Як працює євроінтеграція і що вона дає аграріям?

Понеділок, 19 січня 2015, 09:47 — Владислава Рутицька, заступник міністра агрополітики

Євроінтеграція відкриває нові можливості для вітчизняних аграріїв. Завдяки Угоді про асоціацію українські продовольчі товари зможуть вже найближчим часом вийти на європейський ринок.

Однак будь-яким шансом треба ще зуміти скористатися. Чи зможуть українські аграрії використати надані можливості?

Важливо розуміти, що євроінтеграція не закінчується підписанням Угоди про асоціацію, а тільки починається з нього.

Це процес, в якому задіяні Єврокомісія, профільні асоціації та Міністерство аграрної політики як ключовий координаційний центр євроінтеграції.

І головне: аграрії повинні брати в цьому процесі активну участь, оскільки навіть незважаючи на те, що двері Євросоюзу відкриті, для виходу туди зі своїм товаром необхідно попрацювати.

Як відбувається процес євроінтеграції?

Завдання міністерства в процесі євроінтеграції - забезпечити реалізацію всіх домовленостей, закладених в Угоді про асоціацію з ЄС. Міністерство аграрної політики виступає координаційним центром зусиль держави, агробізнесу та профільних асоціацій, спрямованих на реалізацію Угоди.

В рамках координації дій Мінагрополітики виконує три основні функції:

а) впливає на формування законодавчої бази;

б) сприяє створенню прозорого конкурентного середовища;

в) бере участь у практичному реформуванні агросектору (зокрема, розробляє і реалізує програми з підвищення конкурентоспроможності аграріїв і розвитку села).

Таким чином, реалізація домовленостей, закріплених Угодою про асоціацію, забезпечується за допомогою прийняття відповідних законів.

А роль Мінагрополітики - гарантувати, що при підготовці цих законів враховується думка всіх учасників ринку і норми відповідають їхнім інтересам.

 

В євроінтеграції може брати участь кожен аграрій

Наведу показовий приклад. Нещодавно були запропоновані поправки до закону про безпеку харчової продукції. Наприкінці грудня низка положень викликала справедливий суспільний резонанс. Ринок висловив занепокоєння тим, що деякі із запропонованих змін завдадуть шкоди приватним виробникам і селянам, для яких вирощування і продаж сільгосппродукції є основним джерелом доходу.

Міністерство почуло думку ринку і продуктивно відреагувало, ініціювавши відповідні зміни до ухваленого законопроекту.

Цей випадок продемонстрував, як має проходити процес євроінтеграції з урахуванням інтересів усіх учасників ринку, коли їхню думку виражають профільні асоціації.

Міністерство надає можливість усім аграріям брати участь в обговоренні законів.

У підготовці законів бере участь багато людей: від профільних юристів, експертів різних асоціацій та інших об'єднань аграріїв до співробітників міністерства та народних депутатів з аграрного комітету. Робота відбувається і на ширшому рівні - в Раді з євроінтеграції при Мінагрополітики, до якої увійшли кращі експерти в галузі агробізнесу України та представники міжнародних організацій. Ознайомитися з проектами законів можна тут.

Якщо у аграрія виникають побажання або зауваження щодо законопроекту, над яким йде робота, він може подати свої пропозиції до профільної асоціації, щоб її представники озвучили ці пропозиції на черговому зібранні робочої групи при Мінагрополітики.

Євроінтеграція - це ще й відповідальність

Хочу окремо звернути увагу всіх, хто працює у сфері сільського господарства, на те, що можливості, які дає нам ЄС, наділяють кожного, хто хоче ними скористатися, ще й відповідальністю.

Логіка тут проста. Європа - це насамперед якість життя, в тому числі і якість харчової продукції. І тому кожен, хто хоче продавати свою продукцію в ЄС, зобов'язаний брати на себе відповідальність за забезпечення її якості.

Цю відповідальність на українських виробників накладає, зокрема, закон про безпеку харчової продукції.

Сьогодні не кожен бажаючий може експортувати м'ясо, молоко або зернові та овочі, оскільки для цього необхідно виконати певні передбачені законом вимоги. Більше того, за кілька років кожен виробник буде зобов'язаний дотримуватися цих вимог під час виробництва м'яса навіть для внутрішнього споживання.

Якщо в аграрному секторі ми хочемо досягти європейського рівня якості життя і, зокрема, якості харчової продукції, нам необхідно вчитися жити за європейськими правилами. Це і є та відповідальність, про яку я говорила і до якої кожен має бути готовий.

Як скористатися можливостями?

Гарною ілюстрацією того, що існуючими можливостями можна скористатися на практиці, є використання квот на експорт до ЄС. Однак у 2014 році скористатися ними змогли далеко не всі виробники сільгосппродукції і лише за деякими товарними групами.

За більшістю позицій українські аграрії не змогли продати в ЄС жодної тонни.

Для того щоб скористатися квотами, перш за все необхідно виконувати процедури щодо контролю якості та безпеки продукції, яких вимагають європейські стандарти і які передбачені законом №771/97-ВР.

Ось чому важливо припинити зволікати із впровадженням суворих санітарних норм ЄС в Україні і нарешті їх забезпечити.

 

Автор:

Владислава Рутицька,
заступник міністра аграрної політики та продовольства
з питань європейської інтеграції

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.