Рік полону Надії Савченко - відкритий лист міністра Лідінгтона

Середа, 17 червня 2015, 13:53 — Девід Лідингтон, МЗС Великої Британії
Міністр Лідінгтон на Майдані Незалежності, фото з архіву британського посольства

Рік тому, 17 червня, українська льотчиця Надія Савченка потрапила в полон. Її силою вивезли до Росії, а російська влада не лише ув'язнила її, але й пред'явила абсурдні звинувачення, починаючи від "незаконного перетину кордону".

Вже рік світова спільнота домагається від Москви звільнення українських полонених та заручників, включно із Надією, яка стала символом незламності українців у російському полоні.

Цього дня "Європейська правда" публікує відкритий лист Міністра Великої Британії у справах Європи Девіда Лідінгтона до Надії Савченко.

* * * * *

Шановна пані Савченко!

Минув рік з моменту, коли Вас затримали та нелегально перевезли через кордон з України до Росії. Упродовж 12 місяців утримання в неволі Ви продемонстрували безмежну мужність і стійкість.

800 років тому моя країна стала на шлях до верховенства права. Велика хартія вольностей (Magna Carta) датується 1215 роком, але один потужний принцип з неї живе й понині, а саме – що жодну людину не може бути піддано свавільному арешту чи ув’язненню.

Цей принцип міститься у Конституції РФ. Він закарбований у законодавстві із захисту прав людини в усьому світі. Повага до цього принципу є наріжним каменем роботи міжнародних інституцій, до яких долучилася Росія.

Поки Ви перебуваєте в неволі, військові дії у Вашій країні тривають.

Росія є підписантом Мінських домовленостей, покликаних покласти край цьому конфлікту. Раніше цього місяця Президент Путін сказав італійській газеті, що ці домовленості повинні виконуватися. Як Вам добре відомо, згідно з ними передбачено "звільнення й обмін усіх заручників і незаконно утримуваних осіб".

Уряд Сполученого Королівства закликає Росію вчинити так, як того вимагають її міжнародні зобов’язання та зобов’язання, передбачені російською Конституцією, та негайно Вас звільнити.

Пані Савченко, Ви протрималися досі завдяки Вашій неймовірній витримці та силі характеру. Ми продовжимо наполягати на Вашому негайному звільненні.

   натисніть для перегляду документа

Щиро Ваш,

Девід Лідінгтон

Міністр у справах Європи,
Міністерство закордонних справ
Великої Британії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.