Фейк про "скасований" безвіз: що стоїть за новинами про нові обмеження для України

Понеділок, 11 березня 2019, 10:42 — , Європейська правда
Фото: ec.europa.eu

"ТЕРМІНОВО! Україна втратила безвіз".

"Догралися! Офіційно! Євросоюз обмежив безвіз для українців, і це тільки початок".

Це – реальні заголовки з українських новинних сайтів (1, 2). І хоча йдеться про "зливні бачки" із сумнівною репутацією, та для тих, хто просував цей фейк в український інформпростір, репутація не має значення. Головне – набрати кількість повідомлень, щоби надалі фейк сприймався як правда. Певного успіху вони у цьому досягли: окремі повідомлення із замовних сайтів набрали тисячі фейсбук-реакцій.

Отже, ми з’ясували, як просували "новину" про "проблеми з безвізом для України". Спершу вона з’явилася на ресурсах російського агітпропу, а далі, трьома хвилями, поширювалася на українських сайтах. На третій хвилі задіяли також сторінку-клон міжнародної місії, і читачі цього навіть не помітили!

Та в нашій статті – не лише про те, як розганявся "безвізовий фейк", а й про те, як насправді зміняться правила в’їзду до ЄС після 2021 року (а вони справді зміняться, ЄП неодноразово про це писала). Цікава деталь: США днями зазнали аналогічної фейк-атаки, там медіа також повідомили про скасування безвізу з Євросоюзом, а згодом були вимушені перепрошувати через неправдиву інформацію.

 

Як "скасовували" безвіз

Ще наприкінці лютого Державна міграційна служба поширила офіційне роз’яснення про те, що безвіз у поїздках до ЄС продовжує діяти. У ДМС тоді пояснили, що відреагували на хвилю повідомлень про його скасування. Тоді поширення фейку припинилося, але, як з’ясувалося, ненадовго.

Останніми днями до редакції ЄвроПравди почали звертатися знайомі з проханням "пояснити зраду". Стало ясно, що фейк продовжує своє життя, тож ми вирішили розібратися у його походженні.

Історія виявилася більш ніж красномовною. За неповний місяць фейк вже тричі вкидували в український інформаційний простір. Паузи між хвилями тривали рівно тиждень. Цікаво, що новини з усіх хвиль посилаються на вигадане "повідомлення Ради ЄС". Звісно ж, не даючи лінку на прес-реліз Ради абощо (адже його просто не існує).

Така картина не може мати іншого пояснення, крім свідомої (і, напевно, оплаченої) інформаційної атаки.

Але ще цікаво, що спершу неправдиве повідомлення опублікували джерела, які не приховують проросійської спрямованості. "Украинцам усложнили въезд в Европу: потребуется спецразрешение каждому", – написали "Известия" ще 17 лютого. Наступного дня аналогічне повідомлення випустила Украина.ру – ресурс, що входить до держхолдингу "Россия сегодня".

Українські медіа деякий час мовчали. Винятком стала новина на сайті Politeka ще 16 лютого, але інші ЗМІ її тоді проігнорували – можливо, через очевидність фейку.

Але 20 лютого UAnet вибухнув. Зо два десятки джерел синхронно повідомили про "ускладнення", "обмеження" чи "скасування" безвізу. Новина дослівно повторювалася майже на всіх сайтах, різнилися лише заголовки. Часом сайти поширювали її навіть зі збереженням очевидних граматичних помилок на початку тексту (ось частина лінків: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18).

Лише одиниці з цих сайтів посилалися один на одного, всі інші стверджували, що взяли інформацію "із заяви Ради Європейського Союзу". Очевидність фейку (адже на сайті Ради ЄС немає таких повідомлень) жодну з редакцій не зупинила.

Заради справедливості варто додати: щонайменше три ЗМІ ("Українські новини", "Главком" та сайт міста Чорноморська 04868) видалили свої новини, коли з’ясували, що це неправда. На інших фейкова новина лишається і досі.

Брехня, яку треба повторити?

Після "вибухового дня" поширення фейку призупинилося, та це був не кінець історії.

За тиждень, 1 березня, вже згадана Politeka знову видала новину (вже третю), яка майже дослівно повторювала їхнє попереднє повідомлення із посиланням на неіснуючу "заяву Ради ЄС". Ця хвиля виявилася не надто потужною, до неї долучилися лічені ЗМІ (1, 2, 3, 4, 5), найвідомішим з яких є Znaj.ua – портал з украй сумнівною репутацією, але високою читаністю. Він брав участь і у першій хвилі.

Але ще за тиждень, 7 березня, купа сайтів "несподівано помічають" стару новину "Політеки" і завзято беруться її поширювати з посиланням на цей сайт. У цьому переліку (лінки: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) ми знову бачимо Znaj.ua, який у лютому та на початку березня вже публікував слово в слово те саме повідомлення.

Варто додати, що сайти, які виявилися найактивнішими у "розганянні" цього фейку – Politeka та Znaj.ua – і до того неодноразово ловили на розміщенні "джинси", тобто немаркованих комерційних текстів.

Що змушувало їх зараз повторювати ту саму новину (до того ж маніпулятивну)? Питання відкрите. Та можемо констатувати, що за час інформаційної атаки кожен з них розмістив це повідомлення 3-4 рази (1, 2, 3; 1, 2, 3, 4). При цьому перша новина від Znaj.ua із заголовком "Україна втратила безвіз" додатково рекламувалася у facebook – за статистикою соцмережі вона зібрала 3700 facebook-реакцій!

Та найяскравішим виявився інший елемент цієї інформаційної атаки.

Хтось вклав гроші також у розкрутку повідомлення на сторінці, яка сама по собі є фейком, бо... імітує СММ ОБСЄ, міжнародну спостережну місію, що працює по обидва боки контактної лінії на Донбасі.

У сторінки з "хитрою назвою" SMM IHRC та емблемою, що суміщає логотипи ООН та правозахисного руху, є з півтисячі фоловерів, а її повідомлення, як правило, мають лише пару уподобань. Єдиний виняток – відеоповідомлення від 7 березня, у якого 130 поширень, чимало уподобань та коментарів. Так, ви правильно здогадалися, це наш добре знайомий фейк про "обмеження безвізу для українців".

Ми переглянули всі доступні репости і коментарі під ними. Серед коментаторів були ті, хто не повірив у "скасований безвіз", але ЖОДЕН не припустив, що йдеться про фейкову організацію! Навпаки, дехто заходився критикувати "міжнародну місію" за недостатню підтримку України.

А от що не залишилося непоміченим у коментарях – це те, що у відео російської служби "Німецької хвилі", яку розмістив псевдо-SMM, лунають фрази "в Донбассе", "на Украину", характерні виключно для російського агітпропу. Український СММник, обираючи відео для фейку, мав би помітити це.

Але, можливо, він просто був не українським?

То що з безвізом насправді?

Найякісніша та найдієвіша маніпуляція – це та, яка містить також правдиві елементи. Цей випадок цілком підпадає під це визначення.

Чи будуть зміни у правилах безвізового режиму? Так, будуть, і "Європейська правда" неодноразово про них писала. Йдеться про систему за назвою ETIAS, розробка якої ближчим часом має перейти на фінальну стадію.

Ба більше, іронія долі полягає в тому, що про ці заплановані зміни стало відомо ще до того, як Україна отримала безвіз! У нас є наочний доказ: ще 2016 року ЄвроПравда публікувала офіційне роз’яснення ЄК та власний опис цієї ініціативи. Тоді, на шляху до безвізу, ніхто не мав сумніву, що важливість скасування віз не постраждає від цього нововведення!

7 євро за безвіз: як та коли зміняться правила в’їзду до Шенгену

Навесні 2018-го, коли обриси ETIAS окреслилися, ми опублікували детальну статтю з відповідями на основні запитання.

Нагадаємо, ця система передбачає створення єдиної бази подорожуючих (в тому числі громадян України), які мають реєструвати свій паспорт для використання безвізового режиму для подорожі у шенгенські держави. Реєстрація діятиме три роки, перед кожною поїздкою проходити процедуру не потрібно.

Поза тим, варто зараз, коли система стала ближчою до запуску, ще раз розповісти про ключові речі та пояснити, у чому полягала неправда, чому запровадження ETIAS суттєво відрізняється від візового режиму і чому навіть заголовки про "обмеження для українців" були маніпулятивними.

У разі, якщо ЄП побачить нові цікаві запитання про цю систему, ми доповнимо це роз’яснення.

Отже, поїхали.

1) ETIAS не є візою, а його запровадження не означає скасування безвізу з Україною.

Це справді важливо. І питання навіть не в тому, що за нової системи не треба буде йти до консульства, а достатньо запиту через інтернет. Головна відмінність – у тому, що для візи потрібно обґрунтовувати мету поїздки, давати квитки, документи про доходи, майновий стан тощо. Нічого з цього для ETIAS не потрібно.

Основна мета візи – дати дозвіл на поїздку, натомість ідея ETIAS – перевірити документи подорожуючого і з’ясувати, чи немає цієї людини у базах даних порушників, потенційних терористів, чи не порушувала вона міграційні правила тощо.

Тому в анкеті будуть запитання на кшталт: чи не скоювали ви кримінальних правопорушень за останні 10 років, які країни ви відвідували в останні роки тощо. Запити до національних баз даних держав-членів ЄС система зробить сама. Жодних штампів у паспорт про пройдену перевірку робити не знадобиться. Підсумовуючи: це перевірка, але точно не віза, за жодними ознаками.

2) Україну тепер вважають небезпечною, раз призначили додаткову перевірку?

Ні, і це найпростіше довести. До речі, в цьому полягала неправдивість всіх повідомлень з "фейкових хвиль": вони просували ідею про те, що це Україна щось зробила не так і тепер має проблеми з безвізом. Схоже, саме в цьому полягала мета інформаційної атаки. "І це тільки початок", – наголошувала низка цих "новин".

Правда полягає в тому, що ці зміни не мають жодного зв’язку саме з Україною. Рівно та сама процедура діятиме, приміром, для громадян США, Канади та Великої Британії (якщо вона до 2021 року таки вийде зі складу ЄС).

Ба більше: те, що на нас пошириться дія ETIAS, означає, що Євросоюз довіряє українським подорожуючим і готовий перевіряти лише їхні паспорти через інтернет – а не оформлювати візи.

3) І все одно поїздки тепер будуть дорожчими? 

Певне подорожчання є: доведеться сплатити 7 євро один раз на три роки. Але чи є ця сума хоч якось значимою для подорожуючих до ЄС? Звісно ж, ні!

Можна було б заперечити, що для сімей з дітьми чи то дитячих туристичних груп сума може видаватися помітною, але ж ні: регуляція про ETIAS робить виняток для дітей до 18 років, їм не потрібно платити збір. Те саме стосується літніх людей віком від 70 років.

До речі, тут є лайфхак: після того як система запрацює, буде сенс зробити авторизацію для дітей, яким от-от виповниться 18. Тоді запис буде внесений у систему ETIAS безкоштовно і діятиме, аж поки дитині не виповниться 21 рік – аби тільки паспорт лишився той самий.

4) Окей, нехай не дорожчими, але складнішими, спонтанно в Європу вже не поїдеш?

Тут відповідь ще категоричніша: ні, це неправда. Складнощів точно немає. Заповнити інтернет-форму раз на три роки – це не складно.

Навіть якщо ви випадково забули про ETIAS та згадали про нього вже в аеропорту чи на автовокзалі, це майже напевно не зупинить поїздку, зареєструватися можна буде також з мобільного. І хоча формально подорожуючим радять проходити авторизацію "за три доби", це є радше перестраховкою. Досвід аналогічної американської системи авторизації безвізових подорожей свідчить, що у 99% випадків вона дає авторизацію протягом п'яти секунд після введення даних! І є сенс розраховувати, що схожа швидкість буде і у європейської системи.

Отже, "махнути на каву до Відня" або сісти на потяг і поїхати до Перемишля буде так само легко.

* * * * *

Параметри ETIAS остаточно схвалили у вересні 2018 року, і відтоді не було жодних "повідомлень Ради ЄС про нові правила", на які посилалися українські ЗМІ.

То чому ж зараз запустили "безвізовий фейк"? Відповідь на це питання залишається лише припускати, але можна з певністю говорити, що хтось свідомо просував хибні повідомлення про "обмеження для українців".

І тут доречно згадати історію зі схожим фейком, яка також мала місце днями і була спрямована... на американську аудиторію. В інтернеті з’явився доволі дивний портал ETIASvisa.com, що копіює стилістику сайтів ЄС і лише знизу містить згадку про те, що це – комерційний, а не урядовий проект (хоча жодних комерційних послуг він не пропонує і реклами не містить).

Серед іншого цей сайт повідомив... про відновлення візового режиму з ЄС для американців, заявивши, що візи будуть оформлюватися через систему ETIAS.

У п’ятницю низка впливових американських медіа включно із CNN, Newsweek та чиказьким fox32news процитували цю "новину", а британський Independent навіть подав її як "цитату речника ЄС". До спростування довелося долучитися і Держдепу, і посольству ЄС в США, а справжній європейський ETIAS окремо нагадав, що авторизація – це не віза.

У підсумку американські медіа, як-то CNN, були змушені принести вибачення читачам і виправити найжорсткіші огріхи у своїй новині.

Хотілося би, щоби українські ЗМІ, що поширювали аналогічний фейк, зробили те саме. В іншому разі – буде ще один аргумент на користь того, що дехто з них мав вигоду від участі у інформаційній атаці проти України.

Автор: Сергій Сидоренко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.