Вбивство журналіста дійшло до виборів: як словацький олігарх перетворився на звинуваченого

П'ятниця, 15 березня 2019, 16:40 — , для Європейської правди
Фото: ft.com

Вже у суботу 16 березня у Словаччині відбудеться перший тур президентських виборів. А за два дні до того країну сколихнула сенсаційна заява прокуратури.

Обвинувачення в замовленні вбивства журналіста Яна Куцяка було висунуто бізнесмену Маріану Кочнеру.

Варто нагадати – що минулорічне вбивство журналіста та його нареченої Мартіни Кушнірової розкрило масштаб спайки урядовців владної соціал-демократичної партії Smer (зі словацької – "напрям") з сумнівними підприємцями, яку роками аналізували незалежні медіа.

"Земан у квадраті": чому словацькі вибори можуть принести неприємний сюрприз Україні

Злочин спонукав словаків вийти на акції протесту з вимогою проведення незалежного розслідування та відставки уряду – протестів такого масштабу у країні не було з часів повалення комуністичного режиму.

Соціал-демократи частково пішли на поступки: лідер партії Роберт Фіцо залишив посаду прем’єр-міністра, у відставку подали також міністр внутрішніх справ Роберт Каліняк та очільник поліції Тібор Гашпар.

Новим прем’єр-міністром став Петер Пеллегріні – представник молодшого покоління соціал-демократів, але це мало вплинуло на розклад сил: Фіцо залишився лідером партії, а Каліняк зберіг свій вплив.

Розслідування подвійного вбивства мало спершу дві основні версії. Перша полягала в здійсненні злочину членами італійського злочинного угруповання Ндрангета, про зв’язки якої зі словацькими урядовцями писав Куцяк у останньому незавершеному розслідуванні.

Над перевіркою цієї версії мала працювати міжнародна слідча команда, хоча колега вбитого журналіста чешка Павла Голцова заявила, що їхнє розслідування на момент вбивства Куцяка ще не дійшло переконливого висновку.

Друга версія стосувалася впливових словацьких бізнесменів, економічні афери яких розслідував Куцяк.

За півроку до вбивства журналіст поставив підприємцю Кочнеру кілька запитань щодо його діяльності в електронному листі. У відповідь Кочнер по телефону погрожував Куцяку знайти на нього та його родину компромат.

Зрештою, саме ця версія стала ключовою.

Затримання перших підозрюваних у скоєнні вбивства у вересні минулого року далі вело поліцію за версією причетності Кочнера до вбивства. Один із затриманих погодився на співпрацю зі слідством, назвавши замовницею вбивства Алену Зсузсову, через яку розслідування вийшло на бізнесмена.

Зсузсова, ймовірно, була коханкою Кочнера та працювала на нього як принада для отримання інформації від політиків та чиновників.

Після арешту Зсузсової виявилося, що працівники державних органів перевіряли деяких журналістів.

Екс-співробітник цивільної контррозвідки Петер Тот зізнався, що на замовлення Кочнера збирав інформацію про Куцяка та слідкував за ним, а шеф фінансової поліції Павол Воробйов за наказом очільника поліції Гашпара формував на вбитого журналіста досьє.

"Земан у квадраті": чому словацькі вибори можуть принести неприємний сюрприз Україні

Обвинувачення у вбивстві Куцяка застало Кочнера під арештом, у якому підприємець перебуває від минулого червня після пред’явлення обвинувачення в справі фальшування векселів під час купівлі телебачення "Маркіза" у далекому 1998 році. Окрім цих двох справ, Кочнер фігурує в інших розслідуваннях економічних злочинів.

Його бізнес-партнер Ладіслав Баштернак уже отримав 5 років за фіктивні купівлі-продажі квартир, побудованих Маріаном Кочнером, за які Баштернак незаконно повертав від держави ПДВ. Суд також постановив конфіскувати в Баштернака квартиру в елітному житловому комплексі "Bonaparte" в Братиславі, яку бізнесмен начебто здає в оренду екс-прем’єру Фіцові.

Необхідність з’їхати з цієї квартири стане для лідера соціал-демократів черговою неприємністю на додаток до зменшених можливостей покривати наближених до партії "SMER" бізнесменів, утім Фіцо зберігає суттєвий вплив на словацький уряд і готується до нових битв за своє повернення.

І звичайно, нинішня заява прокуратури не може розглядатися окремо від президентських виборів.

Smer було потрібно позбутися слабкого місця – звинувачень, що за рік розслідування по резонансному вбивству так і не посунулося з місця. Офіційні звинувачення на адресу Кочнера нібито вирішують цю проблему.

Разом із тим, залишається ще багато інших питань.

Чому довгий час прокуратура відмовлялася розглядати в якості доказів погрози Кочнера в адресу Куцяка? Чому "падіння недоторканих" відбулося лише зараз – за кілька днів до виборів?

Не означає це, що після виборів розслідування буде знову "поставлено на паузу"?

Відповідь на ці питання словакам доведеться робити самостійно – і від цієї відповіді значною мірою й залежатиме результат президентських виборів.

Автор: Борис Зайцев,

аналітик Центру міжнародних досліджень

Дипломатичної академії України ім. Г. Удовенка 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.