад, згадав про те, що для початку будівництва найкраще виграти муніципальні вибори у Варшаві (що, однак, було малоймовірним). Все тому, що міська влада, яка представляє партію "Громадянська платформа", намагатиметься заблокувати видачу дозволу на будівництво. На думку Качинського, винятково з політичних міркувань.

Кредит "за дзвінком"

Gazeta Wyborcza опублікувала дві частини "записів Качинського" – у вівторок і в четвер. У ЗМІ вибухнула справжня буря, а польське суспільство, як і слід було очікувати, розділилося на два табори – тих, хто звинувачує, і тих, хто захищає.

Пригоди банкіра з диктофоном: Польщу накрив корупційний скандал

Опозиція і спільноти, які виступають проти нинішньої влади, в першу чергу засудили той факт, що політик використовує своє становище для отримання фінансової вигоди. Крім того, Качинський був офіційною довіреною особою компанії Srebrna під час ділових переговорів, хоча у своїй заяві в квітні 2018 року відзначав, що не займається підприємницькою діяльністю

"Плівки Качинського" стали не тільки темою маси публікацій у ЗМІ, але й приводом для запитів щодо розслідування справи, які були спрямовані до прокуратури і Центрального антикорупційного бюро.

Був ще один момент, який викликав обурення в суспільстві.

Після публікації аудіозаписів Качинського звинуватили в управлінні теоретично незалежним банком Pekao в телефонному режимі.

До всього іншого, в розмові з'явилася ще одна тема. Член наглядової ради фірми Forum, яка видає проурядову газету Gazetę Polska, натякнув Качинському, що було б непогано підтримати його в переговорах з главою Pekao SA з приводу додаткового фінансування Forum, оскільки компанія переживає не найкращі часи, а глава банку не відповідає на дзвінки.

Реакцію після публікації аудіозаписів довго чекати не довелося. Акції Pekao SA відразу впали на кілька відсотків. Серед обурених клієнтів банку навіть почалися розмови про відмову від його послуг.

Качинського активно критикував редактор видання Newsweek Polska Томаш Лис. У своєму Twitter він навіть написав, що "якщо ти вважаєш, що на цих записах немає нічого незвичайного, то це означає, що тобі пора їхати на Схід. Але ти вже там і носиш його в собі".

"Ну ти й даєш"

Прихильники Ярослава Качинського – як політики, так і частина суспільства – ще вночі, коли стаття тільки з'явилася, назвали її пістоном для дитячого пістолета. Кількома днями раніше Gazeta Wyborcza заявляла, що у неї є інформація, яка скине "Право і справедливість".

От тільки виявилося, що все не так просто. Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький назвав публікації видання "найбільшим провалом з часів Другої світової війни".

Захисники Качинського насамперед підкреслюють, що жодної споруди побудовано не було і жодного кредиту не видано.

Сам Качинський вже в момент розмови, записаної на диктофон, заявив, що це занадто ризиковано, і відмовився від цієї ідеї.

Більше того, звинувачення в управлінні банком "по телефону" також, на думку прихильників "ПіС", є необґрунтованими. З аудіозаписів чітко зрозуміло, що глава банку не відповідає на дзвінки видавця Gazeta Polska. Сам Качинський говорить про те, що інвестиції принесуть прибуток, тому не зашкодять компанії. Можливі інвестиції Pekao також принесуть прибуток.

Політики "Права і справедливості" вирішили просто посміятися над цим скандалом. Одразу після початку суперечок у Twitter з'явилася хештег #jacieniemoge, що стосується слів Качинського. На записах він запитав перекладачку австрійського інвестора, чому у неї джинси з дірками. Коли дівчина відповіла, що це зараз модно, Качинський відповів: "ja Cię nie mogę" (можна перекласти як "Ну ти й даєш").

Така старомодна фраза помітно контрастує з лайкою опозиційних політиків "Громадянської платформи" з аудіозаписів минулих років. Порівняння цих двох "плівок" – ще одна оборонна стратегія влади.

На "плівках Качинського" він і справді виглядає як культурний літній чоловік.

Дві сторони медалі

В результаті Польща знову розділилася на два табори.

Одні стверджують, що Качинський вже не вибереться з ситуації, що склалася, що він зловживав своїм становищем – як політик, який контролює державний банк, збирався "по телефону" оформити кредит на 300 млн євро, непомітно збудувати хмарочос в центрі Варшави і жити розкошуючи.

І, як додають найуїдливіші, залишити все зароблене в спадок своєму коту (адже ні дітей, ні дружини у політика немає).

Інший табір стверджує, що "записи" – це лише брудні ігри опозиції проти "ПіС" напередодні виборів. Ніякої будівлі немає, а навіть якщо і є, то жодних дзвінків до банку глава партії не робив.

Більше того, записи – це підтвердження, що Качинський – ввічлива і культурна людина, на відміну від політиків "Громадянської платформи", які на своїх аудіозаписах вживали нецензурну лайку, презирливо ставилися до народу і вели переговори не в скромному офісі, а в найдорожчих ресторанах країни.

Незважаючи на те, що відбудеться найближчим часом, які рішення прийме прокуратура і Центральне антикорупційне бюро, зрозуміло одне – тріщина, що розколола польське суспільство, стала ще глибшою.

І цей розкол може дорого коштувати країні, що входить у виборчий цикл. Країна готується до виборів до Європейського парламенту в травні цього року, за ними слідують парламентські вибори, які відбудуться восени, а завершиться "виборчий марафон" виборами президента в наступному травні.

І очевидно, що до закінчення цього циклу Польщу чекає ще не один скандал.

Автор: Мацей Заневич

Стаття вперше опублікована на Eastbook.eu і републікується за згодою власника авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.