Рахувати по-російськи. Зовнішня торгівля Криму – без ЄС та України

П'ятниця, 27 лютого 2015, 15:40 — Анатолій Фризоренко, Держстат

На сайті Кримстату оприлюднені дані митної служби щодо зовнішньої торгівлі Криму товарами за квітень-грудень 2014 року.

Перше, що спадає на думку – "російська об'єктивність" нарешті прийшла на митницю та до органів статистики, які демонструють нам "неупереджені" факти розквіту анексованого Криму та перетворення його на самодостатню територію.

Відповідно до них, можна подумати, що ситуація в Криму досить стабільна. Згідно із цими цифрами, окупований півострів має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі на рівні $63,7 млн (експорт – $147,9 млн, імпорт – $84,2 млн).

Для порівняння: за 2013 рік у складі України експорт АР Крим склав $904,9 млн, імпорт – $1143,9 млн, від'ємне сальдо становило $239 млн.

Враховуючи, що на сьогодні Крим не включає в обсяги зовнішньої торгівлі товарами торгівлю з країнами Митного союзу, зробимо відповідну поправку даних за 2013 рік і отримаємо: експорт – $587,1 млн, імпорт – $844,4 млн, від'ємне сальдо – $257,3 млн.

Якщо орієнтуватися на вказані дані, то за рік АР Крим скоротила свій експорт майже у п'ять разів, імпорт – у шість разів, змінила від'ємне сальдо на позитивне, ставши самодостатнім регіоном.

Чи можливі такі зміни за рік? Кваліфіковані економісти цю можливість заперечать.

Такі зміни можливі, тільки якщо маніпулювати з цифрами зовнішньої торгівлі.

Насамперед викликають подив показники експорту. В умовах, коли європейські санкції фактично унеможливили поставки кримських товарів до ЄС, головними торговельними партнерами окупованого півострову стали Турція (18,3% від всього експорту), Швейцарія (17,8%) та далека Панама (12,5%).

При цьому експорт в Україну становить лише $3,5 млн, що складає 2,4% від кримського експорту.

Щодо торгівлі з Євросоюзом. Обсяг експорту до ЄС впав більш ніж на 90%, до $17,4 млн. При цьому експорт з Криму до більшості європейських країн впав до нуля. На цьому тлі досить дивно виглядає статистика торгівлі з Бельгією, куди нібито пішло 8% від всього кримського експорту (на суму $11,9 млн). Ще на $4,5 млн товарів з Криму було експортовано до Нідерландів.

Зараз експорт товарів з Криму до ЄС можливий лише за умови отримання українських сертифікатів. Втім, можливо, цей експорт було відправлено до введення ЄС ембарго на торгівлю з окупованою територією.

Однак більш показовою є статистика імпорту.

Як ви гадаєте, звідки надійшов імпорт? Мабуть, з України? А от і ні!

На долю України, за даними митниці Криму, припадає лише $2,6 млн, що складає 3,1% загального імпорту (за період квітня-грудня 2014 року).

І це вже не кажучи про те, що згідно з кримською "статистикою" окупований Крим має позитивне сальдо торгівлі з Україною. Іншими словами, відповідно до цієї "статистики", Крим годує Україну!

Тому всі розмови про постачання Україною до Криму електроенергії, води та продуктів – це, виявляється, казки та українська пропаганда! Оприлюднені дані, власне, і мають підтвердити це.

Пропонуємо розглянути товарну структуру імпорту Криму за 2014 рік, яку оприлюднив Кримстат.

Виявляється, що до Криму не завозять ані м'ясні, ані молочні продукти, а імпорт цукру та кондитерських виробів разом з алкогольними та безалкогольними напоями не перевищує $100 тис.

І це при тому, що існує безліч публікацій про фури з продовольчими товарами, які надходять з України до Криму.

Складається враження, що митниця Криму або сліпа, або всі вантажі декларує як транзит. І це все лише для того, щоб показати торговельну "незалежність" регіону від України!

Чи можна перевірити ці дані?

У статистиці існує поняття про дзеркальні співставлення. При порівнянні експортно-імпортних даних двох сторін експорт однієї сторони умовно повинен відповідати імпорту іншої.

Окрім митної статистики Криму, ми маємо статистику Державної фіскальної служби України. Відповідно до закону "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" митне оформлення вантажів до ВЕЗ "Крим" розпочалося з 27 вересня 2014 року.

Але навіть дані кінця минулого року значно відрізняються від митних даних Криму. Розмірковуйте самі.

За даними української митниці: експорт до ВЕЗ "Крим" – $416,9 млн, імпорт – $35,2 млн. Дані митниці Криму: імпорт з України – $2,6 млн, експорт – $3,5 млн.

Обсяги поставок товарів з України перевищують загальний імпорт Криму майже утричі.

Маємо розбіжність вартості товарів, імпортованих Кримом з України, більш ніж у 160 разів.

Якщо подивитися на товарну структуру експорту до Криму, то виділяються наступні групи товарів: цукор – $14,5 млн, лікарські засоби – $11,7 млн, сири – $11,4 млн, яйця птиці – $8 млн, ковбаси та вироби з м'яса – $8,2 млн, свинина – $7,7 млн, пиво – $7,2 млн.

Перелік можна продовжити, але чи варто? Один лише цукор більш ніж у п'ять разів перекриває, за версією Кримської митниці, дані загального імпорту півострову.

Підсумовуючи наш експрес-аналіз, можна тільки побажати Криму, щоб цифри з його статистики не втілилися у реальність. Так і до глобального дефіциту недалеко!

 

Автор: Анатолій Фризоренко,

директор департаменту статистики торгівлі

Державної служби статистики України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: