Ультиматум для Орбана: чим завершиться конфлікт Угорщини з найбільшою партією ЄС

Середа, 13 березня 2019, 12:22 — , для Європейської правди
Фото: аktuality.sk

Наприкінці лютого керівна партія Угорщини спровокувала гучний скандал, який вдарив як по ній самій, так і по найбільшій політсилі Євросоюзу.

Партія "Фідес" Віктора Орбана ризикує втратити членство в Європейській народній партії, яка своєю чергою може опинитися на межі розколу або, в кращому випадку, недорахуватися кількох гарантованих місць у Європарламенті.

І все це лише за три місяці до виборів.

Ворог №1 та ворог №2

"Ви маєте право знати, що готує Брюссель" – це слоган нової угорської інформаційної кампанії. Йдеться про мігрантів та намір заселити ними Угорщину, як це нібито передбачає план Сороса (якого, до речі, досі ніхто не бачив).

Портрет американського бізнесмена угорського походження в цій рекламі не те щоби банальний чи зайвий – він просто викликає дежавю.

 

Річ у тім, що нова антимігрантська реклама в Угорщині новою по суті не є, бо Брюссель, Сорос та мігранти давно вже оголошені Будапештом ворогами №1.

Однак у цій новій-старій рекламі все ж є одна "родзинка" – фото діючого президента Європейської комісії та представника Європейської народної партії Жана-Клода Юнкера, який посміхається на передньому плані.

Повінчані Соросом: чому Орбан дав притулок македонському прем'єру-втікачу

Хоча у 2014-му Віктор Орбан був одним із двох європейських лідерів, які не підтримали кандидатуру Юнкера на посаду президента Єврокомісії (проти був також прем’єр Великої Британії Девід Камерон), але донедавна вважалося, що в цих двох лідерів непогані відносини. Навіть після появи скандальних білбордів президент Єврокомісії зауважив на одній із робочих зустрічей у Брюсселі, що Орбан – його друг.

Хай там як, але з осені минулого року в цій дружбі точно виник конфлікт – Жан-Клод Юнкер двічі публічно засумнівався у майбутньому "Фідес" як члена Європейської народної партії.

Тоді ж у команді угорського прем’єра назвали випади очільника Єврокомісії помстою за 2014-й рік. Не виключено, що ці скандальні борди з Юнкером та Соросом – уже помста Орбана у відповідь.

Втім, цілком ймовірно, що це свідома провокація. Подібним трюком прем’єр Угорщини не раз вже користувався, аби через створення конфліктної ситуації отримати додаткові можливості.

Останній з прикладів – суперечка з Києвом, яку Будапешт майстерно використав для перезавантаження відносин із Вашингтоном.

Що може отримати Орбан від цього скандалу?

По-перше, мобілізацію електорату та рейтингів напередодні виборів. Але з цим у "Фідес" усе чудово.

Згідно з останніми даними державного інституту Nézőpont, рейтинг "Фідес" у січні складав 54%, що дає можливість партії влади збільшити представництво у Європарламенті з 12 до 14 мандатів.

По-друге, можливо, Віктор Орбан вирішив підняти ставки напередодні виборів до Європарламенту та домогтися більшої значимості для своєї партії в ЄНП, а також підтримки з боку особисто нового лідера ЄНП Манфреда Вебера, який є кандидатом на пост нового президента Єврокомісії.

Ця підтримка вкрай потрібна і "Фідес", і Будапешту, адже проти Угорщини запущена санкційна процедура ЄС згідно зі статтею 7, що може завершитися позбавленням права голосу в Раді ЄС.

Можливо, це і не спланована провокація, а фірмовий креатив від команди Антала Рогана, який офіційно працює головою кабінету прем’єр-міністра та відомий за прізвиськом "міністр пропаганди".

Щоб там не планували у Віктора Орбана, коли вигадували нову рекламу з Жаном-Клодом Юнкером, але точно не передбачали саме такої реакції.

Німецький ультиматум

Перша реакція на появу кампанії з Соросом та Юнкером була прогнозованою: скандал та засудження, претензії щодо порушення базових цінностей ЄС, чергове спростування Єврокомісією, що хтось хоче заселити Угорщину мігрантами, заклики політиків різного рівня зупинити цю рекламну кампанію, особистий заклик Юнкера виключити "Фідес" з ЄНП...

Віктору Орбану швидко згадали усе, до чого мав претензії Брюссель за останні 9 років.

У відповідь Будапешт також поводився передбачувано, переконуючи, що їхня мета – це продовження антиміграційної політики та спроба привернути більше уваги до неї саме в лавах Європейської народної партії. Більше того, Віктор Орбан дорікнув Брюсселю за цензуру радянського зразка.

Але згодом ситуація почала набирати й інші підтексти.

Мабуть, головним дзвіночком для Віктора Орбана стали не слова президента Європейської народної партії Жозефа Доля, що Орбан перетнув червону лінію. І навіть не заклики партій-членів ЄНП виключити "Фідес" та розглянути це питання на найближчій партійній асамблеї 20 лютого, хоча таких звернень наразі вже є від 13 партій-членів.

Набагато тривожнішими були сигнали з Німеччини.

Керівництво землі Баден-Вюртемберг скасувало візит Петера Сійярто до Штутгарта, де базуються німецькі гіганти Mercedes та Bosch, вкрай важливі для угорської економіки. І керівник уряду цієї німецької землі Вінфрід Кречманн відкрито сказав, що це сталося саме через нову антибрюссельську кампанію Будапешта. Публічно підтримала Жан-Клода Юнкера і Ангела Меркель.

За інформацією угорських медіа, після цього керівник адміністрації Віктора Орбана Гергей Гуйяш та колишній міністр людських ресурсів Золтан Балог змушені були з’їздити до Берліна, щоб пояснити в ХДС/ХСС дії угорської влади, зокрема, що значить остання кампанія проти Юнкера.

Включився у це і Віктор Орбан особисто, давши інтерв’ю німецькому виданню Welt am Sonntag, і тим самим, схоже, ще більше підлив олії у вогонь, адже назвав своїх критиків у ЄНП "корисними ідіотами".

Зрештою, скандал досягнув того піку, коли вирішувати його взявся нинішній лідер Європейської народної партії Манфред Вебер, який представляє в німецькому блоці ХДС/ХСС якраз Баварський союз, з яким у Віктора Орбана останні роки були значно кращі відносини, ніж з партією Меркель, у тому числі навколо теми міграції.

Однак ні історія партійних взаємин, ні численні компліменти Віктора Орбана на адресу Манфреда Вебера як нового лідера ЄНП та єдиного кандидата на посаду президента Єврокомісії, схоже, не вплинули на німецького політика.

5 березня Манфред Вебер озвучив три ключові умови, які дозволять "Фідес" залишитися в ЄНП.

Перша – негайне припинення антиєвропейської кампанії в Угорщині. Причому не тільки з портретом Жана-Клода Юнкера, а взагалі.

Друга – вибачення перед іншими членами ЄНП за образи та створені проблеми.

Третя – забезпечити нормальну роботу Центральноєвропейського університету.

Ці ж самі умови Манфред Вебер неодноразово повторив і під час візиту до Будапешта 12 березня.

Будапешт готовий на поступки?

За кілька днів до приїзду лідера ЄНП до Будапешта Віктор Орбан у своєму традиційному ранковому інтерв’ю на радіо не виключив, що "Фідес" може вийти з Європейської народної партії.

Проте при цьому він не забув підкреслити свою ключову позицію, що в першу чергу прагне реформувати ЄНП, а не покинути її. Реформувати – означає повернути їй справжній консервативний фокус та антиміграційний порядок денний.

Але вже у вівторок, після зустрічей Орбана та Вебера, може скластися враження, що Будапешт майже капітулював.

Так, керівник офісу угорського прем’єра Гергей Гуйяш повідомив, що Віктор Орбан готовий вибачитися, якщо когось із ЄНП образила його фраза про "корисних ідіотів".

Більше того, на кілька днів раніше, ніж це було анонсовано (кампанія мала офіційно завершитися 15 березня), в Будапешті розпочали демонтаж скандальних білбордів з Соросом та Юнкером. Щоправда, це було зроблено лише по маршруту Вебера з аеропорту до центру угорської столиці, але лідер ЄНП це відзначив, наголосивши, що це добрий знак.

Щодо третьої умови, – забезпечення роботи в тому числі американських програм Центральноєвропейського університету, – то це вкрай чутливе питання особисто для Віктора Орбана. Він не пішов на поступки навіть під тиском Вашингтона.

Приїхавши до Будапешта, Манфред Вебер у першу чергу поїхав саме до університету Сороса, де озвучив свій план врегулювання ситуації. Згідно з ним, окремі програми в Центральноєвропейському університеті можуть діяти у співпраці з Мюнхенським технічним університетом та за фінансування BMW.

У відповідь на це Гергей Гуйяш нагадав офіційну позицію Будапешта з цього питання: функціонування університету в Угорщині забезпечено, а новий закон про вищу освіту, який став приводом для скандалу довкола ЦЄУ, відповідає законодавству ЄС.

Підсумовуючи свій візит до Будапешта й розмову з Віктором Орбаном, лідер ЄНП підкреслив, що проблеми з Угорщиною не вирішені, але діалог вийшов конструктивний.

Схожий підсумок перемовин у столиці Угорщини підбив і Гергей Гуйяш, щоправда, іншими словами: Будапешт не піде на жодні компроміси в питаннях міграції, захисту власних кордонів та християнських цінностей, водночас підтримає кандидатуру Вебера на президента Єврокомісії. 

Лідер "Фідес" поки відмовчується, хоча жодних сумнівів, що Віктор Орбан скоро скаже своє слово особисто.

Можливо, навіть не доведеться чекати 20 березня, коли збереться Європейська народна партія. Адже вже 15 березня Угорщина відзначатиме початок визвольної революції 1848 року, і з цієї нагоди Віктор Орбан має намір проголосити традиційну промову.

Видається, що саме в ній будуть відповіді на запитання, чи бачить угорський прем’єр свою партію в ЄНП і не тільки.

Автор: Дмитро Тужанський,

для "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: