Чим зарадить Україні термінова фінансова допомога МВФ та Заходу?

Четвер, 12 лютого 2015, 14:57 — Юрій Городніченко, University of California, Berkeley
vnews.agency

Невизначеність щодо допомоги Україні з боку МВФ, здається, вже позаду. Міжнародний валютний фонд вже заявив - загальний пакет фінансової допомоги Україні становитиме близько $40 млрд, включаючи $17,5 млрд за новою чотирирічною програмою самого фонду.

Однак для того, щоб отримати ці кошти, офіційному Києву ще треба суттєво попрацювати. На думку МВФ та інших міжнародних донорів, повернутися до фінансової життєздатності Україна може лише через реалізацію радикального плану жорсткої економії.

Проте радикальне скорочення бюджету буде небезпечним вибором для України, що призведе до економічних, гуманітарних та політичних катаклізмів. Уряд у Києві намагається уникнути такого варіанту, а прихильники України повинні допомогти йому у цьому.

У ході драматичної війни України проти Росії на південному сході, а також в рамках нещодавнього обговорення теми, чи варто США допомагати Україні зброєю, дуже легко втратити фокус, що ж насправді є більш неминучою, існуючою загрозою. А це економічна криза України. Ось деякі нагадування:

• Торік національна валюта, гривня, втратила більше ніж дві третини своєї вартості щодо долара.

• Економіка України (її валовий внутрішній продукт) скоротилась на 7% за минулий рік, гірші показники тільки в Південному Судані та Лівії. 

• Інфляція збільшилась на 25% за минулий рік і залишатиметься в межах двозначного числа і протягом цього року.

• Валютні резерви країни, чисельність населення якої прирівнюється до Франції, скоротилися до такого рівня, який може покрити лише близько п'яти тижнів імпорту. (Економісти кажуть, що стабільна економіка потребує покриття обсягу імпорту протягом шести місяців, а рівень покриття протягом трьох місяців сигналізує про небезпеку).

За даними агентства "Рейтер" з Києва, минулий тиждень продемонстрував тривожну економічну картину: йдеться про те, що криза в Україні "повертає час назад до 1990-х років, коли люди зберігали долари в шкарпетках, а не в банках, і займались контрабандою автомобілів, щоб продавати їх на чорному ринку".

Ця криза безпосередньо загрожує здатності України фінансувати свою оборону - за оцінками міністра фінансів Наталії Яресько, на захист країни щоденно витрачається від $5 млн до $10 млн.

Небезпечним є те, що це змушує уряд уповільнити критичний процес реформування, що минулого року знову оцінювалося як найбільш корумпована економіка Європи. 

Це політично небезпечно, тому що минулорічні вимоги Майдану і президентські вибори, а також вибори народних депутатів акцентували увагу на тому, що антикорупційна реформа є першою вимогою більшості українців. І це також є основною вимогою прихильників України за кордоном.

Спустошена скарбниця України унеможливлює проведення агресивних реформ.

Скрутне фінансове становище України не може ані покрити тимчасових дисбалансів, ані навіть частково компенсувати переможеним наслідки від реформ.

Нестача фінансування, у будь-якому разі, залишає Києву небезпечний варіант просування реформ і вирішення питань дефіциту бюджету за рахунок радикального скорочення державних витрат.

Це дуже ризиковано з політичної точки зору і може призвести до економічної катастрофи.

Враховуючи витрати та обов’язковість здійснення військової оборони, це є потенційною небезпекою з економічної точки зору. Україна не може скоротити свої витрати на оборону, перебуваючи під нападом з боку Росії, і, за словами Наталії Яресько, цього року збирається витратити на це 5% ВВП України. Це є одним з найвищих оборонних тягарів для будь-якої країни світу.

Навіть із урахуванням фінансової підтримки в рамках агресивного плану жорсткої економії будуть скорочені витрати на охорону здоров'я, освіту та інші соціально важливі програми.

Не варто вважати, що західна допомога суттєво пом’якшить цей шок. У значно менш напружених умовах політика "затягування пасків" у Греції, починаючи з 2010 року, призвела до скорочення економіки, а потім до послідовних етапів скорочення бюджетних витрат.

Однак без західної допомоги ця програма реформ мала б стати "отруйною пігулкою", що остаточно вб’є вітчизняну економіку.

Наведемо приклад. Враховуючи проблеми із покриттям бюджетного дефіциту, уряд вирішив спробувати розширити податкову базу і доходи, а не скорочувати витрати бюджету на 2015 рік. Проте їх прогнозовані податкові надходження надто оптимістичні, і незабаром уряду доведеться зробити жорсткий вибір: або реформувати країну, незалежно від витрат, або стати збанкрутілою державою.

Чи достатньо буде оголошеної суми для врятування української економіки?

Декілька фінансових держслужбовців стверджували, що мінімальна необхідна сума становить близько $15 млрд терміном на декілька наступних років, додатково до $17 млрд, виділених минулого року.

З цього виходить, що західна допомога є достатньою.

Однак варто наголосити на декількох важливих моментах.

  1. Ці цифри не враховують вкрай реальну небезпеку збільшення масштабу війни.
  2. Як підкреслила Яресько, дуже важливо, щоб ці кошти мали "фронтальну тактику", тобто, були доступні на початковому етапі, щоб відновити суспільну довіру до фінансової  життєздатності українського уряду.

Скорочення бюджетних витрат чекає Україну у будь-якому сценарії.

Але фінансова допомога може дозволити уникнути введення агресивного режиму жорсткої економії.

У кінцевому рахунку, українським та західним лідерам необхідно ризикувати і довіряти один одному. Адже у спільних інтересах і Заходу, і України - розробити план, що спрацює на підтримку економічного стану України протягом найближчих декількох років, поки вона знову не стане на ноги.

 

 

Автор: Юрій Городніченко,

співзасновник та член редакційної ради VoxUkraine.org,

доцент економіки в University of California, Berkeley

Стаття підготовлена VoxUkraine спеціально для "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.