З Британією на вихід: хто очолить уряд Її Величності у фіналі шляху до Brexit

Четвер, 13 червня 2019, 17:10 — , Європейська правда
Фото: businessinsider.com

10 червня у Британії з висуненням кандидатів стартувала гонка за лідерство у керівній Консервативній партії. Переможець отримає також посаду прем’єр-міністра.

До участі у перегонах зголосилися 10 політиків. І гра на вибування розпочалася вже сьогодні, коли перелік претендентів зменшився на три імені.

Як відбувається процедура вибору? Спочатку всі 313 депутатів-консерваторів мають взяти участь у серії голосувань 13, 18, 19 і 20 червня, поступово скорочуючи кількість претендентів, доки їх не залишиться двоє.

Наступний етап виборів почнеться 22 червня, коли за цих двох кандидатів поштою голосуватимуть 160 тисяч членів Консервативної партії.

Очікується, що ім’я нового лідера оголосять 22 липня.

Звісно ж, кожен із кандидатів має власну програму, якою він намагається залучити на свій бік не тільки депутатів, але й рядових консерваторів. Проте Brexit у цій кампанії є безумовно ключовою темою, адже саме питання виходу Британії з ЄС стало причиною розколу в Консервативній партії і коштувало посади прем’єрці Терезі Мей.

Наразі всі кандидати підтримують Brexit.

Сем Джима, який єдиний з претендентів виступав за проведення другого референдуму, навіть не зміг зібрати достатню кількість голосів, щоб балотуватися. Лише двоє кандидатів чітко задекларували небажання виходу Британії з ЄС без угоди.

Решта тією чи іншою мірою готові прийняти варіант жорсткого Brexit.

Зупинимося ж детальніше на поглядах кандидатів на цю болісну і для Британії, і для ЄС тему.

Борис Джонсон

Колишній міністр закордонних справ і колишній мер Лондона наразі є одним з найімовірніших претендентів на лідерство. За результатами першого раунду голосування його підтримали 114 депутатів, що майже втричі більше за його найближчого суперника Джеремі Ханта.

Під час кампанії до референдуму за вихід Британії з ЄС він був одним з її лідерів. У відставку з посади глави МЗС він подав саме через незгоду з "м'яким" варіантом Brexit, який пропонувала прем’єрка Тереза Мей.

Починаючи офіційну кампанію у боротьбі за пост глави Консервативної партії, Джонсон заявив, що після двох пропущених дедлайнів Британія все ж повинна вийти з ЄС 31 жовтня, з угодою чи без неї. Чергове відтермінування виходу, на його думку, означатиме для країни поразку.

 
Борис Джонсон та Джеремі Хант

Джеремі Хант

Міністр закордонних справ здобув друге місце у першому раунді голосування за лідера і має найбільшу підтримку серед авторитетних і високопоставлених прихильників Brexit, зокрема, його публічно підтримали одразу декілька міністрів.

У 2016 році Джеремі Хант виступав за те, щоб Британія залишилася у Євросоюзі. Зараз він хоче перегляду угоди про Brexit в частині "запасного плану" щодо Північної Ірландії і повторних переговорів, які включали б прихильників рішучого розриву з ЄС і представників північноірландської Демократичної юніоністської партії.

Хант також заявляє, що готовий до Brexit без угоди 31 жовтня, однак не проти відкласти дату виходу, якщо для цього будуть передумови.

Майкл Гоув

Міністр довкілля, він входить до трійки лідерів за результатами першого раунду голосування.

У 2016 році, як і Борис Джонсон, він був одним із лідерів кампанії за вихід з ЄС. У тому ж таки році Гоув претендував на пост лідера партії, поступившись Терезі Мей і Андреа Лідсом.

ЗМІ називають міністра довкілля унікальним "брексітером", оскільки він готовий відкласти вихід Британії з ЄС аж до кінця 2020 року, щоб провести повторні переговори з Брюсселем і укласти нову угоду.

Цікаво, що шанси Гоува на перемогу могли суттєво похитнутися через "кокаїновий скандал" – міністр визнав, що 20 років тому декілька разів вживав наркотики, що викликало критику з усіх боків політичного спектра.

 
Майкл Гоув

Домінік Рааб

Колишній міністр у справах Brexit, Домінік Рааб у 2016 році був у таборі прихильників виходу з ЄС. Зі своєї посади пішов у листопаді минулого року через тотальну незгоду з урядовим планом щодо Brexit.

Зараз Рааб наполягає на необхідності переписати угоду про Brexit, зокрема, замінити "запасний план" щодо Північної Ірландії. Втім, якщо переписати угоду не вийде, Рааб вважає, що краще вийти з ЄС 31 жовтня зовсім без угоди, ніж з тією, що вже укладена.

Саджид Джавід

Міністр внутрішніх справ, син пакистанського іммігранта, надуспішний банкір, який дістався до найвищих щаблів у керівній партії.

У 2016 році Саджид Джавід виступав за те, щоб Британія залишалася членом ЄС і надалі.

Зараз він виступає за перегляд північноірландського "запасного плану", але вважає, що Британія повинна покинути ЄС в кінці жовтня, з угодою або без неї.

Метт Хенкок

Міністр охорони здоров'я, у 2016 році він підтримував збереження Британією членства у ЄС.

Хенкок вважає, що виходити з ЄС без угоди не можна. Також він представив план з реалізації Brexit до 31 жовтня, який передбачає створення ради з питань ірландського кордону для запобігання встановлення "жорсткого" кордону на острові Ірландія, а також обмеження в часі дії "запасного плану" щодо Північної Ірландії.

Рорі Стюарт

 

Міністр міжнародного розвитку, у 2016 році голосував за збереження Британії в Євросоюзі.

На думку Стюарта, вихід з ЄС без угоди буде катастрофою. Він підтримує нинішній варіант угоди і не виключає, що її повторно внесуть у парламент на голосування (попри те, що Палата громад вже тричі відкинула документ).

У понеділок Рорі Стюарт заявив, що є "антиборисівським" кандидатом – єдиним претендентом, здатним перемогти Бориса Джонсона.

Після першого раунду голосування з гонки вибули обидві жінки, які претендували на лідерство: Андреа Лідсом, яка у 2016 році дійшла до фіналу, але зняла кандидатуру, поступившись Терезі Мей, і колишня міністр праці Естер Маквей.

Цікаво, що Маквей була єдиною серед кандидатів, яка обіцяла добиватися Brexit без угоди, а не допускала його в якості одного з варіантів. На її думку, якби Брюссель зрозумів, що Британія таки піде, гучно ляснувши дверима, то пішов би на поступки і щодо ірландського кордону, і щодо вільної торгівлі.

Також з гонки вибув організатор парламентської більшості за прем’єрства Девіда Кемерона Марк Харпер, який підтримує вихід з ЄС з угодою, але готовий і до жорсткого Brexit.

А що ж ЄС?

У Брюсселі не коментують хід кампанії у Британії, але не втомлюються наголошувати: перегляду укладеної в листопаді минулого року угоди не буде.

Днями це повторив і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

"Це не договір між Терезою Мей і Юнкером, це договір між Сполученим Королівством та Європейським Союзом. Його повинен поважати той, хто стане наступним британським прем'єр-міністром", – заявив він, висловивши сподівання, що Сполучене Королівство все ж вийде з ЄС 31 жовтня.

Тому надії щонайменше чотирьох кандидатів на переписування угоди видаються безпідставними.

Більш реалістичними виглядають очікування тих, хто не проти ще раз відкласти Brexit. Тим паче, що з ЄС лунали відповідні сигнали – тиждень тому британські ЗМІ повідомили, що принаймні 25 країн готові до нового відтермінування.

Таким чином, хто б не став наступним британським прем'єром, проблеми перед ним лишаться ті ж самі. І все залежатиме від його рішучості повести країну у жорсткий Brexit.

Автор: Іванна Костіна,

"Європейська правда"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.