Клімкін: армія ЄС має діяти і за межами Євросоюзу. Україна її посилить

Середа, 11 березня 2015, 09:40 — Європейська правда

Наприкінці минулого тижня відразу кілька найвищих посадовців Євросоюзу почали публічно говорити про потребу створення безпекової структури ЄС.

Так, президент Європейської ради Дональд Туск в інтерв’ю NYT заявив, що настав час, коли європейцям слід думати "про нову, більш амбіційну оборонну та безпекову політику" і діяти в оборонній сфері "не лише в якості країн-учасників НАТО". Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер виявився ще радикальнішим і закликав до створення єдиної армії ЄС.

Нині ця тема сприймається багатьма швидше як підстава для жартів, хоча в Єврокомісії вже повідомили: в червні "армійське" питання буде винесено на порядок денний саміту ЄС.

Ідея і справді – дуже неочевидна. Якою саме Юнкер та Туск бачать "армію ЄС", не знає ніхто. Але такі досвідчені політики напевно знали про всі ризики і проблеми на цьому шляху, коли виносили тему в публічний простір.

"Європейська правда" тим часом звернулася до глави МЗС Павла Клімкіна з проханням прокоментувати ініціативу європейських лідерів. Наводимо відповідь міністра без коректив та запрошуємо інших експертів та політиків долучитися до публічної дискусії.

* * * * *

Ідея армії ЄС цікава. У ній є необхідний для поточного моменту драйв. Це явний прояв прагнення до ще більшого єднання Європи для захисту спільних цінностей. Можу це прагнення лише привітати.

Дуже важливо, щоб ідея Європейської армії не згасла в теоретичних конструкціях та концептуальних дискусіях. І реалізуючи її на практиці, потрібно пам’ятати три моменти.

По-перше,

безпека Європи неподільна, тому важливо забезпечити здатність ЄС адекватно реагувати на виклики миру і безпеці не лише в межах сучасних кордонів Євросоюзу, але й у сусідніх країнах, які, тим більше, є потенційними членами ЄС.

 По-друге,

безпеку Європи потрібно рятувати негайно, тому, рухаючись у бік спільної армії ЄС, вже зараз потрібно посилювати свою роль в гарантуванні регіональної безпеки. Здатність ЄС адекватно відреагувати на агресію Росії – це і є тест на ефективність Євросоюзу. ЄС вже сьогодні може суттєво посилити спроможності моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі, а також запровадити окрему операцію в рамках спільної політики безпеки і оборони (Common Security and Defence Policy, CSDP).

 По-третє,

Україну потрібно розглядати як державу, що здатна посилити Спільну політику безпеки та оборони ЄС, у тому числі в контексті ідеї Європейської армії, адже наявний досвід участі України у операціях ЄС з підтримки миру і безпеки, залучення наших Збройних Сил до формування спільних з країнами-членами ЄС бойових груп є позитивним.

 

Міністр закордонних справ України
Павло Клімкін,
у ексклюзивному коментарі "Європейській правді"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.