10 запитань про новий гаазький суд: кого і як покарають за збитий лайнер MH17

Вівторок, 10 березня 2020, 11:02 — , Нідерланди, Європейська правда
Фото: rtlnieuws.nl

У понеділок в Нідерландах почалося засідання першого суду у справі про збитий на Донбасі авіалайнер рейсу MH17.

"Європейська правда" стежила за перебігом процесу – ви можете проглянути новини в окремому розділі на сайті. Ми також опублікували аналітичний матеріал про цей справді історичний процес, і якщо ви його ще не читали, радимо це зробити ("Чого чекати від першого суду про збитий Боїнг MH17").

Однак суд, що проходить у передмісті Амстердама, надто відрізняється від того, як відбуваються процеси в Україні, тому варто пояснити відмінності та відповісти на важливі запитання.

Чи дійде до звинувачень на адресу Путіна, Суркова та Росії загалом? Що робить Москва, щоби зірвати цей процес? Що вже є у свідченнях? Чи правда, що деякі свідки отримають нові паспорти та нове життя за те, що вони допомогли у процесі?

Про це та інше – у матеріалі "Європейської правди".

Хто, де, кого і за що звинувачує?

Президент Зеленський днями заявив (а за ним це взялися повторювати інші чиновники та журналісти), що бойовиків, які збили MH17, судять у Гаазі. Але це не так.

Процес дійсно ведуть судді окружного суду Гааги – міста, де розташована більшість нідерландських органів влади. Однак відбувається він не в Гаазі, а за 50 кілометрів від неї, у захищеному судовому комплексі Схіпхол, поруч з Амстердамом та головним аеропортом Нідерландів.

Чому так? Для того, щоби "процес сторіччя" не мав обмежень та складнощів (у тому числі безпекових), які накладали би слухання у звичайному суді в центрі міста. Приміром, згодом у засіданнях братимуть участь секретні свідки, імена яких так і не будуть названі публічно (про цю дуже незвичну для України процедуру ми розповімо далі).

Статус обвинувачених поки що мають четверо бойовиків, що мали вагу на окупованому Донбасі у 2014 році та були причетні до постачання з РФ саме того "Бука", який збив пасажирський Boeing (до речі, "Буків", як з’ясувалося, було два). Це троє росіян – Сергєй Дубинський ("Хмурий"), Ігор Гіркін ("Стрєлков" або "Стрілок"), Олег Пулатов ("Гюрза"), а також громадянин України Леонід Харченко ("Кріт").

Звинувачення висунуті за двома статями Кримінального кодексу Нідерландів: збиття авіалайнера (до 30 років ув’язнення) та умисне вбивство (можливе довічне ув’язнення).

Чому саме ці четверо?

Відповідь на це запитання дав прокурор Вард Фердінандюсс у своїй промові в суді 9 березня. Він визнав: дійсно, до збиття літака були причетні значно більше бойовиків.

"У постачанні ракетного комплексу, у його охороні брали участь кілька десятків людей. Кількох із них не вдалося ідентифікувати або ж вдалося, але відтоді вони загинули.

Відправною точкою у рішенні про те, хто з підозрюваних має або не має стати обвинуваченим, стало питання про те, проти кого є достатньо доказів, щоби мати достатню впевненість у винесенні обвинувального вироку", – пояснив прокурор.

Цим, до слова, частково пояснюється і тривалість розслідування. Перший процес по МН17 – настільки важливий для Нідерландів, що прокуратура не могла дозволити собі програти його. А тому шанси на реальні вироки стосовно обраної четвірки – украй високі.

Але це не кінець історії, кажуть і представники слідчої групи, і адвокати родин загиблих.

А до Путіна дійдуть?

Перший вирок перетворить чимало нинішніх "припущень" слідства на юридично доведені факти, і тоді стане можливим запуск розслідування за наступними епізодами.

В тому числі це дозволить довести відповідальність політиків високого рангу.

Але особисто Путіна серед звинувачуваних напевно не буде. В тому числі через те, що його роль складно юридично довести. Так, нідерландські слідчі (як і всі ми) розуміють, що без санкції президента РФ російську зброю не постачали би в Україну, не почалася б агресія тощо. Але для вироку цього недостатньо, суд не сприйме політичні аргументи. А Путін особисто не спілкувався з бойовиками, у слідства немає записів його наказів та переговорів.

А от інші представники російської верхівки цілком можуть перетворитися на обвинувачених.

Так, у матеріалах слідства є Владислав Сурков, у 2014 – помічник Путіна.

Є навіть записи його переговорів із бойовиками. В тому числі – про постачання "Бука".

А зважаючи на те, що роль Суркова у координації гібридної війни проти України була провідною, цілком можливо, що це виллється в обвинувачення на його адресу.

У матеріалах слідства є також згадки про міністра оборони Сергєя Шойгу, але доведення його провини видається значно менш імовірним – радше, під судом можуть опинитися його підлеглі, які безпосередньо спілкувалися з бойовиками, ставили підписи під документами тощо.

А інших бойовиків судитимуть?

Не факт, хоча й виключити цього також не можна. Адже список підозрюваних у цій справі вже зараз значно ширший за чотири прізвища. Просто у Нідерландах підозри далеко не обов’язково перетворюються на обвинувачення.

Наприклад, підозрюваним є відомий нам Володимир Цемах (якого Україна видала Росії, вже знаючи про цей його статус). "Але докази, які є щодо нього, незрівнянні з тими, які зібрані щодо чотирьох підсудних у нинішньому процесі", – додає прокурор Фердінандюсс.

Інший приклад – російський військовий офіцер із позивним "Дельфін", ім’я якого у публічних документах слідства не уточнюється. Обвинувачення має тверді докази лише того, що він був причетний до евакуації "Бука" (а от щодо його ввезення певності немає). Це – значно менш серйозний злочин, тому "Дельфіна" не стали додавати до четвірки.

І, нарешті, слідство наводить показовий приклад бойовика Ігоря Безлера, відомого як "Бєс".

У тому, що він скоював злочини на Донбасі, сумніву немає.

Безлер навіть дав відеопокази слідству.

Він визнав, що був причетний до збиття українських літаків – але не МН17. А справа у Нідерландах стосується винятково цього авіалайнера. І саме по ньому слідство чітких доказів його провини немає.

А інші вбивства, скоєні Безлером, має розслідувати Україна.

.

"Бук" був один чи два?

Одна з новин, що прозвучала під час слухань у Схіпхолі – те, що з Росії до України переправили не одну, а дві ракетні установки "Бук", але друга так і не стала "на бойове чергування".

Про це слідство дізналося, коли розслідувало можливу причетність до злочину російського військового з позивним "Оріон".

З’ясувалося, що він дійсно організовував завезення на територію України ракетного комплексу, але іншого. Той у дорозі був "пошкоджений вогнем" та виведений з ладу ще до розгортання комплексу – після чого його евакуювали назад до Росії, розповіли прокурори.

Чи йдеться про "вогонь" у сенсі бойового обстрілу, чи про звичайну пожежу – під час процесу не уточнювалося.

Чи правда, що повістки бойовикам надсилали через ВКонтакте?

Так, правда. І жодної суперечності праву тут немає – це тільки у нас діє радянська система з рекомендованими листами, підписами про вручення підозри тощо.

Звинувачувані не мають блокувати розслідування, ховаючись від суду.

Головне – надати достатні докази того, що конкретна людина знає про звинувачення та суд проти неї. І якщо вона вирішила переховуватися замість того, щоби захищати свою честь у суді – то це означає, що вона відмовилася від захисту. За законодавством Нідерландів це дає право судити зловмисника заочно: суд вивчатиме тільки аргументи обвинувачення і сам, без адвокатів, за потреби призначатиме експертизи, перевірки, допити свідків тощо.

Та повернімося до нашої справи.

Довести, що всі обвинувачені дійсно отримали повідомлення про суд, також непросто, і для цього провели справжню спецоперацію.

Зокрема, Леоніда Харченка, який переховувався у Донецьку, дістали через його профіль у ВКонтакте, куди надіслали приватне повідомлення. Подальші дії бойовика довели, що він дійсно прочитав повідомлення про виклик до суду. "Лінк на повідомлення про суд був відкритий 19 липня з IP-адреси у Донецьку. 20 липня профіль був видалений з мережі ВК", – розповів під час слухань у Схіпхолі головуючий суддя Хендрік Стейнхаюс.

Детективну історію про те, як знайшли інших бойовиків, читайте у матеріалі "У Нідерландах розповіли, як вручили усім бойовикам повідомлення на суд по MH17".

В суді наголошують: за бажання звинувачувані мали змогу взяти участь у процесі віддалено, за допомогою відеозв’язку, могли запитати про гарантований захист тощо – але натомість вирішили "сховатися".

Хоча з цього правила є один виняток.

Звідки у бойовика адвокат?

Ми вже повідомляли, що один з чотирьох звинувачених, підполковник запасу російських Повітряно-десантних військ Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), бере участь у процесі.

Сам він, звісно, до Нідерландів не приїхав. На нього працює команда авторитетних нідерландських адвокатів, а також одна росіянка, яка не має права виступати у процесі, але має доступ до усіх документів.

Хто саме платить за адвокатів – лишається таємницею, в Нідерландах такі дані не розкривають. Але немає великого сумніву, що бойовик-підполковник платить не самотужки, а також – що ця тактика була обрана російською державою.

Ми вже розповідали, що саме доступ РФ до документів – одна з очевидних причин долучення адвокатів до процесу. Вже відомо про перші витоки конфіденційних даних. Однак ця причина – точно не єдина.

Участь у процесі вже дозволила РФ суттєво затягнути розгляд.

"Без участі підозрюваних ми очікували, що тривалість буде від року до двох. Тепер, коли є адвокати одного з них, йдеться про 2-3-4, а можливо і п'ять років. Це залежить як від доказів, які представить обвинувачення, так і від запитів захисту. Наприклад, якщо захист казатиме: ми хочемо почути цього експерта, ми хочемо провести технічну експертизу цього запису і так далі – то це може дуже затягнутися", – розповів журналістам Пітер Лангстраат, член команди юристів, які представляють членів родин 244 жертв.

Але й це – не всі можливості для затягування.

Є небезпека, що із часом до процесу зайдуть і інші підозрювані, і кожен такий захід буде додатково затягувати процес, визнає прокуратура.

Але ще один шлях до затягування – він пов’язаний із обсягом справи – Нідерланди готові заблокувати.

А що там у справі?

Міжнародна слідча група, що складається з представників Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України, зібрала справді безпрецедентний обсяг матеріалів, розповіли у прокуратурі.

Станом на зараз справа складається зі 102 томів.

Обсяг документів слідства – 36 тисяч сторінок!

Окрім того, до справи долучено понад 6 тисяч додатків – текстових файлів, фото, відеоматеріалів та скачаного вмісту вебсайтів (на кшталт сторінок ВКонтакте). Сумарний обсяг мультимедійних та текстових файлів – 128 гігабайт!

Саме із цим обсягом була пов’язана ще одна можливість загальмувати справу.

Росіяни наполягали, що всі 36 тисяч сторінок мають перед розглядом справи по суті бути перекладені російською – щоби їх прочитав клієнт. Це затягнуло би початок розгляду справи мінімум на пів року... Але з’ясувалося, що у Нідерландах суд має право обмежувати подібні прохання.

"Суд доведе до обвинуваченого рішення, у якому пояснить, що повний переклад не є необхідним. Підсудний має нідерландських адвокатів. Якщо є потреба, вони перекладуть йому усі необхідні елементи справи.

Чи є у Росії стратегія захисту?

А ось тут, без перебільшення, добра новина. Схоже, що затягування розгляду – це єдина сформована стратегія. Інших адвокати Пулатова досі не представили.

У понеділок у суді виступали обидва його нідерландські захисники. Перша ґрунтувалася на заявах про те, що Пулатов непричетний до злочину, що він потрапив до справи випадково, але не дала жодної зачіпки, яка би дозволила говорити, що у нього є аргументи на користь цієї заяви.

Другий адвокат взявся доводити, що небо над Україною не було закрите для цивільних лайнерів, і тому відповідальною за катастрофу є Україна. Це – стара версія Росії, проти якої у слідства вже є аргументи. Але головне – те, що навіть відкрите небо ані на крихту не виправдовує бойовиків, які збили авіалайнер!

До слова, прокурори були готові до таких аргументів захисту, піднявши ці питання у вступному слові. "Навіть якщо влада могла зробити більше, щоби запобігти вбивству, це жодним чином не виправдовує вбивцю", – пояснив прокурор Вард Фердінандюсс.

І, нарешті, справа, яка слухається у Схіпхолі, не стосується вини держав. Цей суд має покарати конкретних людей – бойовиків, військових, політиків, а питання винуватості України чи Росії просто не буде підніматися, бо цей суд не має на це права.

А отже, те, що захист росіянина вдається до наперед програшної стратегії, є дуже доброю ознакою: реальних аргументів у них немає.

Хіба когось посадять?

Напевно, це одне з найскладніших питань: зважаючи на відмову РФ співпрацювати зі слідством, вона не буде виконувати вирок і саджати до в'язниці Гіркіна, а потім і Суркова. Проте в Гаазі впевнені: така ситуація не триватиме вічно. 

"Зараз підозрювані – під захистом російського режиму. Але ми не знаємо, як довго цей режим буде зберігатися. Другий вплив – те, що вирок обмежить їхню можливість подорожувати, вони будуть змушені лишатися в РФ. Зрештою, подивіться на історію теракту над Локербі. Зрештою, і там справедливість перемогла", – нагадує Пітер Лангстраат.

Він впевнений: довга рука правосуддя колись дістане винуватців теракту. "Цей файл ніколи не поховають. Зрештою, це найбільша атака на нідерландських цивільних після Другої світової війни. І ми ніколи про це не забудемо", – говорить Лангстраат. 

І тим більше у родичів жертв немає сумнівів у вердикті суду. 

"Я впевнений, що буде вирок "Винний"!" – переконаний член правління фонду MH17 Disaster Foundation, родич трьох загиблих в авіакатастрофі Антон Котте.

"Європейська правда" стежитиме за перебігом процесу у Схіпхолі.

Автор: Сергій Сидоренко,

редактор "Європейської правди",
з Нідерландів

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.